1. 6

  @4 En als in betwist gebied huizen bouwen geen probleem is, mogen de Palestijnen in die nederzettingen dan ook bouwen? (Ja dat doen ze al. Weet ik. Maar ik bedoel natuurlijk bouwen voor eigen gebruik)

 2. 7

  @4: Als je nog niet weet waar je wel en niet mag bouwen, begin je in de regel nog niet met bouwen. Dus als er nog grenzen vastgesteld moeten worden, dan moet er ook nog gewacht worden met koloniseren. Overigens denk ik niet dat er enige onduidelijkheid bestaat over welk gebied Israël in 1967 bezet heeft en dus ook over waar er in ieder geval niet gebouwd mag worden volgens het internationaal recht, tot er enig verdrag is getekend.

 3. 10

  @4
  Wel mooi dat jij (of all people) met 242 komt aanzetten…
  “(i) Withdrawal of Israel armed forces from territories occupied in the recent conflict;
  (ii) Termination of all claims or states of belligerency and respect for and acknowledgment of the sovereignty, territorial integrity and political independence of every State in the area and their right to live in peace within secure and recognized boundaries free from threats or acts of force.”

  Maak maar een begin zou ik zeggen.

 4. 15

  Bismarck, paradoxaal misschien maar het is allebei aan de orde. Er is wel degelijk echt antisemitisme in de maatschappij, waar we helaas minder attent op worden door het vaak onterecht gebruik van de term als beschuldiging.

 5. 16

  Tja misschien moet Israel eens stoppen jodendom met mensenrechtenschendingen te associeren, dan doet de rest van de wereld dat misschien ook.

 6. 17

  Ik bedoel, Israel roept zelf heel hard dat het een Joodse staat is, het heeft een jodenster in de vlag en alleen joden mogen er komen wonen, in het land zelf zijn allemaal racistische wetten die joden op allerlei vlakken bevoordelen en in het buitenland wordt israel gesteund door allemaal joodse organisaties die kritiek op de staat israel met antisemitisme gelijkstellen.

  Misschien logisch dat zoveel mensen het verschil tussen Israel en het jodendom dan niet meer zien. Zeker omdat buiten New York en Israel nog maar heel weinig joden wonen.

  Kijk het klopt natuurlijk niet, maar ik snap best dat mensen met een wat minder ontwikkeld wereldbeeld, met minder goed onderwijs en minder objectieve media tot hun beschikking tot die conclusie komen.

  Veel Israeliers denken ook zo over moslims.

 7. 21

  @17 anoniem

  Ook Ierland, Polen en vele andere landen hebben snellere naturalisatieprocedures voor eigen etnische groepen.

  De vlaggen van Engeland, Finland, Griekenland, Zweden en Zwitserland bevatten een kruis. De koningen van Engeland, Denemarken en Noorwegen zijn hoofd van de nationale kerk.

  Er zijn 18 officieel christelijke staten.

  Er zijn 26 officieel islamitische staten (vaak met geen burgerrechten voor minderheden als Koerden en christenen).

  Ook de Palestijnse gebieden hebben al een
  grondwet waarin staat dat de islam de officiele religie is en dat de islamitische sharia de basis voor het rechtssysteem vormt.

  En Abbas heeft reeds verklaard dat in een toekomstige Palestijnse staat geen Joden zullen mogen wonen. Over racisme gesproken.

  Maar iedereen heeft het alleen over dat de Joodse staat iets fout zou doen.

 8. 22

  Likoed Nederland..uw argumenten #21 lijken me bijzaken.

  Je strijkt ergens neer (kitty en Ari toch) heb het naar je zin en vraag aan je gelijkgestemden om te komen. Ze komen en masse, ruimtegebrek en dan…en dan..wordt de verzameling een deelverzameling. Druk op de ketel en push forward in den vreemde toch?

  Muren..MUREN!

  Lang in vvt had ik een stikker op mijn deur “steun israel” als 1/8 jood gevoed wellicht. Maar nu ben ik overtuigd dat de rede (de wang weetjewel) naar voren moet komen want die is op uw plekje een beetje zoek geraakt. Wat je opponenten doen is niet ter zake in deze.

  Ik schaam me.

 9. 23

  @22 larie

  Het was een reactie op 17, wij begonnen er niet over.

  Wat betreft uw nieuwe discussiepunt:

  Israel is gesticht op basis van:

  1. Besluiten van de Volkerenbond in 1922 en de Verenigde Naties in 1947.
  2. Waarbij voor de Arabieren Jordanie als Arabische staat gevormd, zijnde 78% van het grondgebied van het mandaatgebied Palestina.
  3. Gebaseerd op de erkenning dat het Joodse volk ook recht heeft op zelfbeschikking in gebieden waar zij de meerderheid vormen.
  4. Erkenning dat het Joodse volk er 3.000 jaar onafgebroken heeft gewoond.

  De punten 1 en 4 zijn vrij uniek. Dat kunnen weinig landen Israel nazeggen. Zo gezien hebben bijvoorbeeld Suriname en Australie minder bestaansrecht.

  Wat is er trouwens mis met muren als daardoor voorkomen wordt dat Joden vermoord worden?

 10. 24

  In de supermarkt (Superboer) paprika’s in de aanbieding. 2 daarvan de groene en de rode komen uit Israël. Vrijwel zeker uit de illegale nederzettingen, waarvan vandaan ze zwaar gesubsideerd de wereldmarkt op gaan. Dus gebied illegaal inpikken wordt beloond.

  De bouwexplosie gaat ten kosten van de Palestijnen en vooral de boeren. Door de wegen daarheen kunnen ze niet meer bij hun landbouwgronden. Gerechtelijk kunnen ze weinig ondernemen, leger is baas in de bezette gebieden. Dus enige democratie in MO?

  Oh, en punt 1: 1922 was het Ottomaanse gebied mandaatgebied geworden van de Engelsen/Fransen. LikoedNL vergeet daarbij te vermelden dat de Joden qua lobby zeer sterk (nog steeds) waren in de VS en VK, wat goed uitkwam. In 1947 werden er willekeurig lijnen getrokken door de toenmalige bezetters. Ook Palestina. Dus dat staatsrechtelijk juridisch geblaat is allemaal quatsch.

 11. 25

  @Likoed Nederland, cijfers cijfers.

  Een vraag: Doe eens een suggestie (reaal-politiek) hoe deze kwestie tot ieders tevredenheid (geven en nemen) op te lossen 4ever. Zonder cijfers indien mogelijk maar vanuit gevoel.

  ps: twee jaar geleden was ik in WadiRum in de woestijn op een illegaal feest van Israeliers en Jordaniers. Ze komen daar eens per maand en hebben plezier.

 12. 26

  Een aardig boek over het MO voor de Kerst (die al voorbij is) is Arabische dageraad van Jorn de Cock. Soms te positief voor mij gevoel, maar je kan ook merken, dat het negatieve gedoe (etiquetjes plakken) omtrent beeldvorming zeker politiek overladen is. Mensen zoals die reageert onder LikoedNL zijn heel bewust bezig met beeldvorming. Op andere sites is hij/zij ook altijd sterk aanwezig zo gauw er kritiek op Israël is. Want dat is anti-semitisme (ik ga over mijn nek). Blij dat ik ‘normale’ Joden in mijn vriendengroep heb die pro-Israël zijn maar niet alle fouten dingen onder het tapijt vegen.

 13. 28

  @Joop

  Het waren geen willekeurige lijnen in 1947, ze waren gebaseerd op waar meerderheid van bevolking, zoals dat gebruikelijk is bij zelfbeschikking. Zie bijvoorbeeld Joegoslavie.

  @Larie

  Iedereen weet wel hoe de oplossing er ongeveer uit ziet. Die is in het jaar 2000 trouwens al voorgesteld door president Clinton. Door Israel aanvaard, door Arafat verworpen, tot verbijstering van iedereen.
  Zie ons artikel: De moeizame weg naar de tweestatenoplossing. http://www.likud.nl/artik31.html

 14. 29

  @28. Dat weet ik wel, daarom is Libanon ontstaan, en is het een zootje geworden omdat de christelijke meerderheid niet meer bestaat. Overigens mede door de etnische zuiveringen in de Israelische gebieden zijn er veel moslim Palestijnen bij gekomen, die zich ontzettend vervelen, en daardoor mede gekke dingen doen.

  Zelfbeschikking loopt vaak uit op beschikken over anderen, zie je voorbeeld Joegoslavië.

 15. 30

  @28: “Het waren geen willekeurige lijnen in 1947, ze waren gebaseerd op waar meerderheid van bevolking, zoals dat gebruikelijk is bij zelfbeschikking.”

  Niet waar, net als punt 1 en 4 van #23.

  Ik mis overigens nog steeds enigerlei respons op #2 (je weet wel het topic: de kolonisatie van de bezette gebieden, volgens internationaal recht verboden).

 16. 31

  @29 Lees ook eens dit over Libanon, de niet al te bekend geworden dagboekaantekeningen van Moshe Sharett, kabinetslid onder Ben Gurion. Zet je toch ook aan het denken.
  Ik weet niet hoor, maar al die zogenaamde goede wil van Israel wordt toch erg door de feiten onderuit gehaald, net zoals de verbondenheid van “arabieren” met de palestijnen in het algemeen ook gebakken lucht is. Het zal allemaal wel. Ik vind het inmiddels hypocriet geklets. Mensen met een beetje gezond verstand en het hart op de goede plaats zien gewoon dat wat er gebeurt niet anders dan treiteren en wegpesten is. “Uitstel” van bouwen is echt wel wat anders dan afstel, je kunt niet recht praten wat krom is. “Israel” en enorm veel israelieten wil het hele gebied tussen Jordaan en de Middellandse Zee, moet er gewoon open voor uit komen, en eens goed meehelpen aan een plan voor de oorspronkelijke bewoners. En “de wereld” moet dat dan maar accepteren. Dat heeft het eigenlijk ook in Joegoslavie gedaan. Jammer, maar het ettert al te lang door. Misschien willen we allemaal, de shoah in gedachten, een hoge moraal of diepe menselijkheid in het bestaan van Israel zien, maar ik kan het er niet in ontdekken. Het leven is wreed. Ergens anders gebeurt wel weer wat goeds. Jinjang.

 17. 32

  @29 Joop

  Het verhaal van ethnische zuiveringen is wetenschappelijk ontkracht, met gebruikmaking van vele nieuw opgengegane bronnen.
  Lees bijvoorbeeld ‘Palestine betrayed’.
  De boekbespreking is te vinden op:
  http://hoeiboei.blogspot.com/2010/12/het-arabische-verraad-van-de.html

  @30 Bismarck

  Inzake reactie 2, zowel resolutie 242 als de Oslo-akkoorden gaan uit van grenscorrecties.
  Mensen vergeten dat er internationaal nooit grenzen zijn vastgesteld. Wat wordt aangeduid als de ‘grenzen van 1967’ zijn niet meer dan de wapenstilstandslijnen van 1949.

  @31 Ernest

  Dat groot Israel verhaal is achterhaald.
  Het zijn de Arabieren die al 80 jaar lang elk delingsvoorstel afwijzen. Zie:
  ‘De moeizame weg naar een tweestatenoplossing’
  http://www.likud.nl/artik31.html

 18. 34

  @32. Oh, dat heb ik al eerder gelezen. Dat zogenaamde wetenschappelijke werk neem ik niet serieus. Het is precies zoals jij ook schrijft: eenzijdig, sterk pro-Israël, alle fouten maken de Arabieren, marketing-technisch misschien aardig, maar niet mijn smaak.

 19. 35

  @32 Dat kun je wel zeggen, maar als ik naar de kaart van Israel kijkt, zie ik iets wat al behoorlijk in de buurt komt en wat niet zal worden opgegeven – integendeel, er wordt dus nog bijgebouwd.

 20. 36

  @35
  Echter, in tegenstelling van de suggestie die van de Palestijnen uit gaat worden er al sinds 1999 geen nieuwe nederzettingen meer gebouwd.
  Er wordt alleen bijgebouwd in bestaande nederzettingen. Dat stopt natuurlijk op het moment dat er in een definitief vredesverdrag een grens wordt vastgesteld, zoals bepaald in de Oslo-akkoorden. Maar zoals bekend is Abbas al een jaar met nog geen (Amerikaanse) stok naar de onderhandelingstafel te krijgen.