1. 3

  Aardig om te zien dat Huntington’s geo-politieke visie de laatste tijd een stuk houdbaarder blijkt te zijn dan bijvoorbeeld die van een Fukuyama.

 2. 7

  Noord-Afrika afbeelden als een paar harem-dames, dat zou nu gedurfd zijn. china als een varken, maar dat is daar gezien het jaar van het varken etc natuurlijk niet negatief. Het Duitse zwijn is dan wel weer negatief bedoeld, gok ik. Denemarken als schildpad is wel grappig. En de Rustige pijprokende Russische Wolf die met zijn achtertse naar Europa gekeerd ligt en gemoedelijk tegen China aanschurkt.. het zou wel eens een beter beeld kunnen zijn dan het onze. Nederland valt wat weg, is het een knoflookteen?

 3. 9

  Wat opvalt is natuurlijk dat china en rusland als grote, maar lieve beesten worden afgebeeld. Kijk de blik in de ogen van die onschuldige beer, of dat varken. Wat doet een varken nu?

  Metname de Europese landen zijn een stuk minder vredelievende beesten.

  Dat is wat opvalt! Krijg ik nu een prijs??

  Ps. Denk dat ze zichzelf, rusland en china, nog steeds zo zien en dat dat meer, dan wij denken, terecht is.

 4. 10

  1) Fijne prent, een litho naar hoge kwaliteitsnorm
  2) geen wolf maar een beer, als in Russische Beer.
  3) Zwitserland is onbestaande getekend – vanwege de neutraliteit
  4) “zo tegen de eerste wereldoorlog”? Deze prent illustreert die wereldoorlog reeds, wellicht is het een prent naar aanleiding van de aanvang ervan, want de oorlog zelf is nog niet uitgebeeld – lees Flanders Fields, of Noordfrankrijk.
  5) Duitsland is enkel met pijltjes ‘diplomatisch’ beschoten, en het kijkt zelfs vooral naar het Oosten… Er is zowaar ook een Japans pijltje bij…
  6) de Perzische kat! De Arabier!
  7) veel dieren, zoals Noorwegen wat een eekhoorn is, vertegenwoodigen tamelijk ‘slappe’ dieren.
  Schoothondjes, kikker – en als frankrijk een tijger is, is het een heel stille.
  Het enige beest dat ‘wild’ is, is die Wilde Duitse beer – maar ook dat is meer Duitsland in het belachelijke trekken dan het als gevaarlijk zien. Ook het gigantische Rusland is een slapende luie beer.
  8) Japan is natuurlijk een kleine maar dappere Samurai. Er dient nog een oorlogje gevoerd binnenkort tegen die Chinese laffe zelfingenomen varkens.

  9) all in all lijkt het me een verbeelding van “De wereld Is een Dierentuin” (Wie? Orwell?), bedoeld als ‘wat een slappe mietjes dat ze dat Wilde Varkentje zomaar laten doen (“straks neemt het verdomme Rusland nog in”), en die Chinezen dat zijn slappe shmuks die wij – samen met ons vazalstaatje Korea – eens gaan tonen wat een goed krijgersvolk vermag in China.

  Smullen Grobbo, dank!

 5. 13

  Als ik al iets in Nederland moet zien is het een eendje of een kuikentje. An sich waarschijnlijk waardevol als Rorschach avant la lettre.

 6. 19

  @18: Dat was in 1914 ook wel realiteit. Met de revolutie in 1911 viel de Chinese controle op de uitliggende gebieden (zoals Mongolie, Tibet en Sinkiang) volledig weg.