Brazilie en Afrika halen banden aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Pangea herleeft !!! Gisteren is de braziliaanse president Lula da Silva begonnen aan zijn vierde Afrika-reis in twee jaar (BBC). Brazilie focust zich steeds meer op (West-) Afrika omdat de afrikaanse landen een groeiende afzetmarkt zijn voor de produkten uit de braziliaanse industriesector. Daarnaast zal de olie uit landen als Nigeria en Gabon over een paar jaar van cruciaal belang zijn voor de braziliaanse economie. Politiek gezien is er ook genoeg te winnen: Lula lobbiet voor afrikaanse steun voor een permanente braziliaanse zetel in de VN-Veiligheidsraad. Zuid-Zuid samenwerking gaat het helemaal worden in 2005 en later…

De handel tussen Brazilie en Afrika is de voorbije vijf jaar in waarde verdubbeld, tot 10,4 miljard dollar. De handelsbalans valt negatief uit voor Brazilie, een gevolg van de import van Afrikaanse olie. Maar de Afrikaanse landen zijn “nieuwe markten” waar Brazilie alles kwijt kan.. ..Met name de landen die veel olie exporteren, hebben ook geld om meer gesofistikeerde producten aan te kopen. (InterPress)

Reacties (5)

#1 steeph

Net in Brazilie geweest. Dat land timmert goed aan de weg. Ze hebben nog wel wat obstakels te overwinnen (corruptie, armoede, infrastructuur).
Maar ze doen leuke dingen. Zo is hun wagenpark al voor een deel op Biodiesel aan het rijden (90% van de taxi’s!).
En ze hebben recent ook de banden met China aangehaald.
Verder speelt Brazilie een grote rol bij het opzetten van het handelsverbond voor latijns amerika.
Heel benieuwd hoe het er over 10 jaar uit zal zien. In ieder geval positieve ontwikkelingen vergeleken met de dictatuur elende op dat continent tot nog geen 10 jaar geleden.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja die brazilianen timmeren hard aan de weg. Maar die chinezen zijn vooral geinteresseerd in het braziliaanse landbouwareaal. Ze zoeken er agrarische Lebensraum om hun voedselvoorziening veilig te stellen. De chineze premier heeft onlangs een optie genomen op 1 miljoen hectare braziliaans bos om het om te zetten in sojavelden (Soja: Dolkstoot voor Zuid-Amerikaans Continent) . En die biodiesel, mag dan wel min of meer CO2 neutraal zijn je hebt er ,voorzover ik weet, heel wat oppervlak aan koolzaad(?) voor nodig. Desallniettemin is het nastreven van autarkie op het gebied van brandstof helegaar zo gek nog niet aan de vooravond van een mondiale oliecrisis….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 virtuele terrorist

Lula is een positieve kracht ook in het veld van internationale bondgenootschappen, alwaar hij constant een alternatief voor de pro-Amerikaanse eenheidsworst (waarachter Nederland zo hard aanholt als kleinste keffer) die nu dominant is in zo’n beetje elk internationaal initiatief (soms ten positieve, veelal ten negatieve). Zo wist hij al eerder tijdens WTO top geloof ik, een landbouw bondgenootschap met Afrika/Australie/Nieuw-Zeeland te vormen dat een pro-Westerse uitkomst wist tegen te houden, en leidde Brazilie recent nog de aanklacht bij het WTO tegen de VS en internationale katoen-subsidie (geloof ik). Dat zijn Socialistische Partij vooral door vette corruptie schandalen aan de macht wist te komen zie ik liefelijk door de vingertjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 steeph

@3: Ik denk dat je de essentie goed weergeeft. Lula geeft aan dat continent een nieuwe richting. Ze zijn in ieder geval geen passieve volgers meer van bijvoorbeeld het IMF. Ze kiezen een eigen koers.
En zo’n eigen geluid werd met node gemist in de wereld. Hopelijk gaat er een voorbeeld werking vanuit. Dat landen zien dat ze niet zo schijterig hoeven te zijn en de “groten” slaafs te volgen om toch ergens te komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie