Blame France (te allen tijde)

Het is wellicht een goed moment voor wat Frankrijk-bashing. Want niet alleen sloegen de Fransen onlangs onze Europese toekomst aan diggelen, maakt hun president ontoelaatbare opmerkingen over de Engelse keuken en vormen hun oververhitte kerncentrales een reusachtig risico voor de Europese volksgezondheid…
Het is vandaag op 11 juli 2005 ook nog eens precies:

La France 10 jaar geleden dat de enclave Srebrenica viel doordat de franse generaal Javier Dutchbat luchtsteun onthield.
20 jaar +1 dag geleden dat de Rainbow Warrior in Nieuw-Zeeland door de Franse geheime dienst tot zinken werd gebracht.
65 jaar geleden dat een deel van Frankrijk actief ging meewerken aan het Derde Rijk middels de oprichting van het Vichy regime.
703 jaar geleden dat Frankrijk het Graafschap Vlaanderen binnenviel en de Guldensporenslag plaats had.

Wie nog iets negatiefs weet te melden over Frankrijk wordt uitgenodigd om van de commentaar-functie op dit weblog gebruik te maken:

 1. 1

  Hmm, in 2004 had ik wel wat opbouwende kritiek:

  “04-08-2004: DE VOORDELEN VAN FRANKRIJK VERVANGEN DOOR EEN GAT

  – Ruimte voor water. Waar een gat is, kan water naar toe. En zo kunnen we nog fijn even broeikassen.
  – Spanje verandert in een eiland. Hopelijk gaan die daar dan ook dood.
  – Belgie en Zwitserland krijgen ineens veel meer strand. Dit komt toerisme van die landen, en daarmee Europa (laten we in ere houden wat Frankrijk belangrijk vind), ten goede. De economie zal uit zijn voegen barsten.
  – De grond die we uit Frankrijk graven gebruiken we om lage landen wat op te hogen. Kunnen we nóg langer broeikassen.
  – Al dat broeikassen zorgt voor een fijn klimaat voor iedereen. Niet alleen voor Fransen dus. Hoeven ze ook niet op zwarte zaterdagen massaal naar de zon te trekken, wat het milieu ook weer ten goede komt, en elke vakantie is een fijne vakantie. Nooit meer files, zal iedereen roepen, en dit keer zullen ze zich eraan houden omdat er geen fransen meer zijn.
  – We laten sommige steden op de bodem van het gat. Dat zal heel intressant zijn voor duikers en dus ook de economie ten goede komen.
  – Franse chicks kunnen we gebruiken als liefdesslaven. “Hee schat, dat of het gat,” zeggen we dan. Dat kunnen we ook op t-shirts laten drukken, wat de economie alweer ten goede komt.
  – Geen fransen meer. Behalve de liefdesslavinnen. Hoe bedoel je kaf van het koren scheiden?

  (Noot: ik ben niet boos op Frankrijk. U moet niet denken dat ik niet zomaar een hekel aan Frankrijk heb) “

 2. 5

  Goh, Google heeft het weer eens helemaal mis….
  “ten allen tijden” 9.040 hits
  “ten alle tijden” 61.700 hits

  ..en laat ik nou toch in eerste instantie “ten allen tijden” hebben opgetikt?

  Je kan de meerderheid ook nooit vertrouwen!
  Weg met het referendum!
  Weg met de democratie !
  (en weg met Frankrijk uiteraard)

 3. 7

  @JdB, (vrij naar en niet nader te specificeren hoogleraar uit het Amsterdamse plaatsje A.): “Godverdomme, ik zit hier ook maar zwaar onderbetaald op een zolderkamer bij 40 graden Celsius u hier voor noppes te entertainen !!! Als u nu op uw strepen gaat staan haal ik die website zo uit de lucht !!! Zijn er hier godverdomme nog studenten die even een paar wijnflessen kunnen gaan halen??? Zeg dames *knipt met vingers* halen jullie nog eens wat drank?!”

 4. 9

  421 Jaar en één dag geleden schoot de Franse Balthasar Gérard (in Nederland bekend als Balthasar Gerards) onze Vader des Vaderlands dood!

  Volkomen onterecht natuurlijk.

 5. 12

  @Carlos: Ja dank je de koekoek, ik vermag niet in te zien waarom u niet fatsoenlijk Nederlands kunt schrijven op uw tentamen. Dan kunnen we net zo goed zeggen: hier heb je een kop koffie en je bul!

 6. 14

  Ze hebben de democratie zeker honderd jaar op achterstand gebracht door na hun revolutietje zich helemaal de pleuris te moorden.

 7. 16

  Marx, Khomeini en PolPot deden in frankrijk inspiratie op. Er staat me ook nog wat bij van een keur aan (Afrikaanse) dictators, die met de handen/geld nog druipend v/h bloed, riant onderdak en medische verzorging in Frankrijk genieten/genoten. En natuurlijk niet te vergeten een recent aantal zinloze kernproeven op franse (?) atols. En dan die zeepbel van ‘franse filosofie’ die door Sokal & Bricmont werd doorgeprikt.
  Wel goed dat ze indertijd wat wetten en een metrisch stelsel (jammer dat grondtal geen 12 is en waarom geen metrische tijd?!) hebben doorgedrukt; daarentegen weer jammer van die moeilijke phuqueh-woorden waarmee onze taal besmet is. Wat wijn betreft zijn ze inmiddels (ook) nogal overbodig.
  Louis de Funes en Asterix had ik echter niet graag willen missen.

 8. 18

  Het mooie aan frankrijk is dat ze als stootkussen hebben gediend zodat duwend Afrika België dwars door midden brak en zodoende, na een tropische escapade, de Ardennen konden ontstaan.

 9. 19

  Over de Ardennen gesproken! Een Vlaamse barman in Wallonie (Malmedy) weigerde maandag i.v.m. met de herdenking van de Guldensporenslag bestellingen in het frans aan te nemen, dit tot grote hilariteit van de plaatselijken Walen, die meteen overschakelde op het Duits :-)

  (De oostkantons liggen dichtbij, namelijk..)

 10. 20

  De kleren voor Franrijk omdat ze de Bretonse taal, net als alle andere minderheidstalen in Frankrijk, welbewust de nek omdraaien.

 11. 23

  Iets negatiefs over Frankrijk? Wat moet er van een land komen waar een stukkie software logiciel heet en een computer een ordinateur. En dat moet mee in de geglobaliseerde wereld?

 12. 24

  Ehm.. Ze zijn de Vietnam oorlog begonnen, ze hebben de Amerikanen gesteund zodat die onafhankelijk konden worden anders was het nog een Britse kolonie geweest, Walen, Quebec, het gek maken van die andere Van Gogh kent u em nog, Walen, Salou, Descartes, Algerijnen, Walen, afschaffing van de monarchie, duurzame energie, Europese kernwapens, scheiding der machten, ESA, wijn, champagne, Michelinsterren, eten in het algemeen, de taal, metrisch stelsel, een zinvol stelsel van achternamen, goede films, chansons…

  Tja, eigenlijk middelt het allemaal wel uit behalve de Walen, en die zijn ook maar indirect hun schuld.