Zuid-Amerika: Braziliëprotesten, Snowden, derde termijngeruchten Kirchner

Foto: copyright ok. Gecheckt 24-02-2022

Deze week uit Zuid-Amerika: demonstraties in Brazilië, Snowden ook richting Ecuadoraans grondgebied en mislukte Argentijnse justitiële hervormingen leiden tot speculaties over verdergaande plannen.

Brazilië is boos: over de verhoging van prijzen in het openbaar vervoer, die symptoom zijn van de aanstaande wereldbeker en tegelijkertijd van het meer algemene “onvermogen van de overheid om de aspiraties van Brazilianen te verwezenlijken“. The Guardian ziet een verband tussen Arabische lente, Occupy, Turkije, Brazilië en schijnbaar elk groot protest van de afgelopen twee jaar. Alle demonstraties zouden gaan over “de spanning tussen een communicatierevolutie die nieuwe vormen van samenwerken mogelijk maakt, versus gesloten netwerken van macht waarin overheden en corporaties zijn verbonden.” Ondertussen heeft presidente Dilma Rousseff voorgesteld een referendum te houden over politieke hervormingen.

Het tweede nieuws zingt ook al even rond maar komt nu ook op de Latijns-Amerikaanse radar: Edward Snowden, NSA klokkenluider, wil en mag naar Ecuador komen. Net als Assange, die onlangs een jaar op de embassade volmaakte. Maar zal Snowden ook daadwerkelijk afreizen? Hij lijkt een geraffineerd kat-en-muisspelletje te spelen met de pers, een ‘epic trololo‘ zo u wilt (vergeet vooral de commentsectie vol fijne woordgrapjes niet). Voor geïnteresseerden in internationale politiek en betrekkingen is het smullen, de fallout van Snowden’s publicaties en zijn reis door de belangrijkste rivalen van de VS op het internationale toneel. Rafael Correa, Ecuador’s president, lijkt meer dan bereid de volgende scène in zijn antagonisme tegenover de VS te spelen.

Tot slot een Argentijns bericht: de mislukte justitiële hervorming die presidente Cristina Fernández de Kirchner wilde doorvoeren om de rechtspraak te ‘democratiseren’, is aanleiding voor hernieuwde speculatie over een derde termijn voor Kirchner. De afwijzing van de hervormingen laat namelijk een laatste optie open voor de huidige regering: een constitutionele vergadering bijeenroepen om de ongrondwettelijkheid weg te nemen door de grondwet zelf te wijzigen. Zo’n vergadering zou de ideale plek zijn voor de presidente om ook de beperking van het aantal termen uit de constitutie te schrappen, denken sommige publicerende speculanten. Het worden spannende maanden in de aanloop naar congresverkiezingen in oktober.

Reacties (6)

#1 HansR

Het is weer een mooie samenvatting, dank.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

Toch mooi dat Snowden de behandeling van Manning (terecht) kan gebruiken als reden voor zijn asielaanvraag. Hopelijk krijgt dit verhaal een goed einde, anders leren ze er niets van daar in het Pentagon.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 justHarry

Gezien op RT, ‘Snowden melted away’. Trouwens, Lavrov zei zonet dat hij (Snowden) nooit in Rusland is geweest. (RT)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 HansR

…anders leren ze er niets van daar in het Pentagon.

Ze leren daar niets, daar zitten ze daar niet voor.

Daarbij is niet alleen het Pentagon hierbij betrokken maar al die andere diensten met ondergrondse tunneltjes naar het Pentagon, Witte Huis, Capitool en naar elkaar.

De conclusie is dat dit niet goed af gaat lopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hans Verbeek

Waarom moesten de prijzen van het openbaar vervoer eigenlijk omhoog in Brazilië?
De olieproduktie van Brazilië daalde afgelopen jaar met 2% tot 2,15 miljoen vaten per dag. Het olieverbruik steeg juist met 2,5% tot 2,81 miljoen vaten per dag.
In 2011 importeerde Brazilië dagelijks 527.000 vaten olie (kost per dag $52 miljoen)
In 2012 bedroeg de import 656.000 vaten per dag (a raison $66 mljoen).
Iemand heeft elke dag die 14 miljoen dollar extra moeten ophoesten.
En de schulden van de Brazilianen waren al flink opgelopen.

De winkelverkopen stijgen 1,6% per jaar, dat was vorig jaar nog 6%. Het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden ingezakt. En de werkeloosheid loopt weer ietsje op.
Tekens aan de wand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

Het vlaggeschip van het Braziliaans bedrijfsleven, Petrobras, heeft het maar moeilijk met de dalende olieproduktie.
http://www.reuters.com/article/2013/04/27/petrobras-earnings-idUSL2N0DD32T20130427

  • Vorige discussie