Zijn de bezuinigingen van de AIVD echt zo erg?

Serie:

OPINIE - Naar aanleiding van de aangekondigde bezuinigingen op de binnenlandse veiligheid (HELP! WE GAAN ERAAN!), heeft Steeph, wakker als altijd, alle jaarverslagen van de AIVD even door de Sargasso Grafiek-o-matic gegooid. De resultaten zijn tamelijk verbijsterend. De uitgaven bleken in nog geen vijf jaar tijd te zijn verdubbeld. Van zo rond de 90 miljoen euri in 2004 naar meer dan 180 miljoen in 2009. Vorig jaar gaf de AIVD bijna 200 miljoen uit. Opdat u en ik rustig kunnen slapen. 

Meer dan de vraag hoe ze gaan bezuinigen, vraag ik me af waarom ze de afgelopen jaren zoveel meer geld nodig hadden. Van 2007 tot en met 2012 hebben ze meer geld uitgegeven dan in de vijftien jaar daarvoor. Waarom? Wat hebben ze aangeschaft? Een cyborg-leger, tijdmachines, flashlights die ervoor zorgen dat je alles vergeet?

Ik heb het laatste jaarverslag (pdf) er maar even bij gepakt. Mijn oog bleef haken aan het hoofdstukje ‘radicalisme en extremisme’. Daarin las ik dat de AIVD het groeiend verzet tegen het asiel- en vreemdelingenbeleid als een potentieel gevaar ziet. Ik citeer: ‘Naast de gebruikelijke actiegroepen (de Werkgroep Stop Deportaties en de anarchistische Anti-Deportatie Groep Utrecht) werden in 2012 ook andere (voor een deel nieuwe) groeperingen actief, die bijvoorbeeld directe hulp verleenden aan dakloze vluchtelingen.’ (Pagina 13, arcering is van mij.) Goed dat het in de gaten wordt gehouden.

Een paar alinea’s verder lezen wij dat het rechts-extremisme zodanig is versplinterd en gemarginaliseerd dat de AIVD het niet echt serieus meer neemt. ‘Er blijft nog wel een klein aantal rechts-extremisten actief, die vooral aan sociale activiteiten deelnemen zonder direct ideologisch doel.’ Neonazi’s doen dus anno 2013 niet veel meer dan theekransjes en borrels organiseren. Voor de gezelligheid. Beetje praten over die goede oude tijd. Iemand nog een swastikaasje?

jaaruitgaven_aivd_475

Reacties (37)

#1 gronk

Over neonazi’s hoef je je niet druk te maken, die zitten allemaal op facebook zodat je ze in de gaten kunt houden. Alle 28.129.

 • Volgende discussie
#2 Joop

@1.

De echte meer verfijnde nationalisten hebben zo hun rookgordijnen:

https://twitter.com/HPax (Bull Terrier met foto hondje)

* 652 tweets
* 251 volgend
* 348 volgers

“Alleen geaccepteerde volgers hebben toegang tot de tweets en het volledige profiel van @HPax. Klik op de knop “Volgen” om een volgverzoek te sturen.”

@HPax’s tweets are protected.

“Only confirmed followers have access to @HPax’s Tweets and complete profile. Click the “Follow” button to send a follow request.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gronk

Die Hpax is helemaal niet echt. Die moet fake zijn. Geen mogelijkheid dat Hpax zich kan beperken tot 140 tekens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

@2: de omgang van individuen met sociale media lijkt me hier niet aan de orde

Wat wel aan de orde is. De AIVD probeert koste wat kost de enorme uitbreiding die de dienst dankzij 9/11 gerealiseerd heeft overeind te houden. Zonder aan te kunnen tonen dat de Nederlandse burgers waar voor hun geld hebben gekregen. Maar ze kunnen het doen omdat de controle op de dienst minimaal is en alles geheim blijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Joost

Tja, als je jezelf relevant wil houden moet er natuurlijk wel een dreiging zijn. En het mooie van deze constructie is dat de partij die de dreiging in toom moet houden ook de partij is die bepaalt wat de dreiging is.

Marktwerking dicteert ook hier de boel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ernest

@3: Daarom zoveel tweets, waarschijnlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Grolschje

@5
Verdorie, weer die marktwerking!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gronk

de omgang van individuen met sociale media lijkt me hier niet aan de orde

Hpax’ twitter-account is een prima voorbeeld. Want waar Joop op doelt is dat die 28.130 man van die facebookpagina dan wel openlijk extreemrechtse meningen ventileren, d’r zijn ook genoeg rechtsradicalen die zichzelf en anderen opjuinen op besloten twitteraccounts, verborgen mailinglists etc. Die facebookpagina is maar het topje van de ijsberg.

Als GS zou posten dat er ‘28.130 moslimjihadisten’ gereed staan, dan was de wereld te klein. Maar he, dat opsporingsorganisaties een rechtse bias hebben verbaast me niets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 su

Wat hebben ze aangeschaft? Een cyborg-leger, tijdmachines, flashlights die ervoor zorgen dat je alles vergeet?

Donuts, pizza en kebab vermoed ik.. De AIVD is niet veel meer dan een geïnstitutionaliseerde gluurbuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

Niks nieuws toch Steeph? Links is altijd gevaarlijker gevonden door de veiligheidsdiensten dan rechts. Bij demonstraties tegen fascisten worden ook altijd de tegendemonstranten opgepakt, en zelden een fascist. Dat was ten tijde van de Centrale Inlichtingendienst al zo (op het gevaar af, dat dat zo meteen ook een godwin genoemd wordt) en onder BVD en AIVD nooit gewijzigd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bas van Stapelberg

De AIVD is een organisatie van graaiers. Mensen kapot maken die commentaar geven op onze gezellige Haagse familie. Andere kant uitkijken terwijl er overal open en bloot drugs en wapens zijn te verkrijgen in Nederland. Zou zeggen- ga lekker dierenactivisten in de gaten houden en mensen die voor eerlijker verdeling opkomen, kapot maken met leugens bij landelijke krantjes en omroepen. Eigenlijk zou je nog meer moeten bezuinigen op deze 007 wannebees.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mulato

“Meer dan de vraag hoe ze gaan bezuinigen, vraag ik me af waarom ze de afgelopen jaren zoveel meer geld nodig hadden. Van 2007 tot en met 2012 hebben ze meer geld uitgegeven dan in de vijftien jaar daarvoor. Waarom? Wat hebben ze aangeschaft? Een cyborg-leger, tijdmachines, flashlights die ervoor zorgen dat je alles vergeet?”

Een dergelijke stijging in de kosten is typisch te wijten aan een groei van het personeelsbestand. Is er een reden om aante nemen dat dat hier niet het geval is?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Dat moet uit te zoeken zijn lijkt me. Zou de AIVD tegenwoordig inderdaad meer dan drie keer zoveel medewerkers hebben als in 2000?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Inje

” Van 2007 tot en met 2012 hebben ze meer geld uitgegeven dan in de vijftien jaar daarvoor. Waarom?”

Zoals Mulato aangeeft zal dat wel te maken hebben met een groei in het personeel. Of dat nodig is? Kijk bijvoorbeeld naar de bezuinigingen op het leger en de steeds onconventionelere vormen van dreigingen/gevaar. Ik denk dat Nederland hier goede redenen voor heeft.

@10

Wellicht omdat links vele malen activistischer is dan versplinterde rechts extremisten? Ze hebben het immers zelf onderzocht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bismarck

@13: Je zou denken zoiets in een jaarverslag te kunnen vinden, maar dat valt vies tegen. Tot 2002 worden de aantallen nog gegeven (2000: 650, 2001: 749, 2002: 842), daarna kon ik ze niet meer vinden. Wel wordt af en toe nog iets gezegd over de toename van het aantal medewerkers (in 2004 waren dat er 100, in 2005 wordt gesteld dat er t/m 2008 jaarlijks 150 gaan bijkomen).

Met wat intra/extrapolatie, gok- en rekenwerk kom je dan uit op ongeveer 1700-1800 medewerkers tegen 2009 en misschien 2000 tegen 2012. Dat zou inderdaad grofweg een verdrievoudiging inhouden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 pedro

@14:

Wellicht omdat links vele malen activistischer is dan versplinterde rechts extremisten?

Dat moet dan toch gemakkelijk te bewijzen zijn? Als dat zo is, tenminste. Wellicht is dat helemaal niet zo en is er gewoon sprake van vooroordelen. De gemiddelde politieagent is ook rechtser dan de gemiddelde Nederlander, en dat zal bij de inlichtingendiensten niet anders zijn. Bovendien bewijst het voorbeeld van de Centrale Inlichtingendienst, dat ze hun focus ook toen al verkeerd legden. Als we naar het McCarthyisme van de jaren 50 kijken, is ook duidelijk, dat de nadruk van de inlichtingendiensten toen niet werd bepaald door een actievere linkse beweging, maar door politieke motieven. Alles wijst dus in de richting van vooringenomenheid en niet op een veel actiever links voor wat betreft staatsgevaarlijke activiteiten.

En dan heb ik het nog niet eens over de verleende steun aan conservatieve religieuze clubs, die die inlichtingendiensten hebben gegeven, of de steun aan Pinochet en andere Zuid Amerikaanse dictators.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 ed

Zonder de oren en de ogen van de aivd zou het hier een enorm zooitje zijn dankzij die europese wetgeving .Ik ben er van overtuigd dat de aivd veel beter en goedkoper zou functioneren zonder die Brusselse wetgeving

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 ed

De VVD zou zich nog eens goed moeten beraden op hun ‘liberale’ standpunt . Want liberaal zijn is op zich best mooi, maar zodra het mensenlevens kost, moet je je toch eens gaan afvragen of men bij de overheid wel op het juiste liberale pad zit.
Fred Theeven heeft volgens mij best goede intenties maar staat onder druk van verkeerde invloeden .

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 objectief

Degenen, die de ‘war on terror’ volksverlakkerij vinden, lachen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Inje

“Alles wijst dus in de richting van vooringenomenheid en niet op een veel actiever links voor wat betreft staatsgevaarlijke activiteiten.”

Totale onderbuik-reactie. Als je aanname dat de AIVD ‘rechts’ is al waarheid is, dienen ze nog steeds dezelfde belangen als ze links waren: namelijk veiligheid. Als die veiligheid bedreigd wordt door rechts kijken ze echt niet even de andere kant op door hun politieke associaties. De AIVD geeft zelf aan dat links beter georganiseerd is en nazi’s nogal versplinterd zijn. Waarom probeer je daar een naar geurtje aan te geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 objectief

@21:
Nazi’s.
Ook lachen.
Duitse gerechtshoven weigeren verboden op ‘nazi’ organisaties omdat die voornamelijk bestaan uit overheids infiltranten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 su

@21: Als die veiligheid bedreigd wordt door rechts kijken ze echt niet even de andere kant op door hun politieke associaties.

Zeker nooit van Gladio gehoord?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 objectief

@23:
Daar hebben we internet aan te danken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 A. de Man

@pedro:

“Dat moet dan toch gemakkelijk te bewijzen zijn? Als dat zo is, tenminste. Wellicht is dat helemaal niet zo en is er gewoon sprake van vooroordelen. De gemiddelde politieagent is ook rechtser dan de gemiddelde Nederlander,”

Grappig dat je zelf iemand verwijt dat ie geen bewijs geeft en dan zelf zo’n stelling poneert.
Ik heb geen data om het te staven, maar ik denk niet de gemiddelde politieagent rechtser is dan de gemiddelde Nederlander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 A. de Man

@16 bismarck:

“Bij de AIVD werken momenteel zo’n 1.500 mensen” las ik op https://www.aivd.nl/organisatie/werken-aivd/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Kalief

#10 Bij demonstraties tegen fascisten worden ook altijd de tegendemonstranten opgepakt, en zelden een fascist.

Dat komt omdat de linkse fascisten altijd rellen schoppen en de rechtse fascisten slechts marcheren en met vlaggetjes zwaaien. Bij linkse demonstraties zie je nooit rechtse tegendemonstranten, andersom wel. Eigenlijk zijn tegendemonstranten altijd relschoppers. Anders zouden ze wel hun eigen demonstratie hebben gehouden. En relschoppers worden terecht opgepakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Bas van Stapelberg

Pedro @25
Weet , om even een soort pleonasme te gebruiken, voor de volle 100% dat organisaties als politie, AIVD, CBR, behoorlijke rechts ingestelde mensen in dienst hebben, is altijd zo geweest en zal zo blijven. Op zichzelf geen man overboord, en de reacties dat zij links in de gaten houden en rechts laten lopen klopt ook wel een beetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 mulato

@28

“Weet , om even een soort pleonasme te gebruiken, voor de volle 100% dat organisaties als politie, AIVD, CBR, behoorlijke rechts ingestelde mensen in dienst hebben, is altijd zo geweest en zal zo blijven.”

Nee, dat weet ik niet.Waar kan ik die informatie vinden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Bismarck

@26: Oei, dat zou betekenen dat ze dat stukje al een jaar of vijf-zes niet meer aangepast hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Gladiool

AIVD is gewoon een stiekeme club, te raadplegen door politici, leger en bedrijfsleven. En omdat er geen publieke controle op is, vormen zij, leuk gesubsidieerd, een staat in een staat. Kortom, je moet ze financieel flink uitgedaagd houden. Stiekeme vriendjes zijn uiterst onbetrouwbaar. Daar moet je niet te veel van willen hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 objectief

http://www.youtube.com/watch?v=4GaplTm8kzI
Zelfs ik zat met verbijstering te kijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 GerritB

@5: Bovendien is, welke dreiging er precies in de gaten gehouden wordt, en hoeveel poen zo’n operatie kost, natuurlijk gewoon geheim.
Dus met andere woorden, vertellen waar de poen gebleven is brengt de veiligheid in gevaar.

Deal with it, en “Hou je veilig”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 rj

“Een paar alinea’s verder lezen wij dat het rechts-extremisme zodanig is versplinterd en gemarginaliseerd dat de AIVD het niet echt serieus meer neemt. ‘Er blijft nog wel een klein aantal rechts-extremisten actief, die vooral aan sociale activiteiten deelnemen zonder direct ideologisch doel.’”

Ik lees hier vooral uit dat de AIVD zich bij voorbaat verontschudligt voor het niet in de gaten hebben gehouden van komende Andersen Breiviken. “Helaas! Niet naar gekeken!” En al die waarschuwingen dan, zijn die niet opgepikt? “Tja, als we alle eenlingen in de gaten moesten houden.” Maar hij liet van zich horen! “Te versplinterd, sorry!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 objectief

Wie 11 sept, en nu weer Boston, op de juiste waarde weet te schatten, is blij met de AIVD.
Je moet buitenlandse geheime diensten in de gaten blijven houden.

 • Vorige discussie