Brexit voedt vreemdelingenhaat

ELDERS - Wie geen Brits paspoort heeft is niet meer welkom in het Verenigd Koninkrijk.

Premier Theresa May kondigde deze week een ‘harde Brexit’ aan. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de interne Europese markt en wil er ook niet bij blijven via een associatieverdrag zoals Noorwegen dat bijvoorbeeld heeft. Zo herwint het land volledige zeggenschap over de immigratie, het voornaamse breekpunt voor de voorstanders van het opzeggen van het EU-lidmaatschap. De conservatieve regering stuurt aan op een geheel nieuwe relatie van de Britten met het continent. Daarmee moeten op de eerste plaats de Britse belangen worden gediend. Het Financiële Dagblad signaleerde overigens enige dubbelzinnigheid in de redevoering van May die specifieke regelingen suggereerde voor de export van auto’s en financiële diensten. Daarmee zou de premier er alsnog op uit zijn de ‘krenten uit de pap’ te halen.

De 3 miljoen EU-burgers die nu in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken krijgen nu al te maken met vervelende bijwerkingen van de Brexit. Mensen die proberen zekerheid te krijgen over hun status krijgen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken afwijzende berichten. Zo kreeg Monique Hawkins, een Nederlandse vrouw die al 24 jaar in Engeland woont, te horen dat ze het land zou moeten verlaten toen ze de Britse nationaliteit aanvroeg. Hetzelfde overkwam een Duitse neurowetenschapper, die daar werkt aan de universiteit en getrouwd is met een Britse vrouw. Hij ontving een standaardbrief met de mededeling dat hij moest vertrekken omdat zijn nationaliteit niet op kon worden vastgesteld op basis van de kopie die hij opstuurde van zijn Duitse paspoort. De intimiderende brieven, die volledig in strijd zijn met ook in het VK nog geldende EU-wetten, waren aanleiding voor de oprichting van een belangengemeenschap van EU-burgers.

Ook bij het sluiten van arbeidscontracten en verzekeringen krijgen niet-Britse inwoners signalen die er op wijzen dat Britse bureaucraten al volledig in de Brexit-stand staan. Het conservatieve parlementslid Dominic Raab, die het voor Hawkins opnam gokt op bescherming van de status van alle EU-burgers die ten tijde van het referendum al in het Verenigd Koninkrijk woonden, als de EU iets dergelijks wil garanderen voor Britten op het continent.

De Zweedse minister voor EU-zaken Ann Linde heeft na een bezoek aan haar landgenoten in Londen aangedrongen op een snelle regeling voor de 100.000 Zweden die in het Verenigd Koninkrijk wonen en de 30.00 Britten in Zweden. Ze constateerde ook dat het herlevende patriottisme na de Brexit niet alleen effect heeft op Mays ambtenaren. Linde toonde zich geschokt door de toegenomen vreemdelingenhaat waar ook Zweden nu mee geconfronteerd worden. Daar kwamen direct na het referendum afgelopen jaar al verontrustende berichten over naar buiten. Elke nieuwe, door de regering zelf op gang gebrachte, golf van patriottisme in de geest van Brittannia Rules the Waves lijkt de  verhouding met immigranten verder te verslechteren.

Dat kan dan tot absurde confrontaties leiden zoals een Zweedse bij het bezoek van haar minister vertelde. Een man in de trein die zag dat zijn buurvrouw een sms’je in een vreemde taal aan het schrijven was voegde haar bij het opstappen toe dat ze het land beter kon verlaten en naar haar eigen land moest terugkeren. Ze diende hem van repliek door op te merken dat ze waarschijnlijk hier al meer belasting had betaald dan hij, wat haar applaus opleverde van andere reizigers.  Dergelijke verhalen die de ronde doen onder buitenlanders leiden tot grote verontwaardiging en onzekerheid, zeker bij EU-burgers die, anders dan Oost-Europeanen en gekleurde mensen, tot nu toe weinig last hadden van vreemdelingenhaat. Het roept de vraag op wat zij verder nog zullen meemaken als de strijd over de uittreding in alle hevigheid losbarst, jarenlang gaat duren en van de kant van de Britse regering begeleid wordt door een kunstmatig opgedreven nationalisme.

En wat gaat er op het continent gebeuren? Krijgen alle Britten in Frankrijk ook te horen dat ze moeten oprotten als Marine Le Pen het voor het zeggen heeft? Gaan bekrompen Duitsers, nu er toch minder immigranten uit het zuiden komen, hun nationalistische frustraties afreageren op Engelsen, Polen, Nederlanders en andere ‘vreemde’ elementen? Wilders zal niet zo snel ‘minder, minder Britten’ roepen. Hij zou het liefst hun voorbeeld volgen. Maar het is duidelijk dat we sinds het Brexit-referendum voorlopig nog niet af zijn van het ‘Eigen Volk Eerst’ sentiment.

Reacties (21)

#1 Le Redoutable

Als alle Europeanen Engeland moeten verlaten, dan is het land binnen de kortste keren vleugellam. Van de bankensector in Londen tot de werkvloer van de fabriek wordt heel veel werk gedaan door buitenlanders, veel meer dan bij ons. Gaan die weg dan blijft er werk liggen en zal het overige werk een stuk duurder worden door schaarste aan vakmensen. Engeland zal straks verpauperen naar een niveau dat ze sinds Thatcher niet meer gekend hebben.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Ik vermoed dat bij een harde Brexit ook een stuk minder werk te doen is in de fabrieken en met name de bankensector (de EU zou om een bekende eigen volk eerster te citeren wel “knettergek” zijn als het de Britten een gunstige regeling zou geven op de export van auto’s en financiële diensten).

Verder ben ik natuurlijk wel benieuwd naar de mening van Schotland en Noord-Ierland over deze harde Brexit. Ik voorzie nog wel wat referenda op de Britse eilanden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

En wat gaat er op het continent gebeuren? Krijgen alle Britten in Frankrijk ook te horen dat ze moeten oprotten als Marine Le Pen het voor het zeggen heeft?

Niet alleen de Britten.

Ik ken een Frans dorp met 80% FN aanhang (laatste stemmingen) en de hele regio ligt daar een beetje omheen. Ik kan je nu al verhalen doen waarvan je de haren te berge rijzen. Als dat wordt geïnstitutionaliseerd is de beer los.

Overigens ken ik daar, in FR, veel Britten. Ik schat dat de helft daadwerkelijk bezig is Frans te worden. Zonder uitzondering schamen ze zich voor hun land. Veel van hen zitten in FR na een carrière in of contracten met de EU.

Op individueel niveau is de BRexit iig dramatisch, vooral omdat alle zekerheden die er waren, in zeer korte tijd worden afgebroken.

Als onbehoorlijk bestuur een argument is in de rechtszaal, zou ik dat toch eens proberen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Micowoco

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Die Express houdt wel van een stevige kop. Maar goed, de pond sprong tegen de euro ook op een niveau dat het al een week daarvoor niet meer gekend heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Michel

Wat reactie op uitzenden Europeanen uit GB betreft: meestal wordt in zo’n geval geantwoord met de zelfde maatregel: Britten verliezen hun status in Europa.

Als dit echt zo zal lopen krijgen we een grote volksverhuizing binnen Europa op gang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 JANC

@6: Uit angst daarvoor willen vele Britten zich naturaliseren laten. Heb ik gehoord.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henk de Waal

“Op individueel niveau is de BRexit iig dramatisch, vooral omdat alle zekerheden die er waren, in zeer korte tijd worden afgebroken.”

Op individueel niveau van rijke expats inderdaad. Maar is dan heb je het ook over d kleine groep profiteurs van de EU. Enorm veel ‘kleine luyden’ zullen er van profiteren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 su

@7 Ik denk dat vele expats in Nederland even de boot afhouden. Dat dankzij de debiele regel dat je geen dubbele nationaliteit mag hebben in dit kudtland. Ik ga in ieder geval mijn verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd opnieuw halen en hoop dat de plan van Luxemburg voor een ‘associate citizenship’ (Amendment 882) in het EP wordt aangenomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 su

@8

Op individueel niveau van rijke expats inderdaad. Maar is dan heb je het ook over d kleine groep profiteurs van de EU. Enorm veel ‘kleine luyden’ zullen er van profiteren.

Populistische geroeptoeter. Er zijn genoeg ‘kleine luyden’ die in Europa profiteren van de vrijheid van beweging. Dat zijn ook allemaal mensen die uitgesloten zijn van het referendum ondanks hun binding aan de GB. En de Little Britain numpties komen straks van een koude kermis terug als blijkt dat de voordelen vooral bij de hogere klassen terechtkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Jos van Dijk

@10: …

blijkt dat de voordelen vooral bij de hogere klassen terechtkomen.

Inderdaad. Denk je nu echt Henk @8: dat May en de EU regeringsleiders bij de onderhandelingen oog zullen hebben voor de ‘kleine luyden’?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Henk de Waal

@10:

Accepteer nou maar gewoon dat Groot-Brittannië van de Britten is. Zij bepalen welke koers ze varen en helemaal niemand anders, welke denkbeeldige band die er ook mee denkt te hebben. En de Britten hebben democratisch besloten te vertrekken uit de EU. Dat is heel rationeel, want de meeste kleine luyden profiteren niet van de EU. Die plukken de wrange vruchten ervan. En juist zij krijgen er wat soevereiniteit voor terug. Dat dat ten koste gaat van Duitse neuro-wetenschappers zal de gewone man aan z’n kont roesten. En met die neuro-wetenschapper hoef ik sowieso geen medelijden te hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Henk de Waal

@11:

Geen idee, maar een Brexit geeft ze in iedereen geval meer mogelijkheden hun belangen vertegenwoordigd te zien. Corbyn zou beter zijn natuurlijk. Maar wellicht wordt hij PM na de Brexit. Dat zou mooi zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 su

@12

Accepteer nou maar gewoon dat Groot-Brittannië van de Britten is.

Ben zelf Brit, numpty. Daarbij was het maar een marginaal meerderheid die voor Brexit koos. Als ze de referendum nu over zouden doen zou het hoogst waarschijnlijk de andere kant op vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Henk de Waal

@14:

Respecteer dan het besluit van je landgenoten ipv te lopen bakkeleien alsof enkel jij er iets van snapt. Je landgenoten hebben namelijk groot gelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 HansR

@8: en nee, er zijn niet alleen rijke expats. Werkende en arme expats zijn er ook. In meerderheid zou ik denken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Kacebee

@14:

Als ze de referendum nu over zouden doen zou het hoogst waarschijnlijk de andere kant op vallen.

Lijkt me niet. Het remain-kamp heeft de ondergang van de wereld voorspeld maar die valt nogal mee. Met die kennis zouden vast meer Britten voor “leave” hebben durven stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Maikel

Ik werk en woon in de UK sinds 2000. Brexit zal een ramp worden voor de gewone man die dacht te protesteren middels een stem. Het verkeerde medicijn voor het verkeerde probleem. Je ziet het nu al, zelfs de Brexit is helemaal London centric. May, Hammond and Johnson geven helemaal niks om het noord(oost)en.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 beugwant

@14: Het zou een goede grap zijn als Europa zo’n herzieningsreferendum kon afdwingen?

Ik begin serieuze twijfels te ontwikkelen bij het democratische gehalte van landen die (nog) werken met kiesdistricten.

@18 Ik las even May, Hammond en Clarkson…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 frankw

@1 (Bismarck): Ik vermoed dat bij een harde Brexit ook een stuk minder werk te doen is in de fabrieken en met name de bankensector (de EU zou om een bekende eigen volk eerster te citeren wel “knettergek” zijn als het de Britten een gunstige regeling zou geven op de export van auto’s en financiële diensten).

Mogelijk heb je iets belangrijks gemist. Begin van de week heeft Barnier, de EU onderhandelaar, op verschillende manieren aangegeven dat hij juist over een soepele overeenkomst met de city zou willen praten. Voordat hij nog maar over de mensen had gesproken. Ik was er in ieder geval erg chagrijnig over, het is meer dan schijn dat de EU zich meer om grootzakelijke belangen bekommert dan om inwoners.

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/14/eus-chief-brexit-negotiator-michel-barnier-wants-special-relationship/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Michel

@20: Geen verrassing: de rijken hebben betere lobbyisten.

  • Vorige discussie