Borstuitvergroting

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

hugoborstvergroting1“Ze vertrouwen haar. Ze vertrouwen haar omdat ze haar door en door kennen. Laura is een bijzondere zeilster, lichamelijk sterk en psychisch in staat haar droom te vervullen. Het is niet zonder risico, maar dat is een fietstocht ook niet. De zee, voor ons landrotten eng, is haar thuis.Ik heb grote bewondering voor haar ouders die Laura los durven laten. Het is een van de moeilijkste en moedigste besluiten die elke vader en moeder eens moeten maken. Sommige ouders slagen er trouwens nooit in.”

Aan het woord is Hugo Borst, voetbalkenner, wereldreiziger en expert in de psyche van ouders van prepuberale meisjes. Toch is het ergens wonderlijk dat een man, die vorig jaar in de Wereld Draait Door een vrouw met haar zoontje publiekelijk te kakken zette door haar te beschuldigen van kindermishandeling omdat ze uitsluitend rauw voedsel eten, trompettert over een vader die zijn dochter van 13 rond de wereld laat zeilen.

Hij zei toen:
“Ik hou niet van extremisme, waar het ook over gaat. En ik vind mevrouw een extremist, en u zegt dat allemaal alsof het de gewoonste zaak van de wereld is (…) maar u draagt de verantwoordelijkheid voor een kind en ik vind het hoogst onverantwoordelijk wat u met uw kind doet”

Naar eigen zeggen kiest Borst regelmatig voor overdrijving en uitvergroting als stijlmiddel. Gooit hij hier terecht de knuppel in het hoenderhok of is er sprake van zinloos draaikonten?

Reacties (45)

#1 El El

Borst is een opperdraaikont. Lult maar wat uit zijn nek over die Laura, lijkt me zo. Dat vader-zoon-vader-dochter-gedoe van hem is ook zo vreselijk klef. Goede posting trouwens over Borsts ouderschapsnonsens. Zou hij zijn autistische zoontje ook in een zeilbootje de wereld rond laten zeilen als zijn zoontje erover zou beginnen? Denk t niet.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“Het is niet zonder risico, maar dat is een fietstocht ook niet.”

Een olifant neemt ruimte in, maar dat geldt ook voor een muis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Taco Zip

Zolang het over sport gaat heeft Hugo Borst vaak wat zinnigs te melden. Als opvoedkundige slaat hij door. Na een halve middag wikipedia en 2 telefoontjes durft hij eerst deze vrouw op hoge toon de les te lezen over haar eetgewoonten. En nu ook al een doorwrochte mening over de jonge zeilster.
Waarom die behoefte om je maar met iedereen te bemoeien? Laat die mensen zelf een afweging maken over wat goed of slecht is voor hun kind. Doet Borst zelf ook, hoop ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 seven

Borst heeft in beide gevallen gelijk. Bij de moeder met aparte voedselvoorkeuren gaat er dwang uit van de moeder richting haar zoontje om ongekookt voedsel te eten. Aanwijsbaar schadelijk voor de ontwikkeling. In het andere geval is het een uitdrukkelijke wens van een dochter die ook zelf al haar spaargeld heeft opgeofferd voor haar eigen droom. Haar vader steunt haar nadat hij haar heeft getrained en getest door haar meermalen oa solo naar Engeland te laten varen of ze het aankan. De boot is btw ook zeer stabiel, veel stabieler dan de huidige recordhouder.

Zac Sunderland (29 November 1991) vertrok op 15juni 2008 toen hij 16 was en kwam aan op 16 juli 16, 2009 toen hij 17 was.
*Laura is over enkele weken 14 en meisjes van die leeftijd zijn vaak 2 jaar verder dan jongens.. Daarbij vaart ze met veel meer en langere tussenstops, incl medezeilers en volgboten en met een veel stabielere boot. Daardoor duurt de reis wel langer, maar is de impact voor haar veel kleiner. Ergo laat haar vrij en laat haar dit record breken..

PS verder zijn alle argumenten voor zeilen oa door mij wel opgenoemt in deze polldraad. https://sargasso.nl/archief/2009/08/24/poll-13-jarige-wereldzeilster/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Micha

Voetballen is dom en saai, mensen die oeverloos lullen over dat spelletje zijn nog dommer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 prometeus

“Borst heeft in beide gevallen gelijk. Bij de moeder met aparte voedselvoorkeuren gaat er dwang uit van de moeder richting haar zoontje om ongekookt voedsel te eten. Aanwijsbaar schadelijk voor de ontwikkeling. In het andere geval is het een uitdrukkelijke wens van een dochter die ook zelf al haar spaargeld heeft opgeofferd voor haar eigen droom.”

Hoe weet jij dat? Wie zegt dat vader dochter niet eerst geindoctrineerd heeft over rond de wereld zeilen. Ik zeg niet dat dat zo is, maar speculeren over de “familiedynamiek” is niet meer dan dat.

En dan nog: dan is hij op z’n zachtst gezegd blijkbaar weinig relativerend tegenover zijn dochter over de gevaren. De Noordzee overzeilen is iets anders dan maanden zonder gezelschap en met serieus slaapgebrek de oceanen bevaren. Zie ook ingezonden brief van een solozeiler in de NRC-Next vanochtend. Daarnaast zijn meisjes misschien geestelijk verder, maar ze zal ook zware lichamelijke ontberingen moeten doorstaan. En ze leek me nou niet bepaald een Kenau…

Maar ik vind uit principe dat je de vader niet uit de ouderlijke macht kunt zetten om het te voorkomen. Borst’s dubbele moraal is wel opvallend. Maar @1: waar slaat dat nu weer op?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Taco Zip

Dankjewel voor dit inzicht Micha. Ik zeg meteen mijn eredivisie-live abonnement op!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bullie

@4

“Bij de moeder met aparte voedselvoorkeuren gaat er dwang uit van de moeder richting haar zoontje om ongekookt voedsel te eten. Aanwijsbaar schadelijk voor de ontwikkeling”

Voor de geestelijke ontwikkeling van een puber is het ook aantoonbaar schadelijk om zich zo lang in een sociaal isolement te begeven.

Of ze nu een zeilrecord wil vestigen of zich wil laten inmetselen in een kerkmuur, het welzijn is in het geding.
Als Laura zich een jaar in haar kamer wil opsluiten om te gamen is dat evenzeer onacceptabel. Ouders geven normaliter de kaders aan, indien dat niet gebeurt en gezondheid en welzijn van het kind in het geding zijn hebben we daar met zijn allen instanties voor aangewezen.

Volwassenen die zichzelf dit aandoen is een ander verhaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 seven

@ 4 & @ 8
De ene solozeilreis is de andere niet. Ik verwees naar de polldraad omdat ik anders argumenten ga herhalen. Maar kort, de berichtgeving rond de solozeilreis is ontoereikend. Ze vaart hooguit etappes van 3 a 4 weken. Dat zijn de langste etappes. Eenzaam is ze ook niet want er varen circa 80 boten mee en een volgboot. Ze heeft contact via internet webcam enz met familie, leraar enz. Daarnaast heeft ze relatief lange stops in de havens die ze aandoet waar ze ook gewoon contact kan hebben met andere mensen. btw Ze heeft de eerste jaren van haar leven bijna continue met haar ouders op zee gevaren. Verder ctrl v op seven in de polldraad (zie 4 ) en zie ook de 2e jeugdjournaal nos video waarnaar de polldraad verwijst. PS de 3e video geeft btw de mening van een andere solozeiler weer..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Micha

Dankjewel voor dit inzicht Micha. Ik zeg meteen mijn eredivisie-live abonnement op!

Graag gedaan! Tip: Bij Digitenne heb je trouwens een gratis porno zender. Niet dat ik daar naar kijk, natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 seven

@3 Het feit dat hij Professor Hoefnagels aanhaalt geeft toch wel aan dat hij een en ander van de materie tot zich genomen heeft. (misschien ivm zijn programma over Over vaders & zonen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Hoefnagels

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Siquo

Ik snap meneer Maas niet zo, nou ken ik die hele Hugo Borst niet eens, maar heeft hij op het eerste gezicht 2x gelijk. Dan zegt dit stuk meer over de bekrompenheid van dhr Maas dan over vermeende draaikonterij van dhr Borst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 seven

“Hugo Borst denkt dat de Raad voor de Kinderbescherming zich met de zaak bemoeit uit eigenbelang. ,,Al decennia ligt Kinderbescherming onder vuur. Professor Hoefnagels toonde aan hoeveel ouders en kinderen de dupe zijn geworden van de Kinderbescherming. Savanna stierf. De Kinderbescherming had het laten gebeuren. Vandaar dat die nu even willen scoren in de publiciteit.”
Exact..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Cerridwen

Eens met Siquo. Borst heeft 2x gelijk, bovendien is er het meningsverschil over of je 13 jarige dochter op wereldzeilreis sturen nu een goed idee is of niet (en in hoeverre je je als maatschappij tegen aan mag bemoeien). Dat Borst draaikont is volstrekt oninteressant, veel mensen zijn het gewoon met hem eens. Michiel Maas kan beter opschrijven wat hij zelf vindt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 InvertedPantsMan

Laten we even voor the sake of argument er van uit gaan dat sicko en seven helemaal gelijk hebben, waarvan ik verre van overtuigd ben. Op welke gronden willen jullie in de toekomst b.v. een 13 jarige islamiet met veel wandelervaring tegenhouden die een 2 jarige voettocht naar Mekka en terug wil ondernemen? Of moet die ook maar gaan als zijn ouders het goed vinden? Zelfde vraag voor ieder ander kutexcuus om er op je dertiende 2 jaar tussenuit te piepen, want er zijn miljoenen ´levensdromen´ te verzinnen om dat te doen. Ondanks dat het lerarentekort in no-time opgelost is begrijpen jullie ook wel dat de grens ergens getrokken moet worden, of niet? Vinden jullie soms dat alle ideeën waar ouders achter staan goede ideeën zijn per definitie? M.a.w. een slechte ouder bestaat niet want als ouder weet je sowieso beter wat goed is voor je kind dan de staat (insert boegeroep).

De hele instelling van de ouders doet me trouwens erg denken aan die van ene B. Spears, alles opzij zetten om je kind beroemd te krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Blabbermouth

Welnee joh die man heeft gewoon een menig en die geeft ie gewoon is niets mee.

Hij is gewoon tegen het beperken van mogelijkheden voor jongeren om zelf volop kansen te benutten in het leven.

Dat half nederland politiek correct dit verbied daarmee toon je wel aan hoe kleinburgelijk land dit is.

Denk eens in hoeveel tieners zij hiermee kan inspireren ook iets verder te reiken in het leven?

Loopt ze dan minder risico iets te over komen dan wanneer zij uitgaat in den lande?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 zmc

Weet iemand zogauw nog een land waarin ze net als in Nederland effectief een schoolplicht hebben en niet zozeer een leerplicht? Want dat is in essentie natuurlijk waar het hier om gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Birdman

@15:
Op welke gronden willen jullie in de toekomst b.v. een 13 jarige islamiet met veel wandelervaring tegenhouden die een 2 jarige voettocht naar Mekka en terug wil ondernemen?

Waarom zou je die tegen moeten houden?

Zelfde vraag voor ieder ander kutexcuus om er op je dertiende 2 jaar tussenuit te piepen, want er zijn miljoenen ´levensdromen´ te verzinnen om dat te doen. Ondanks dat het lerarentekort in no-time opgelost is begrijpen jullie ook wel dat de grens ergens getrokken moet worden, of niet?

Ja, ergens moet er een grens getrokken worden. Maar de vraag is door wie. Als een gezin bij volle verstande zo’n beslissing neemt, dan mogen wij ervan denken wat we willen, maar wie zijn wij om te praten in termen van verbieden en tegenhouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 mmaas

“Michiel Maas kan beter opschrijven wat hij zelf vindt”.

Ik constateer alleen een -ogenschijnlijke- tegenstrijdigheid in ’s mans houding ten opzichte van opvoeders. En ik daag u graag uit om uw visie daarover te geven. U kunt de handschoen opnemen, u kunt de schrijver van bekrompenheid betichten. Allemaal prima.
Ik vond mijn mening in dit geval niet erg ter zake doende. Another time, another postje…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Siquo

@15 Er is een heel grijs gebied waar opvoeding bij de staat ligt en waar bij de ouders. Beide extremen zorgen voor ongewenste excessen. Meestal gaat dit goed, af en toe is de staat te overijverig, te vaak zijn ouders zelf te overijverig (en dat wordt dan mishandeling genoemd). Ergens ligt de grens, en een jongen van 13 die op bedevaart gaat naar Mekka, te voet, bij zijn volle verstand, goed voorbereid, en zijn ouders die er net zo mee om gaan, zou ik lekker laten gaan.

@19’s laatste regel: Zelfkennis is een groot goed :D

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Herman

@4: Bij de moeder met aparte voedselvoorkeuren gaat er dwang uit van de moeder richting haar zoontje om ongekookt voedsel te eten. Aanwijsbaar schadelijk voor de ontwikkeling.

The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates.
Craig, W. & Mangels, A., Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets

Van miljarden ouders gaat dwang uit richting hun kinderen om vlees te eten. Een vlees bevattend dieet is aantoonbaar schadelijk voor de mens. Point being?

Verder denk ik dat Borst de zaken tegenover die moeder nogal verdraaid. Borst verwijt haar dat ze zich superieur voelt met haar eetpatroon. Sorry, maar het is Borst die haar aanvalt op de manier waarop ze eet, niet zij die Borst aanvalt op zijn vlees eten. Hoe kan hij dan zeggen dat zij zich superieur voelt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 seven

@21 Ongekookt is nog een flink stapje verder dan vegetarisch..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Herman

@22: Dat is absoluut waar en eigenlijk lijkt het me ook niet gezond, maar ik ken als gewoon vegetariër de argumenten van vleeseters over ongezond zus en ongezond zo ook wel. Vleeseters hebben wat dat betreft simpelweg geen recht van spreken, want hun levensstijl is bepaald niet aantoonbaar de gezondste.

Overigens houd ik er als vegetariër ook best bepaalde ongezonde gewoontes op na (alcohol, drugs etc.), dus ik voel eigenlijk niet zo de behoefte om vleeseters de maat te nemen. Als zij dan ook eens ophouden dat bij anderen te doen. Vegetariërs bedreigen toch in principe vleeseters niet in hun levensstijl? (Oke, ik ken ook de voorbeelden die van iedereen willen dat ze vega worden, maar dat valt voor mij onder dezelfde categorie als de rabiate antirokers.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 mescaline

Toch geloof ik niet dat er zoveel mis is met het eten van ongekookt voedsel.

Een meisje van 13 de oceaan op sturen zou ik niet doen.

En nu kan iedereen daarvan vinden
-beide mee eens
-voedsel fout, eens met zeilavontuur
-voedsel mee eens, zeilavontuur niet
-beide niet mee eens

Borst en ik zijn het op beide punten niet eens.

Maar zo’n big deal is dat nou ook weer niet.

En ik geloof ook niet dat een voorkeur voor het gebruik van overdrijving als stijlmiddel hier iets mee te maken heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 MaxM

Werkelijk? De mening van een voetbalcolumns schrijvende havoist moet serieus genomen worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 prometeus

@9 Daarom vind ik ook dat de vader niet uit de gerechtelijke macht gezet moet worden: het is niet aan de Kinderbescherming om de gevaren van de reis in te schatten, en zoals Hugo borst liet zien: er zijn nog genoeg (echte) gekken die je beter kunt stoppen. Maar toch: je argumenten bij 4 (los van de risico-indamming) behoefden wat tegenspraak ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Siquo

Uit ongekookt voedsel kan de mens veel minder voedingsstoffen halen, het is zelfs een lastiger dieet dan veganistisch. Daarnaast steriliseert het koken het voedsel, wat zeker voor jonge kinderen belangrijk kan zijn.

bron

Alleen maar rauwkost eten, is af te raden. Uit onderzoek bij gebruikers van het zogenaamde ‘raw food’ of ‘living food’ diet, een extreme vorm van veganistische voeding waarbij groenten niet gekookt worden, blijkt dat dit dieet kan leiden tot fors ondergewicht. Bij vrouwen werd de menstruele cyclus gestoord. Ook werd meer tandbederf vastgesteld.

@25 gaat dat over Hugo, Michiel, of een der reageerders?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 mescaline

@27 daar heb je het al… men beschrijft “een extreme vorm van veganistische voeding”, zonder dierlijke produkten. Daar ben ik het dus niet mee eens. Nog afgezien van de vraag of die problemen ook niet nog door andere tekorten veroorzaakt kunnen worden. Dan spreek je over een onverstandige samenstelling van een ‘raw food’-dieet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bullie

Het is Maoist en Havist, MaxM.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Max J. Molovich

Ach ja, Hugo Borst. Druiloor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Max J. Molovich

En dat meisje heeft nog een heel leven om die droom in vervulling te laten gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 MaxM

@27 De mening van Hugo doet niet ter zaken, Michiel zou daar geen aandacht aan moeten besteden en reageerders zouden er niet serieus op in moeten gaan.

@29 Ik heb een sterkere wil dan mijn spellingchecker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Nausea van Dungel

Wie de neuk is Hugo Borst?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Yevgeny Podorkin

Ach, in de voetbalwereld spreekt men de ene week vol lof over trainer, scheidsrechter(s), clubs, medespelers…andere week struikelt men van het ene conflict naar het andere, andere club, waardeloos dit-en-dat, ruzie op de training. Die Hugo (mooi programma wel over “Vaders & Zonen (Dorresteijn b.v.)), spreekt in voetbalbabbeltjesprogramma schande over bepaalde overtredingen (“De elleboog van de week”)…hangt op Het Kasteel (als Sparta speelt) en op het (amateur)veld dito dubbel-en-dwars het beest uit (noppen in de achillespezen en dergelijke)

Scorebordjournalistiek mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Maikel

Laura, ga ervoor! Desnoods vanuit New Zealand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 seven

Jeugdzorg: “You might screw up your life sailing the seven seas so, in order to save you, we are going to definitely screw up your life.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Bootvis

@36 Ik had niet anders verwacht van Jeugzorg

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Bootvis

Jeugzorg, jeukzorg, jeugdzorg, allemaal hetzelfde

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Share

Ik hoop dat ze haar tegen kunnen houden. En klopt het dat ze momenteel schietlessen krijgt? Ach. Wat er ook gebeurd, beroemder als nu wordt ze toch niet. Dankzij de media is ze de wereld al rond. Typisch geval van te vroeg pieken. Nu moet ze dood of zwanger terug komen, wil ze de media nog es geinteresseerd krijgen.
Komt nog bij, dat als ze in de problemen komt en het niet redt, dan verhangt papa zich in de schuur. En heeft papa alsnog weer alle aandacht. Dus dat is mooi voor haar, om in haar achterhoofdje mee te dragen. En daarbij, plek zat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Chinaman

Niemand hier problemen met al deze “zo jong mogelijke” weddenschappen? Nu is het 13, volgend jaar 12 en over een jaartje of 20 zuigelingen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Yevgeny Podorkin

Nu word ik giftig…het is nu hullie tegen ons:

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1282553.ece/De_wereld_keert_zich_tegen_de_droom_van_zeezeilster_Laura

En nu stuurt de Kon.Marine maar een flottielje fregatten mee ook, gaan we nou krijgen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Daniël Hoenderdos

Zo wist Bas Heijne vorig jaar al te melden dat allesweter / roeptoeter / meningkanon Borst ook een prima remedie heeft om je hond af te leren zijn eigen poep te eten.

Ik hoor Hugo graag spreken over dingen waar hij verstand van heeft – voetballen. Daar heeft hij verstand van, en dan neem ik zijn deskundigheid serieus. Hij zal ook heus wel wat van ouderschap afweten, maar ik zou hem daar geen expertise willen toedichten.

Ik geef toe dat het een kunst is, om als je in Nederland een beetje boven het maaiveld uitsteekt niet gelijk in al dit soort meningpaneltjes, babbel babbel lulkoek programmatjes, en ik vind dit, u vind dat – JA MAAR IK VIND DIIIT formats terecht te komen. Toch vind ik, dat iedereen die zichzelf serieus neemt een heldere afweging moet maken, welke programma’s hij wel, en welke programma’s hij niet doet.

Dat Hugo lekker poen schept, kan ik wel begrijpen. Maar Hugo, heb je dan werkelijk niet in de gaten dat je je ziel verkoopt?

Misschien overdrijf ik – nee, ik overdrijf natuurlijk. Wat ik eigenlijk bedoel te zeggen is: schoenmaker, blijf bij je leest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Marian

Rauwe groente kunnen wij als mens heel slecht afbreken omdat wij de enzymnen (eiwitten) hebben om de cellen open te maken (celwandafbrekende enzymen). En om de voedingsstoffen uit planten te halen moet je de cellen openbreken. Daarom is het handig dat wij ons voedsel koken en dan vooral groente. Dat is ook de reden waarom wij vlees eten. Koeien kunnen wel de cellen van planten openbreken om daar voedingsstoffen halen. En om nou te zeggen dat vlees eten ongezond is, vind ik te ver gaan. Maar je hoeft echt niet elke dag vlees te eten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Agnès

Ben ik de enige die denkt dat Borst het oordeel van een man meer vertrouwt dan dat van een vrouw?

Kijk nog eens rustig: een man die een domme opvoedbeslissing neemt, krijgt alle steun, lof voor zijn durf. Een vrouw die een domme opvoedingsbeslissing neemt is een hysterische extremist.

Maar goed, ik ben dan ook zowel lacto-ovo vegetarier als feminist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 dick

@44, wil niet weten wie Huug vertrouwt. Volgens mij is het een drama-king…want haantje. We hebben zelf 3 pubers (2 van 13 en 1 van 15). Wij vinden het absurd als ze zou mogen gaan. Heb Huug niet nodig voor mijn meningvorming. Da’s geen arrogantie, maar ik weet niet of hij zich zo goed kan inleven of dat die spotlights belangrijker voor hem zijn.

Je tegenstelling mbt opvoedbeslissing is alleszeggend.

 • Vorige discussie