Betalen zonder moeite

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - Komende week introduceren drie Nederlandse banken iets nieuws: betalen met je mobieltje. Hou je telefoon in de buurt van een betaalapparaat, en het verschuldigde bedrag wordt automatisch van je rekening afgeboekt. Je mobieltje hoeft niet eens aan te staan: de techniek werkt ook in de uit-stand.

De banken roemen de nieuwe technologie als ‘handig en snel’. Kassahandelingen worden vlotter afgehandeld: je hoeft geen pincode in te toetsen, en de kassa hoeft niet te wachten op een bevestiging van de bank dat je code klopt. De consument hoeft geen pinkaart meer bij zich te steken: zijn mobieltje wordt een wettig betaalmiddel.

De nieuwe techniek – die eerst in Leiden wordt geïntroduceerd, de rest van Nederland volgt later – heet NFC: Near Field Communication. Het komt erop neer dat we binnenkort overal met onze mobieltjes kunnen chipknippen. Per dag kun je tot een maximum van 50 euro contactloos pinnen; boven die limiet moet je alsnog een code intoetsen om de transactie te bevestigen.

Is dat nu echt handig? Het akelige is juist dat contactloos betaalverkeer buitengewoon ondoorgrondelijk is.

Wie garandeert ons dat zo’n contactloze kassa niet meer gegevens uitleest dan alleen het rekeningnummer? Mobiele telefoons dragen een schat aan informatie in zich: van Facebook-contacten en belgegevens tot adresboeken, e-mails en bezochte websites. De gemiddelde supermarktketen zou een moord doen om daar de hand op te kunnen leggen. Wanneer ik mijn pasje in een pinautomaat stop, weet ik tenminste zeker dat daar alleen opstaat wat mijn rekeningnummer is, en verder niks.

Dat je transacties niet meer expliciet hoeft te bevestigen, heeft voor de klant vooral nadelen. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dubbelbetalingen? Zo heeft mijn OV-chip op ondoorgrondelijke wijze reizen afgeschreven waarvoor ik keurig een papieren kaartje had gekocht, en waarbij ik mijn OV-chip bij het passeren van de poortjes angstvallig verborgen hield. Niks mee te maken, vond de OV-chip: die oordeelde zelfstandig dat-ie zich dicht genoeg bij een kaartlezer bevond om mij alsnog in te checken. (Een onhebbelijkheid die het ding overigens vooral vertoont bij het inchecken; vergeet je uit te checken, dan speelt diezelfde afstand hem – en mij – ineens wél parten.)

NFC is daarnaast akelig makkelijk te hacken. Zelfs op een paar meter afstand blijkt de communicatie tussen kassa en mobieltje ongemerkt te kunnen worden onderschept. Dat betekent dat slimme kwaadwillenden elke dag opnieuw vrolijk 50 euro van je rekening kunnen afschrijven.

Waarom zou je zo’n techniek in hemelsnaam introduceren – nota bene in het betaalverkeer – lang voordat er afdoende beveiliging voor is verzonnen?

Daarbij: straatroof neemt toe. Het Parool meldde dit weekend dat het daarbij in 45% van de gevallen gaat om het jatten van smartphones. Wil je dan heus een techniek introduceren die een premie van 50 euro per dag zet op het stelen van mobieltjes?

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (78)

#1 Joost

In Australië is het vorig jaar doorgevoerd, en daar ging het om 80$ per transactie. Daar moest ik ook wel even om slikken. Het stelen of kwijtraken van je portemonnee werd zo wel potentieel een redelijk dure grap. Maar ik moet zeggen dat ik het wel handig vond. Geen kleingeld bij je hebben, niet hoeven pinnen, gewoon je portemonnee tegen de scanner houden. Geen idee of het voor het onderscheppen wat uitmaakt, maar die apparaten werken pas als je pas er een paar centimeter vandaan is.

Daarnaast herken ik me niet in het verhaal van Spaink dat de poortjes automatisch inchecken, ook als je je kaart er niet bijhoudt. Ik reis al jaren met een anonieme chipkaart, maar heb een papieren abonnement. Dat is nog nooit verkeerd gegaan.

  • Volgende discussie
#2 Gert-Jan

Eng he, nieuwe technologie.

Dan gebruik je het toch niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 De echte Rob

Ben benieuwd of- en hoe snel dit succesvol gaat worden. Als je bijvoorbeeld ook je telefoon in het OV kan gebruiken dan wordt het al wat interessanter. Enkel voor bij de kassa vind ik de winst, ten opzichte van eventjes die pincode erin rammen, niet zo groot. Zeker niet als je bedenkt dat je vrijwel zeker geen geld kwijtraakt als je je pinpas verliest.

Trouwens, weet iemand of de technologie die momenteel gebruikt wordt in het OV om de OV-kaart in te lezen ook bruikbaar is om geld van je telefoon af te schrijven (wat klinkt dat raar)?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@2: Gert-Jan,

Dan moet je wel opletten bij het afsluiten van een abonnement, dat niet ergens in het contract staat dat de optie “NFC” automatisch gebruikt wordt voor betalingen.

En dat geldt ook als u een contract heeft, en de voorwaarden gewijzigd worden.
(dan heb je, denk ik, hooguit 1 maand om elders een abonnement af te sluiten, als je hetzelfde telefoonnummer houden wilt).

De telefoonmaatschappij kan er een commercieel belang bij hebben dat u deze techniek gebruikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 L.Brusselman

Binnenkort wordt je als onbetrouwbaar aangemerkt als je weigert een smartphone te gebruiken/aan te schaffen.
Boycotten die hap,de controle-maarschappij wordt steeds benauwender.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Hans Verbeek

Cash is king

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

Wat me opvalt bij nieuwe technieken is dat er al snel mee wordt geschermd dat het allemaal zo onveilig is.

En in potentie is dat ook zo. Maar er is nog altijd het concept “safety in numbers”. Daarom worden we niet allemaal overvallen als we geld opnemen van de bank en niet beroofd als we met onze portemonnee over straat lopen, hoewel dat ook notoir onveilige manieren zijn om te betalen.

Ik vraag me af in hoeverre die nieuwe betaalmethoden nou echt onveiliger zijn dan het “oude” betalen. Niet in theorie, maar in de praktijk.

Het privacyaspect laat ik er nu overigens bewust even buiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joost

@3 Rob, Het is echt veel makkelijker. Portemonee hoeft niet uit zak of tas, hoeftniet open, pasje er niet uit, pinccode niet intoetsen, pasje niet opbergen, portemonnee niet weer opbergen. Bij een rustige kassa, met een kleine hoeveelheid producten scheelt het ruim de helft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Amateur Commenter

@6: Dit is geen cash meer, dit is de volgende stap binnen het commodiseren van je BSN. Welkom in neo-liberaal paradijs.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 FiFa

Ik heb geen zin om voor die paar seconden ‘winst’ een smartphone aan te schaffen (ik heb het ding een paar maanden geleden vervangen door een toestel zonder camera etc., alleen maar bellu en esemessu, het kreng vrat alleen maar energie).

Zou het niet in de lijn van een strategie kunnen liggen dat cash helemaal wordt afgeschaft, dat geld dus abstracte cijfertjes worden dat geautomatiseerd wordt rondgepompt (is al een beetje zo)?
En, ook niet onbelangrijk, daar gaan we ook voor betalen met de slogan: Geld uitgeven kost geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Olav

@7:

Het privacyaspect laat ik er nu overigens bewust even buiten.

Ja, doe dat. Is alleen maar lastig, privacy.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 pedro

Hebben ze niks geleerd van de mislukking van de chipknip?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Ernest

@12: Ja: je hoeft je mobiel niet in een gleuf te steken, geen akkoord te geven op het bedrag, en niet op ja te drukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@9: Ik vermoed dat #6 aangeeft welke betaalwijze superieur is. Ik reken ook veel liever contant af dan met pin. Van mij hoeft namelijk niet iedereen te weten wat ik precies aankoop en wanneer. Reken er maar op dat je bank en supermarkt die gegevens aan iedereen doorverkopen die ervoor wil betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 De echte Rob

@8 De telefoon moet uiteraard ook uit de zak worden gehaald :) en ik vind pinnen echt een hele snelle manier om een transactie te doen (toegegeven, niet iedereen is zo snel als ik).

Nog een puntje van ellende: het is al gezegd dat je je telefoon kan kwijtraken of dat deze gestolen kan worden. Als je dit doordenkt dan werkt dit op (minstens) twee manieren door:

1) Je telefoon wordt meer waard en wordt dus diefstal-gevoeliger.
2) Mensen die de telefoon zouden vinden en zouden terugbrengen hebben nu een extra reden om dat niet meer te doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 kevin

Het gaat er komen, want het is makkelijker. Al is de winst maar klein. Onveilig valt waarschijnlijk wel mee. Die kinderziektes worden er wel uit gehaald en het feit dat je ruw verkeer kan onderscheppen, zegt helemaal niets (absurd argument, Karin, dat kan namelijk met alles).

Het probleem is controle. De winkelier doet hier direct een greep in je portemonnee. Daar vertrouw ik hem niet genoeg voor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 De echte Rob

@16

Het gaat er komen, want het is makkelijker. Al is de winst maar klein.

Chippen had ook voordelen ten opzichte van pinnen/contant betalen. Niet alle technologieën die op het eerste gezicht eenvoudiger/beter zijn worden ook succesvol.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 kevin

@11 Volgens mij bedoelt Joost dat zijn “valt wel mee”-argumenten niet op hoeven te gaan voor privacybezwaren.

@12 Chipknip was kut omdat je moest opladen en je niet wist hoeveel saldo je nog had. Dit systeem praat wel direct met de bank en kan dus rechtstreeks van je rekening afschrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 pedro

@13: ja, OK, daar heb je gelijk in :-)

Leuk dat sarcasme… Ze hebben dus wel iets geleerd, maar ze beseffen blijkbaar niet waarom de chipknip mislukt is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 hansje ter horst

Lijkt me leuk wanneer je mobieltje wordt gejat.
Iets wat op festivals bv nogal eens schijnt te gebeuren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 McLovin

Gevalletje van vooruitgang waarvan ik altijd denk….worden we daar nu echt blijer van? Ik niet, heb geen eens een smartphone, maar ik vrees dat de meerderheid van de bevolking dit GEWELDIG vindt. Precies vanwege wat hierboven al wordt genoemd: het is lekker makkelijk. Ik ben altijd weer verbaasd over hoe lui de mens eigenlijk is. Als het maar iets van tijdwinst/gemak oplevert dan willen we het. Enne wat denk je dat deze “service”gratis is/gaat worden? Echt niet, snel zal je een briefje van je bank in de bus krijgen met de mededeling dat met je mobiel betalen zo een succes is dat de bank genoodzaakt is de kosten hiervoor in rekening te brengen etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Henk van S tot S

@20:
Nog leuker is het als het ding voor de kassa van het festivalevenement gejat wordt.
Dan kun je zelfs niet naar binnen.
Later wordt het nog treuriger:
Dan is zelfs transport naar huis niet meer meer mogelijk, omdat je dan geen parkeergeld meer in de “meter” kunt stoppen en/of je de inmiddels geïntegreerde OV-kaart niet kunt gebruiken ;-)

@8
Nog makkelijker is het om je boodschappen online te bestellen en aan huis te laten bezorgen: aanbellen/in een bezorgkluis laten zetten (al dan niet gekoeld)

N.B.
Neem ook een virtuele vakantie en vermijdt zo veel mogelijk rechtstreeks contact met de medemens, dat kost te veel tijd en gaat af van de tijd die men kan besteden aan technische
snufjes ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Gladiool

Ik kan me wel een soort hack voorstellen dat je met een apparaatje door de stad kunt lopen en van iedere telefoon geld af kunt schrijven om vervolgens snel naar een buitenlandse rekening door te sluizen etc…. :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Joost

@23: Gaat niet werken, te zwak veld. Maar wat wel mogelijk is, is een nieuw soort zakkenroller dat met zo’n apparaatje even langs iemands broekzak gaat waar de dief vermoed dat de telefoon zich bevindt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Bismarck

@24: Hoe verschilt dat van wat #23 zegt?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 kevin

@23 @24 Wordt er dan absoluut geen actie van de telefooneigenaar verlangd? Niet eens een bevestiging? Lijkt me sterk. Onveilig om genoemde reden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Joost

@26: In Australië was nfc via de bankpas, en daar werd geen bevestiging gevraagd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Joost

En echt, -3 op #8?

En +8 op #11?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Bismarck

@28: Ik snap soms de minnetjes en plusjes ook niet, maar #11 lijkt me bijzonder evident (als ik het kon fiksen, zou die wel meer plusjes hebben).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 De echte Rob

@28 Ik heb het persoonlijk voor je gecheckt en het klopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Asterix

@echte Rob;
OV-chip apparatuur werkt volgens een ander systeem met ‘eigen’ frequenties (anders dan NFC in elk geval).
Daar zou wel veel aan moeten worden aangepast om je pokkie te kunnen ‘lezen’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 De echte Rob

@31 Thanks!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 Andy Cap

@28: Hij vertrouwd wel de automatische betalingen met zijn telefoon, zelfs zonder dat hij de betaling hoeft te bevestigen, maar al die plusjes en die minnetjes ten voordele van contant betalen, dat zijn digitale telfouten,

kan gewoon niet anders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Joost

@bismarck: Wat #11 insinueert wil ik helemaal niet zeggen in @7, en dat is er alleen maar met wat onwil uit te halen. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik privacy niet meeneem in mijn reacite, omdat dat een andere discussie is waarvoor mijn conclusie die ik daar trek (dus over het veiligheidsaspect) niet hoeft te gelden. Ik heb het daar namelijk specifiek over veiligheid, en niet over privacy.

Vervolgens pakt @olav daar selectief een zinnetje uit, en kraakt mij zonder context af. Misschien ook even de reactie van kevin (#18) lezen, die het wel door lijkt te hebben.

Ik heb het een beetje gehad met mensen die je tussen de regels door een opinie toedichten die niet van jou is en die dan aanvallen en vervolgens “lalalalaaa” zingend met de vingers in de oren doorreaguren. Wat overigens best knap is, nu ik er zo over nadenk.

En kom op zeg, minnetjes geven voor een comment als #24, waar geen enkele mening in staat, alleen maar een aanvulling op @23. Don’t shoot the messenger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Joost

@33: Waar staat dat ik die automatische betalingen niet of wel vertrouw? En waar zeg ik dat die plusjes en minnetjes digitale telfouten zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 kevin

@34 Dat minnetje op #24 snap ik wel, al is het niet van mij: we hebben nog geen idee hoe dit in de praktijk gaat uitpakken. Als deze vorm van zakkenrollerij een groot probleem wordt, dan wordt er wat aan gedaan. Hoewel ik zelf ook bezorgd ben over dit bericht — over het afpakken van vrijheden, het uitbannen van cash en het verplicht overgeven van controle aan de bank (in feite drie manifestaties van hetzelfde probleem: ondergeschiktheid aan instituties) — zijn veel commentaren hier ronduit luddiet. De techniek is niet het probleem, maar wat wij ermee doen! Zelfs als dit systeem honderd procent is dicht te timmeren tegen criminelen, dan nóg is het een kutsysteem waarin ik, gewone burger, voor mijn betalingen en dus mijn dagelijks bestaan compleet overgeleverd ben aan de grillen van bank, betalingsprovider en telecomprovider. Dat heeft niks te maken met de specifieke techniek en alles met politiek en de wil van bedrijven om onze levens binnenstebuiten te keren voor marketingdoeleinden. Dat daar godverdomme eens een keer een eind aan moge komen!

Verder: zeiken over minnetjes -1

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Henk van S tot S

@24:
Zou het dan niet nuttig zijn als niet “betaalapps” op z’n minst in slaapstand staan, totdat ze met een “pincode” gewekt worden om vervolgen na pakweg 30 seconden automatisch weer te gaan slapen.

Zal wel niets worden.
Het volk accepteert gewoon alle speeltjes van de banken.
Als er iets fout gaat ligt het niet aan het systeem, maart zijn consument Jut & Jul de ..eh.. pisang :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Henk van S tot S

@36:
Ik zie al een leuk stalingsmiddeltje voor technische medewerkers van telecomnetwerkbeheerders en stroomleveranciers:

Zenders uitschakelen en/of stroomleverantie afsluiten.
De hele samenleving op haar kont.

Gelukkig heb ik nog een doosje met spiegeltjes en kralen, om als ruilmiddel te gebruiken ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Joost

@37: Dat zou zeker nuttig zijn. Maar het hele idee van het systeem is dat er geen betaalapps nodig zijn. Een aan/uitschakelaar voor nfc zou geen overbodige luxe zijn. Wat je nu vooral ziet is dat banken gedupeerden schadeloos stellen, omdat het duurder is het probleem met de wortel uit te roeien. Vooral bij creditcardfraude is dat het geval.

Ik denk er in ieder geval over om een stralingsblokeerzakje rondom mijn mobieltje aan te schaffen. Het enige jammere is dan wel dat je dan niet bereikbaar bent. Of misschien is dat wel een voordeel.

Ik weet overigens niet of de truc “langs iemands broekzak gaan” gaat werken, maar afgaande op mijn ervaringen in Australië zou het misschien kunnen werken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 Olav

@34: Dat nu zelfs één van de moderatoren van deze fijne website begint te miauwen over minnetjes is wel een nieuw dieptepunt. Schaf dat systeem dan gewoon af als het je niet bevalt.

@bismarck: Wat #11 insinueert wil ik helemaal niet zeggen in @7, en dat is er alleen maar met wat onwil uit te halen. Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik privacy niet meeneem in mijn reacite, omdat dat een andere discussie is waarvoor mijn conclusie die ik daar trek (dus over het veiligheidsaspect) niet hoeft te gelden. Ik heb het daar namelijk specifiek over veiligheid, en niet over privacy.

Sofisterij. Bij dit onderwerp kan je niet voorbijgaan aan de privacy-aspecten.

En kom op zeg, minnetjes geven voor een comment als #24, waar geen enkele mening in staat, alleen maar een aanvulling op @23. Don’t shoot the messenger.

De minpunten voor #24 krijg je omdat je zwetst. Zoals door Bismarck in reactie #25 al opgemerkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Joost

@Olav: Prima joh, maar waarom zwets ik? Graag wat onderbouwing, want tot nog toe kom je niet verder dan dat ik “zwets”. Als dat het geval is, en het is best mogelijk dat hetgeen ik daar opper technisch onmogelijk is, lijkt het me toch van belang dat iemand dat uitdiept.

Sofisterij. Bij dit onderwerp kan je niet voorbijgaan aan de privacy-aspecten.

Het heeft meerdere aspecten, en Spaink stipt ze ook beiden aan. Dus ik moet het in elke reactie specifiek over privacy hebben omdat meneer Olav dat tot breekpunt in de discussie heeft verklaard?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Olav

@41:

@Olav: Prima joh, maar waarom zwets ik? Graag wat uitleg, want tot nog toe kom je niet verder dan dat ik “zwets”.

Je hebt al repliek gehad in #25.

Het heeft meerdere aspecten, en Spaink stipt ze ook beiden aan. Dus ik moet het in elke reactie specifiek over privacy hebben omdat meneer Olav dat tot breekpunt in de discussie heeft verklaard?

Je hoeft helemaal niets, doe wat je goeddunkt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 Joost

@42: Nee, dat heb ik niet.#25 is een vraag (een sturende, ok, die ik over het hoofd heb gezien). Het verschil is dat #23 “met een apparaatje door de stad kunt lopen en van iedere telefoon” bedoeld wordt, en in mijn reactie #24 dat je met een apparaatje binnen een paar cm van de telefoon vandaan moet komen.

Iets wat heel erg lijkt op zakkenrollen vs. gewoon door de stad lopen zonder gekke capriolen uithalen.

Update: Aggut, een minnetje van Olav.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Joost

Je hoeft helemaal niets, doe wat je goeddunkt.

Mooi joh, argumenteren. Maar ik ben inmiddels niet beter van je gewend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 Olav

@44: Heb je soms behoefte aan aandacht?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 L.Brusselman

Hahahaha

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Joost

@olav: Nee. Ik wil gewoon een discussie waar het argument dat iemand te berde brengt belangrijker is dan wie het te berde brengt.

Bij jou heb ik de indruk dat je nogal wat moeite hebt beide uit elkaar te houden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 AltJohan

We lopen hier hopeloos achter in Afrika zijn ze al veel verder met betalen met de telefoon. Ik ben zo iemand die het meeste contant betaald, maar met de telefoon betalen lijkt mij meer gemak.

Nadelen zie ik ook wel. Ik vind het gekkenwerk om geld te laten afschrijven zonder mijn bevestiging. Ook bij mij zijn er zorgen over de privacy. En een enorm probleem is dat veel smartphones verouderde software draaien en daardoor gehackt kunnen worden.

Wel kun je allemaal veiligheidsmaatregelen inbouwen. Stel je kunt een winkellocatie database van het internet downloaden. Dat je dan kunt zeggen, mijn GPS ontvanger (in mijn telefoon) zegt dat ik op die locatie ben en het klopt dat daar een AH-winkel is, dus dan mag AH (en niemand anders) geld van mij afboeken.

Qua veiligheid zijn er ook veel problemen te bedenken, maar die moeten toch stap voor stap verbeterd worden. Kinderziektes zijn er altijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 pedro

@34: Maak je daar toch niet druk om, of schaf die plusjes en minnetjes gewoon af. Het zegt toch al lang niets meer over de kwaliteit van de argumenten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 pedro

@37:

Het volk accepteert gewoon alle speeltjes van de banken.
Als er iets fout gaat ligt het niet aan het systeem, maar

dan is het de schuld van de politiek. In de ogen van de mensen, die steeds minder invloed van de politiek willen, dat dan ook weer wel…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 FiFa

Kinderziektes zijn er inderdaad altijd maar daar kan je tegen worden ingeënt maar bij dit helaas niet. Ik snap niet dat we ons alles laten afpakken door het gore marktwerkingsprincipe.

De marktwerking in de financiële sector bestaat niet, want dat is niet lucratief zoals het nu is dus ze moeten andere listen verzinnen om dat tuig wat maar niet uitgeeft alsnog te plukken dus de marktwerking wordt op andere gebieden ontwikkeld.

Wel is alle rommel zo langzamerhand normaal aan het worden, zal ook wel iets met het onderwijs te maken hebben, las vandaag dat een stagiaire directeur van het Mondriaanmuseum is geworden.

Spiegels en kralen, inderdaad wat iemand in dit onderwerp liet vallen.
Als contant geld verdwijnt dan zullen veel mensen een beroerd bestaan krijgen, niet alleen de zwervers en de bedelaars maar ook de mensen in de oude sok met wat biljetten van 50 er in denken dat het hun geld is en dat ze dat op elk moment kunnen besteden aan dingen die ze dan belangrijk vinden.

Het lijkt mij mooi als de hele bevolking eens 3 maanden niet zou pinnen of digitaal betalen, gewoon uit die treurmachines halen, iemand om dit idee eens te ontwikkelen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 Andy Cap

@49: Dat vinden mijn stalkers vast niet leuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 AltJohan

@FiFa: Contant geld verdwijnt niet 1-2-3 gelukkig. Dat gaat erom dat er een betaalmiddel bijkomt, niet afgaat!!

Veel mensen hebben tegenwoordig een telefoontje bij hun met meer dan GigaFlops aan rekenkracht. Die rekenkracht kan veel beter benut worden.

Ik snap dat sommige mensen gehecht zijn aan hun oude sok met geld (wordt daar wel vermogensbelasting over afgedragen?), maar waarom kunnen wij dan niet gewoon op een moderne manier betalen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 FiFa

Beste AltJohan,

Was het maar zo dat de gigaflops aan rekenkracht ons leven kunnen bepalen, het is wel zo dat er behoorlijk wat gigaflops in de regering, de banken en de graaiclubjes zitten. Ik ben niet gehecht aan de oude sok, die heb ik niet (ook weer wel maar ik zal de details besparen) maar ik snap niet dat mensen niet doorhebben dat het allemaal een zeer gevaarlijke kant opgaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 L.Brusselman

@53: “maar waarom kunnen wij dan niet gewoon op een moderne manier betalen?”
Wie is/zijn wij?
Ik niet iig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 Andy Cap

@54: Gelukkig heb ik kniekousen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#57 L.Brusselman

@49: Nu het net leuk begint te worden.
IJdeltuiten die zichzelf ontmaskeren,een een sketch voor twee.
En al een min te pakken,waarschijnlijk een van de twee

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#58 AltJohan

@L.Brusselman: Kunnen zeg ik! Niet moeten. Ik vraag me de laatste 5 jaar al af waarom het zo lang moet duren met dat telefoon-betalen.

Voor mij geldt natuurlijk ook, dat mocht NFC-betalen er komen dat ik dan een afweging ga maken.

Is bijvoorbeeld de privacy-prijs te hoog, dan ga ik niet over, maar blijf gewoon bij het vertrouwde contant betalen. Meestal gebruik ik nog contant (pin veel minder) .

Maar soms heb ik geen contant geld of pinpas bij me en dan zou een nieuwe betaalmogelijkheid een uitkomst zijn. Het is mij meer dan eens gebeurd dat ik in de supermarkt stond zonder geld (wel met telefoon) dat ik weer terug moest om de portemonnee te halen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#59 Andy Cap

@58: Ja, dat krijg je als je wat ouder wordt he.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#60 L.Brusselman

@58: En ik heb nooit geld op de bank,dat pinnen ofsmartphones kunnen me gestolen worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#61 AltJohan

@60: dan ben jij geen early adopter van het NFC-betalen. Dat is toch prima.

@59 Andy Cap: Dan staat me nog heel wat te wachten ben ik bang, want het gebeurd me al sinds het begin van mijn winkel-activiteiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#62 Lampe

@22: Ik ga vanavond misschien nog even lui op vakantie en zo een flinke berg beklimmen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/23/beklim-de-hoogste-berg-van-japan-vanuit-je-luie-stoel/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#63 Gladiool

NOS-journaal van 20.00h: …dat zal een aantal mensen vast niet leuk vinden, maar het gaat eraan komen…! :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#64 Inca

De NOS had geen zin in een diepere beschouwing van de Syrie-controverse en de aanval die komt, of het pushen van de schaliegasboringen? En hoe staat het eigenlijk met de JSF?

Ook trouwens dingen die een aantal mensen vast niet leuk vindt maar er toch gaan komen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#65 L.Brusselman

@62: Totall Recall ligt om de hoek.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#66 L.Brusselman

@64: Het moet allemaal licht verteerbaar blijven,anders zappen de mensen maar weg en dat vindt de Ster niet leuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#67 Henk van S tot S

@48:
“En een enorm probleem is dat veel smartphones verouderde software draaien en daardoor gehackt kunnen worden.”

Misschien een troost:
Zelfs de CIA systemen kunnen worden gehackt.

Dit betekend dus wel dat je het idee dat je een smartphone kunt beveiligen wel kunt vergeten

@56:
Wat te denken van een (thermische) skimaillot?
groot en sterk ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#68 Karin Spaink

Ergens tussen afgelopen dinsdag en nu -donderdagnacht- zijn de premisses van contactloos, codeloos betalen veranderd. Waar eerder de regel was dat je tot 50 euro kon betalen zonder een code te hoeven intoetsen, is dat maximumbedrag in de afgelopen twee dagen verlaagd tot 25 euro.

Zie https://www.mobielbetaleninleiden.nl/consumenten-hoe-werkt-mobiel-betalen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#69 Kalief

Bedragen van € 25 of lager kunnen zonder mPIN worden afgerekend als u dat zelf ingesteld heeft op uw mobiele telefoon. Voor bedragen boven de € 25 is de mPIN op de mobiele telefoon verplicht. De betalingen worden direct van uw betaalrekening afgeschreven net als bij een gewone pinbetaling.

Als je via dat zelf instellen de mPin makkelijk kunt aan- en uitzetten kom je al dicht bij de wens in #39.

Overigens lijkt me dat die grens van €25 het mobiele systeem onhandig maakt voor betalen in de supermarkt. Je gaat niet wachten tot het totaal op het display verschijnt voordat je besluit op welke manier je gaat betalen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#70 Henk van S tot S

@68:
Dus als je tankt of bijvoorbeeld meer dan een rolletje drop wil afrekenen, heb je eigenlijk gewoon een dikke betaalpas in je handen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#71 Micowoco

Geld uitgeven wordt steeds makkelijker, geld verdienen steeds moeilijker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#72 hansje ter horst

Nou, ik heb geen smartphone en ben ook niet van plan er een aan te schafffen. Ik wacht tot je elke aankoop moet betalen met een vingerafdruk.
Tot die tijd betaal ik gewoon met geld.Daar is geld voor bedoeld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#73 Henk van S tot S

@72:
Ach: als je haar maar goed zit :-)

Nu zijn er mensen die vinden dat je wereldvreemd bent zonder zo’n ding.
Anderen beweren hoe dommer de mens hoe slimmer z’n telefoon. ;-)
Van de laatste soort kwam ik er gisteravond nog een tegen, bloedend naast de fiets liggend; had wat verkeer over het hoofd gezien ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#74 L.Brusselman
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#75 Inca

Ik niet. Apple doet dat namelijk niet omdat ze inherente bezwaren in dat soort zaken zien, maar omdat ze als etterige semi-monopolist gewoon hun eigen zin willen doordrukken.

En wat voor eigen zin:

iBeacons heeft als voordeel op NFC dat het veel meer kan dan alleen het verrichten van draadloze betalingen. Het kan ook gebruikt gaan worden voor locatiebepaling op plekken waar GPS niet goed werkt, zoals in een warenhuis, garage of een museum. Als de winkel een apparaatje met iBeacons heeft, kan de locatie van de iPhone (of ander Apple-apparaat) zeer precies bepaald worden omdat de software kan meten wat de afstand tot de iBeacons is. En omdat het bereik van BLE veel groter is dan NFC, kan er bijvoorbeeld een aanbieding worden verstuurd naar een telefoon als iemand langs een winkel loopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#76 gronk

Wat Inca zegt. De enige reden dat apple niet instapt is dat ze bij dat oorspronkelijke voorstel the weinig vingers in de pap hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#77 L.Brusselman

Maakt me niet uit wat voor overwegingen er aan ten grondslag liggen,ieder(e) obstakel/vertraging wat er nu wordt opgeworpen op het pad naar de totale controle-maatschappij in dit land verwelkom ik van harte
(bovendien vind ik m’n IPad toch wel erg leuk) ik zal toch nooit een I of Smartphone aanschaffen..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#78 Henk van S tot S

Sinds Apple glimmende randen om het I-mac is gaan maken (redelijk debiel voor een goede grafische weergave) hebben ze bij mij afgedaan.
Later kwam daar nog eens de Wikileaks tegenwerking bij.

Verder vind ik het, zoals hierboven al eerder geschreven, mooi meegenomen, dat ze in hun egoïsme die “dikke betaalpassen” saboteren ;-)

  • Vorige discussie