Een potentiële opbrengst van 13.000 miljard euro… In 2020 misschien wel de vierde olieproducent ter wereld na Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten… “Een nieuw Irak” in Latijns-Amerika…
Die laatste is wellicht een wat ongelukkig gekozen metafoor maar verdeling van de toekomstige winsten uit de recent ontdekte olievelden Carioca en Tupi houdt de gemoederen in Brazilië bezig (IPS). Terwijl de aanname dat er voor de kust van São Paulo onder zoutlagen een olievoorraad van waarschijnlijk 100 miljard vaten ligt is gebaseerd op de resultaten van slechts één proefboring is de regering Lula al druk bezig met het opzetten van plannen om de gedroomde zilvervloot te verdelen en dat is opzich best verstandig. Zo wordt er gekeken naar het Noorse model, in Noorwegen richtte men een aparte maatschappij op die de Noorse velden beheert en worden olieopbrengsten in een fonds gestort: voor onderwijs, gezondheidszorg én de toekomst. Hoe komen de opbrengsten van de nieuwe olievelden de Brazilianen ten goede en voorkomt men dat het oliegeld naar het buitenland wegvloeit? Dat is de vraag die men in Brasilia wil beantwoorden voordat de olie uit de grond spuit.
Voorlopig zit men met het dilemma dat de Braziliaanse overheid wettelijk niet meer dan 40% van de oliesector in handen mag hebben. De wens van de regering is om dit aandeel op te schroeven naar 84% maar hiermee zullen ze in conflict komen met buitenlandse investeerders. Investeerders die men hard nodig heeft voor de peperdure exploitatie voordat de olie die op 6000 meter onder zeespiegel ligt naar boven komt. Met name de Verenigde Staten die graag zouden willen meeprofiteren van de Braziliaanse olie zijn gespitst op het verliezen van inspraak via verdere nationalisering van de plaatselijke oliesector. De heroprichting van de Amerikaanse Vierde Vloot wordt in Brazilië dan ook met argusogen gevolgd. Deze vloot opereert momenteel voor de kust van Brazilië, officieel voor humanitaire doeleinden maar is koren op de molen van de Braziliaanse complotdenkers.
Ook vindt er een interne strijd in Brazilië plaats: een wetswijziging moet het mogelijk maken dat alle deelstaten meedelen in de olierijkdom voor de kust. Maar staten als Río de Janeiro en Espíritu Santo, die nu al goed verdienen, zijn tegen een wijziging van de regels.
Binnenkort moet er meer (iets) duidelijk worden over de mogelijke opbrengst van de recent ontdekte olievelden. Het is voor de Brazilianen te hopen dat ze zelf mogen bepalen wat er met hun olie gebeurt (binnen de grenzen van redelijkheid en duurzaamheid uiteraard). Want [wat is nou mooier dan een Brazilië post afsluiten met een voetbalcitaat?] Cruijff zei ooit: “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de visie van een ander”.
Reacties (7)
Goeie vent, Lula, maar zit in een lastige situatie: verdeelt hij de olie niet, dan gaan de armen muiten, verdeelt hij de olie wel, dan gaan de olieprovincies muiten (zie de mijngebieden in bolivia). en verregaand nationaliseren is natuurlijk leuk met iemand als lula, maar als over een tijdje zijn opvolger minder rechtvaardig van inslag is, zit je met de gebakken peren…
Olie is technisch moeilijk te winnen en erg duur, dus lijt mij het in Brazilies belang om buitenlandse investeerders niet af te schrikken. grote oliemaatschappijen zin erg terughoudend in Zuid Amerika, vanwegen de nationaliseringsgolf. Tot voor kort leek Lula een ander koers te varen…
@1: Ik denk dat Brazilië een stuk minder gepolariseerd is dan Bolivia.
@2: Daar staat tegenover dat als je dus niets doet aan de huidige toetand, er minstens 60% van de olie-opbrensten wegstroomt naar het buitenland. Dat is wel erg grof verdienen voor toch al buitensporig rijke corporaties ten koste van Braziliaanse bodemschatten.
@4 niet per se, je kan gewoon extra belastingen heffen op inkomsten uit de oliesector.
@5: Maar een bedrijf dat zijn zetel in Nederland, Bermuda of een ander belastingparadijs heeft en die inkomsten in de VS, het verre oosten of Europa maakt, hoe hef je daar de inkomstenbelasting op? Op papier maken ze in Brazilie alleen maar verliezen immers (proefboringen, exploitatiekosten en loonkosten). Dan zul je al met (behoorlijk forse) exportbelastingen op olie aan moeten komen en ik denk dat het buitenland daar net zo heftig op reageert als op nationalisatie.
@iedereen: Hoe zit het dan in het Midden-Oosten; bv Saudi-Arabie of Koeweit? Daar wordt de olie toch ook door Westerse bedrijven uit de grond gehaald, maar verdient de overheid wel bakken met geld? Die bedrijven betalen de overheid toch gwn een bepaald bedrag voor de olie (115 dollar per vat huidige koers)?