Blauwdruk van ‘on-demand’ protest

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uw correspondent in Moskou fietste vandaag langs de Estse ambassade, waar het imiddels bijzonder rustig is. Gelukkig maar voor ‘onze jongens’, die onfortuinlijk genoeg in dezelfde straat huizen. Een paar maanden was die straat nog een baken van ‘anti-fascistisch protest’. Een terugblik en een inkijk in ‘pre-fab’ protest uit de hoge Kremlinhoed.

Om eerlijk te zijn liet die hele rel tussen Estland en Rusland me behoorlijk koud. Ik denk dat Estland er verstandig aan had gedaan alle Sovjet-monumenten ergens in het begin van de jaren 90 de Baltische Zee in te kieperen. Tot er rellen in Tallinn volgen, die breed worden uitgemeten in de Russische pers. Er valt een dode. Zelfs het sympathieke supermarktje bij mij om de hoek heeft een mededeling opgehangen: ‘Wij verkopen geen fascistische producten!’. Estse kaas, boter of sprot is nu moeilijker te vinden in Moskou.

Klauis ‘Ik en mijn Lada.com” vraagt of ik deze poster al gezien heb. Een ‘wanted’ poster met een mugshot van de Estse ambassadeur in Moskou. Wanneer er een bericht komt dat er een tank voor de Estse ambassade staat besluiten (inmiddels gewezen) weblogger van Zwol en ik polshoogte te nemen.

linksaf

ambassade van fascistische overheid ‘Estland’ linksaf

opblaastank

okey, die tank is dus opblaasbaar. Maar toch!

Het grootste deel van de demonstranten zijn van ‘Nashi’, en komen uit een provincie-stad een paar honderd kilometer van Moskou. De bussen waarmee ze vervoerd zijn staan een straat verderop. Er zijn misschien tweehonderd demonstraten, ze dringen om soep en zien er verveeld uit. Het hele protest staat onder leiding van een jongeman die ‘Slava’ heet, hij heeft de betoging strak in handen.

drink geen thee!

“Wat sta je daar thee te drinken?”, brult Slava. “Harder met die vlag zwaaien!”

Twee jongeren houden symbolisch de wacht bij een grote poster van de Bronzen Soldaat. Er blaast muziek door de speakers en her en der staan tentjes. De nacht doorbrengen op de stoep van een ambassade in April, dat is bepaald geen pretje. Alleen vind je hier geen passie of wil, zoals in de tentenkampen in Kiev in December 2004, hier gaat het om geld. Alle demonstraten krijgen namelijk netjes betaald, en ook daar gaat Slava over. Volkswoede ‘on demand’, en met een prijskaartje.

Reacties (17)

#1 Sir Humphrey

Volgens de beste dictatoriale tradities.

Mooi beeld trouwens, die opblaastank. Bij echte demonstraties zet men liever echte tanks in.

 • Volgende discussie
#2 Theedoek

Als dit een bewijs van dictatorale tradities is dan hebben wij ook dictatoriale tradities:

http://www.indymedia.nl/nl/2004/09/21807.shtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sir Humphrey

You might very well think that; I couldn’t possibly comment

Gelukkig betreft het hier – anders dan in Rusland – geen staatsdictatuur, maar FNV-dictatuur. En godzijdank heeft de FNV niet het geweldsmonopolie in handen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

Een FNV dictatuur? Whoehahaha, laat me niet lachen. Dit toont alleen maar aan hoeveel moeite de FNV moet doen om een beetje een demonstratie op de been te krijgen.
Dat een dictatuur noemen is begrips inflatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sir Humphrey

@ Grobbo: ‘FNV-dictatuur’ is op zichzelf natuurlijk een wat vreemd begrip. Zie het eerder als een kleine zijweg in reactie op het indymedia berichtje.

Maar inderdaad: een teken van zwakte als je mensen moet omkopen voor een demo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 SalonSocialist

Olaf,

Je schrijft: “Ik denk dat Estland er verstandig aan had gedaan alle Sovjet-monumenten ergens in het begin van de jaren 90 de Baltische Zee in te kieperen.”

Een statement dat weinig gegrond is. Laten we wel wezen. Estland heeft immers deel uitgemaakt van de Sovjet Unie. Het direct verwijderen van de Sovjet monumenten zou een overhaaste reactie zijn geweest en alleen maar meer olie op het vuur gegooid hebben. Een grooteske ontkenning van de Este en daarmee Sovjet geschiedenis.

De rellen waren het resultaat van een vat vol frustratie van de russisch sprekende minderheid in Tallinn alsmede een ongelukkig gekozen tijdstip van verplaatsing van de bronzen soldaat. Dat vervolgens een nationalistische beweging in Rusland hiermee aan de haal gaat is haast dan ook onvermijdelijk, maar draagt niets bij aan de relatie tussen Rusland en de voormalige sovjet staten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 kim

Nederland Uitverkoopt de ABN en Europa met zijn grondstoffen aan China voor een spotprijs .Alsof we dat allemaal maar normaal moeten vinden .De fascisten uit de tweede wereldoorlog zijn niet dood ,ze hebben hun normen en waarden slechts aangepast .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 kim

SalonSocialisme bestaat niet .Je kan niet uit de tuin van je buurman stelen voor je eigen tuintje .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 kim

In hoeverre zou het extremisme van het fascisme en de kapitalistische dictatuur van het communisme tegenover zichzelf staat op dit moment ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 kim

Ik denk dat Estland er verstandig aan had gedaan alle monumenten op de monumenten lijst te zetten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 kim

Ik wist het wel … Jullie zijn geen Hollanders .. jullie zijn daar te slim voor ..Jullie zijn gewoon een stelletje van die motherfucking New Yorkers die ons uit proberen om te kijken hoe we reageren op die gestoorde acties zoals in Westland. Aanzetten tot extremisme heet dat hier in in de benelux .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@6: Wat je zegt is feitelijk onjuist. Estland heeft geen deel uitgemaakt van de Sovjet-Unie, maar is er 46 jaar door bezet. Derhalve was het wegmikken van de sovjetmonumenten een goede daad geweest, om de leugen die ook jij inmiddels voor waarheid verkondigt niet te laten overheersen.

Elk tijdstip later dan zeer kort nadat Estland zijn onafhankelijkheid terugkreeg was een verkeerd moment geweest om iets aan die monumenten te doen. Het goede moment is sinds ’91 voorbij, nu zit Estland met een tikkende tijdbom/vretend gif in zijn maag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 SalonSocialist

@Bismarck,

Wat ik zeg is niet feitelijk onjuist.
Estland heeft deel uit gemaakt van de Sovjet Unie, maar deze begon inderdaad met een bezetting van de Sovjet troepen. Natuurlijk complete onzin om te veronderstellen dat het afbreken van de Sovjet monumenten in 1991 het juiste moment was om toe te slaan. Denk dat met het verstrijken van de tijd de emoties juist minder verhit zullen zijn, ondanks de felle protesten zoals in Tallinn begin mei van dit jaar.

De tikkende tijdbom was de Sovjet Unie in 1990 en niet Estland anno 2007 deeluitmakend van de EU. In de voormalige Sovjet Unie is het uitelkaar gevallen naar omstandigheden redelijk kalm verlopen mijnsinziens mede dankzij de afwezigheid van dit soort symbolische daden. Een Joegoslavie vorm van desintegratie was fnuikend geweest voor Rusland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 bart de groot

Het is diep-mongolide-onzin om te veronderstellen dat ‘het’ beter afloopt als je je omkeerd, je afwend, glimlacht, het goedpraat, gewoon doorloopt, niet meer aan denkt, hoopt dat alles goed gaat, of overal en vooraleerst altijd de gemoederen te sussen.

Toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Kroshka

Onzin om als boerenhollander te vertellen hoe een ander land zich moet gedragen tov een ander land. Weten we het zelf echt beter? Hoe hadden wij gereageerd na een Sovjet-bezetting? Hadden we ook al die beelden laten staan?

En dan de “Nashi”. Jongeren met oliekannetjes op zoek naar een vuurtje. Soms denk ik Nashi lijkt op Fashi en ze maken meer kapot dan een wodkaboer weg kan drinken!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 bvdbos

In Estland zijn in de 46 jaar van de bezetting zeer veel russen komen wonen (net zoals bijvoorbeeld in Noord-Ierland zeer veel Protestanten zijn komen wonen). Het in zee kiepen van de Russische symbolen zou een hetze op gang brengen tegen de russische inwoners van Estland die part noch deel uitmaakten van de “bezetting” maar die opgegroeid zijn in een Rusland waar Estland gewoon deel van uitmaakte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Bismarck

@13/16: Estland is nooit anders dan bezet gebied geweest, tenzij je de officiele Sovjet-lezing volgt (ik neem maar even aan dat dat jouw waarheid is). Deel van de bezetting was inderdaad een deportatie van vele Esten richting Siberie, alsmede een illegale kolonisatie van Estland door Russen. Je kunt wel zeggen dat die mensen onschuldig zijn, maar ze vormden wel degelijk onderdeel van de Sovjetbezetting.

Het verwijderen van de symbolen van de Sovjet-bezetting brengt onder de Esten geen hetze tegen russische inwoners. Het omgekeerde is eerder waar, Putin buit de situatie uit om een hetze te starten tegen de Esten. Uiteraard zal hij ook andere gelegenheden aangrijpen voor soortgelijke hetzes tegen andere voormalige sovjetstaten. Zijn doel is niets anders dan deze staten weer onder controle van het Kremlin te krijgen.

Wat dat betreft bevindt Estland zich in het voorstadium van landen als Moldavie en Georgie, waarvan delen momenteel zogenaamd onafhankelijke/opstandige staten zijn, maar waar in werkelijkheid het russische leger de scepter zwaait.

@15: Kijk naar ex-Oost-Duitsland zou ik zeggen. Wat is daar gebeurd met de beelden van Stalin en Lenin?

 • Vorige discussie