Brekend: pro Mubarak aanval op plein

Pro Mubarak demonstranten hebben op kamelen en paarden de menigte op het Tahrir plein aangevallen. Veldslag tussen pro- en anti Mubarak demonstranten. Leger trekt zich terug en laat demonstranten vechten. Stenen vliegen door de lucht, mensen vechten met machetes. Pro Mubarak activisten stelen legervoertuigen en rijden er mee naar het plein. Grote paniek onder demonstranten. Watch Al Jazeera Live

 1. 1

  Hebben Al Jazeera de hele middag al aan staan. Mijn Egyptische collega, die tegenover me zit, is bijna in shock. Zit te zuchten, te steunen. Zijn hand woelt nerveus door zijn baard. Zijn nagels zijn inmiddels volledig afgekloven. Zijn gedachten zijn bij zijn familie in Cairo, Gizah en Helwan. “Mubarak maakt ons land kapot”, blijft hij maar herhalen, “Alles kapot.”

 2. 6

  Heeft Mubarak toch iets van het Westen geleerd: Provocateurs inzetten, die als ze slagen de protesten gewelddadig smoren en als ze niet slagen als smoes gebruikt kunnen worden om politie/leger in te zetten, om “de orde te herstellen” en “de vandalisten op te pakken”.

 3. 10

  Begint een burgeroorlog zo?
  Ik vind het in en in triest dat een 83 jarig oude man dit kan veroorzaken.
  Hoe goed is de oppositie georganiseerd; tijd voor een goede sterke oppositie leider.

 4. 13

  El baradei roept in ieder geval nu het leger op in te grijpen mzungu. ja, en hoe zat het ook alweer met de oppositie onder Mubarak? Tiet veur un pafke. Maarreh…je kan nauwelijks voorstellen dat dit b.v. in de VS of Nederland zou kunnen plaatsvinden.

 5. 15

  Ugh… Al Jazeera Live: “ik zie mensen allerlei object oppakken, het is nog onduidelijk wat ze ermee gaan doen, misschien ruimen ze op?”

  Ahum… ik zie mensen tegels kapot laten vallen en stukken in zakken doen. Tja, wat zouden ze gaan doen.

 6. 16

  Maar wat moet je er op dit moment anders over zeggen martijn? Ik hoorde dat vriendinnetje van Moscovitz aan Wouter Kurpershoek vragen (terwijl de molotov cocktails door de lucht vlogen):

  Kan jij ruiken of er wat brandt Wouter?

  *er zal toch niks ergs gebeurd zijn*

 7. 22

  hopen dat iedereen bij zijn zinnen komt; mubarak stapt in september op, hoeveel doden is het waard dit 7 maanden te vervroegen?

  de oppositie kan deze tijd beter gebruiken om zichzelf politiek te organiseren en alleen als dit wordt gefrustreerd door de huidige machthebbers is dat de reden om weer op straat te gaan

 8. 23

  Ja, behalve dat Moebarak en zijn kliek dan zeven maanden de tijd hebben om de oppositie te intimideren en in de gevangenis te zetten.

  Het volk is het er allang over eens dat er een overgangsregering moet komen tot aan de volgende verkiezingen. Maar Moebarak moet nu weg.

  Wat denk je, dat als ze Erich Honecker hadden laten zitten in de DDR, dat dan de val van de Berlijnse Muur mogelijk zou zijn geweest?

 9. 24

  Prediker, dat geloof ik niet; dan kan iedereen weer de straat op en ook mubarak weet dat hij dat niet meer overleefd, daarvoor is de druk te groot, van binnen en buiten

  weet niet of jij vandaag de tv gezien hebt maar lang niet het hele volk is het er mee eens en laat ze dat zoals het hoort in de stemhokjes uitvechten en niet met stenen op straat

 10. 25

  @gbh
  Elke revolutie wordt met stenen en ander wapentuig uitgevochten. Dit soort oproepen om het in het stemhokje te doen, zijn rationeel en dus niet ter zake doende.

  Elke keer als iets als dit gebeurt roepen er mensen: wees braaf, blijf netjes, ga stemmen, denk na.

  Daar gaat het dus niet om: ze zijn boos.

  BOOS GVD!!!
  Dat is een emotie, niet iets waar je over kunt stemmen. En als emoties de meerderheid hebben moet je als leider tonen dat je wijs bent. Mubarak is dat dus niet.

 11. 26

  @qwerty, lulkoek, Mahatma Gandhi en Martin Luther King hebben nooit ook maar één steen gebruikt, waar wel wapentuig is gebruikt zijn vaak weer andere (semi)dictators in de plaats gekomen

 12. 27

  Over oppositie…in al die landen zou een Mandela (of een Ghandi, King) een charismatische leider inderdaad niet misstaan…die voor het gemak heel Afrika bij de hand zou kunnen nemen. Want je moet uiteindelijk naar 5 of 6 continenten toe (EU, Unie Afrika enz.)

  Om het nog een jaar of 100 uit te kunnen zingen.

 13. 29

  @gbh
  Gandhi stond geweldloosheid voor maar kon het geweld niet tegenhouden. De onafhankelijkheid van India is zeker niet geweldlooos verlopen. En wat heeft King bereikt? Een revolutie?

  Noem mij echte geweldloze revoluties. Het zullen er niet veel zijn.

  En Mandela @YP, charismatisch indeed. Geweldloosheid voorstaand maar de omwenteling in ZA is niet geweldloos verlopen. En de vraag is of dat had gekund.

 14. 30

  @gbh; die mannen op kamelen en paarden; was dat ‘het volk’? Of waren dat betaalde krachten? Denk eens na.

  Het is niet het Egyptische volk dat stenen en wapentuig gebruikt. Het zijn de onderlingen van Moebarak.

  En stemmen in Egypte, pffffff…. Waar heb jij gezeten, de afgelopen twintig jaar?

 15. 32

  Om ze helemaal “los” te maken, van het westen en van de gangsters die ze gegijzeld houden en met de miljarden naar Zwitserland verkassen.

  King heeft in ieder geval iets in gang gebracht waardoor het in zuidelijke staten VS niet meer bon ton is een neger aan een touw achter je wagen te slepen.

 16. 34

  @ gbh: een eerste voorwaarde voor een geweldloze overgang is een goede charismatische leider die dit uit kan dragen. Die NU het volk KAN toespreken en het tot kalmte kan manen.
  En die is er helaas nog niet.

 17. 35

  @qwerty, engeland was degene die geweld gebruikte en juist door de geweldloosheid van gandhi moesten ze vol schaamte afdruipen, het afschieten van ongewapende geweldloze mensen doet het niet echt leuk in de media en dankzij martin luther king hebben zwarten tenminste op papier gelijke rechten, ook de val van de muur was grotendeels geweldloos op roemenië na

  dat alles kan je niet zeggen van de culturele revolutie, de islamitische revolutie in iran, de rode khmer revolutie, de baath revolutie in irak, de kabila revolutie in kongo en noem maar op

  @prediker, geloof jij nou werkelijk dat de aanhang van mubarak alleen maar bestaat uit betaalde krachten? voor velen is hij ook nog steeds een held

  en ik beweer nergens dat ik mubarak een geweldige man vind, ik geloof alleen een ordelijke overdracht van de macht veel meer oplevert dan één in chaos en in die regio zijn het vaak de partijen die zonder geweten het hardste weten te slaan die het machtsvacuüm weten te vullen

  jij mag alles, en vaak ook terecht, van mubarak vinden maar mubarak heeft nooit streken uitgehaald zoals bijvoorbeeld die van assad die in 1 dag ff 40.000 man uitroeide om maar in het zadel te blijven zitten

 18. 36

  @gbh; Nog maar een keer: de afgelopen dagen verliepen ordelijk en geweldloos. Juist door de demonstranten die Moebaraks vertrek eisten. (Vrijheid van demonstratie, wel eens van gehoord?)

  Het zijn de aanhangers van Moebarak die vandaag op het El Tahrir-plein een bloedbad veroorzaakten.

  Die ordelijke overdracht van de macht komt er ook wel zonder Moebarak. Hebben ze hem niet voor nodig. Omar Suleiman zou zo’n overgangsregering op weg naar een nieuwe verkiezing evenzogoed kunnen leiden.

 19. 37

  Viel wel mee met die omsingeling die ik meldde. Wanneer je het via CNN verslaggeving volgt komt het allemaal een stuk spannonder over (dan de realiteit, dwz wat ik later elders vernam). Daar ging ik er zomaar ff in mee :o)

 20. 38

  @prediker, dat geweldloze kwam er pas nadat de politie van de straat af was en ik benijd jouw om je romantische wereldbeeld maar ik heb vandaag geweld van 2 kanten gezien, ook mubarak aanhangers die omsingeld en afgerost werden door anti mubarak demonstranten, een gedeelte van deze demonstranten liep er al dagen mee te dreigen dat er bloed zou vloeien

  wat de echte waarheid is, wie er betaald is, wie er geweld gebruikt heeft zijn vaak dingen die pas veel later naar boven komen, ik heb al te vaak verhaaltjes geloofd van partijen die ik maar wat te graag wou geloven, zo ook de anti mubarak demonstranten, de waarheid is bij conflicten altijd het eerste slachtoffer en waarheid is altijd relatief

  ik hoop dat het midden oosten snel een vrije regio wordt waarin iedereen mag zijn en geloven wat die wilt in vrede en welvaart en zonder dictators of andere totalitaire systemen

 21. 39

  @gbh Maar nu zeg je het zelf: ‘geweldloze kwam nadat de politie van de straat was….’ Nu zijn ze weer op straat en het geweld breekt weer uit.

  Zolang er niet een invloedrijk iemand zegt: “blijf zitten en laat je slaan, wij zijn geweldloos” zullen mensen zich verdedigen.