1. 4

  De camerabeelden zijn inderdaad niet wat het lijkt: vaak een straatlantaarn met ‘open shutter’ en bewegende camera, waardoor het lijkt of er een bolbliksem zou bestaan.

 2. 5

  Media die hallucinaties opwekken hebben op ieder die wordt beinvloed een andere uitwerking,LSD veroorzaakt nooit dezelfde trip bij iedereen.Bij magnetische manipulatie van de hersenen treedt hetzelfde effect op,mensen hebben gelijkwaardige hallucinaties maar nooit exact dezelfde.Bolbliksems geobserveerd door meerdere mensen worden op dezelfde manier beschreven door de getuigen.

 3. 6

  Als ik het goed begrijp zou de helft van de waarnemingen uit een ‘hallucinatie’ kunnen bestaan.
  Een paar weken terug is hier vlakbij een boerderij tot de grond toe afgebrand door een bolbliksem, ik neem aan dat dat geen hallucinatie is.

  Toen ik in Frankrijk huisde waar het ook onwijs kon onweren kwam bij de buren zo’n bol binnen, de 81 jarige(!) buurvrouw had de tegenwoordigheid van geest om de achterdeur open te zetten waardoor het ding weer verdween. Heb ik dus van horen zeggen, maar ik heb vaker dergelijke verhalen gehoord. Zodra ze iets zouden raken zouden ze uit elkaar spatten en schade veroorzaken.
  Wat dan weer niet strookt met de verhalen over bolbliksems die door muren en ramen komen. Dat zullen dan wel de hallucinaties zijn?

  Lang geleden trouwens tijdens een hevig onweer het topje van een gewone bliksem de kamer binnen zien komen, door de speaker van de radio. Tijdens Paulus de boskabouter. (Paulus ik zal je pakken ktjsak, of iets met Oehoeboeroe).
  Een meter, anderhalf misschien, en zoals ie kwam ging ie ook weer, in omgekeerde richting. En het hoorspel ging onverstoorbaar verder. Toen maakten ze nog degelijk spul.
  Al was dat geen bolbliksem, wellicht toch een hallucinatie. Want al staat dat beeld me tot op heden op het netvlies gebrand, eigenlijk kan ik het nog steeds niet geloven…