Blijf alert op ACTA

Foto: copyright ok. Gecheckt 12-10-2022
,

Het lijkt eventjes stil rond ACTA, maar achter de schermen worden de messen geslepen. Op 9 juni vindt een cruciale stemming plaats in het Europarlement. Er is momentum ontstaan in Europa – steeds meer landen zijn tegen dit verdrag. Ook jij kunt je stem nog laten horen. Stuur bijvoorbeeld alle parlementsleden een e-mail waarin je je ongenoegen kenbaar maakt. We horen uit ‘het circuit’ dat de mails wel degelijk indruk maken. Hier kun je een lijst met adressen downloaden. Even copypasten en dan een massamail versturen. Een minuutje werk, dat is nog eens slacktivism. Kijk op GeenActa voor achtergrondinfo en welke parlementsleden voor en tegen stemmen.

Wat is ook alweer tegen op ACTA? Blogger Jos van Dijk geeft een korte uitleg.

ACTA is een handelsverdrag ter bestrijding van namaak en voor het opsporen van schendingen van het intellectueel eigendomsrecht. Het is in alle beslotenheid opgesteld door westerse landen in overleg met enkele machtige industriële groepen zoals de farmaceutische industrie, de sigarettenproducenten en de media- en entertainmentsector.

Een van de bezwaren tegen het verdrag is dat consumenten, burgers niet vertegenwoordigd waren in het overleg. Andere bezwaren betreffen de vage terminologie waarmee staten zich verplichten om schendingen van het auteursrecht op te sporen en te vervolgen. Internet Service Providers krijgen de rol van politie-agent. Downloaden kan op individuele schaal worden aangepakt. Burgerrechten zoals privacy en vrijheid van meningsuiting zijn onvoldoende gegarandeerd. Het is een eenzijdig verdrag dat geheel vanuit de invalshoek van de industrie is opgesteld.

Ontwikkelingslanden zullen er nadeel van ondervinden omdat de handel in goedkopere medicijnen door dit verdrag wordt belemmerd. Het verdrag is inmiddels door een aantal landen ondertekend maar geen enkel land heeft het nog geratificeerd. De Europese Commissie legt het verdrag voor aan het Europese Hof met de vraag of de Europese grondrechten geschonden worden. Het Europees Parlement zal er binnenkort over gaan stemmen. De belangrijkste rapporteur, David Martin, is tegen.

 

En reken er maar op dat we dicht op 9 juni de druk nog flink zullen opvoeren.

Reacties (2)

#1 NietJeZus

Ik heb ze allang gemaild, mss nog maar een bericht zenden.

Waar ik bang voor ben is dat men denkt, nu heeft het publiek er geen aandacht meer voor, laten we het er maar doordrukken.

Als ACTA van de baan is, is het leed nog niet geleden: In de VS is men al bezig met de opvolger ervan (ongeveer hetzelfde beestje, andere naam).

  • Volgende discussie