Best of 2007


Altijd fijn om even terug te kijken op weer een zeer bewogen jaar middels een tweetal eenvoudige lijstjes. Welke postjes zijn het meest gelezen en welke postjes kregen de meeste reacties in 2007?
Het moge duidelijk zijn wat het thema dit jaar was.

Daar gaan we.

Meest gelezen:
1. Foto des Tages – Lewandowsky-Lutz (8161)
2. Explainer: Verkoop Toyota Prius ingestort? (7524)
3. Sargasso Lijst – Beste covers (7410)
4. Sargasso Lijst – Beste Covers – Uitslag (5492)
5. Week van de democratie 2007 (5432)
6. Joop Wijn begrijpt het niet helemaal (5016)
7. De balans tussen Cito-score en schooladvies (4924)
8. Marijnissen vliegt (rechts) uit de bocht (4779)
9. De slachtoffers op rechts (4526)
10. Tweede Kamerleden zijn mediajunks (4451)
11. Beheersing of censuur? (4384)
12. Weekendquotes – Siliconenzusters (4327)
13. Volledige versie executie Saddam (4104)
14. PVV – Wilders wil voetbal afschaffen (4078)
15. Hoe verslaan we Joshua Livestro? (4029)

Meeste reacties:
1. Een vrouw met glazen kerstballen (478)
2. Weekendquotes – Siliconenzusters (301)
3. De slachtoffers op rechts (291)
4. Hoe verslaan we Joshua Livestro? (257)
5. Pol: doe eens een poll – hoe nietrechts of nietlinks bent u? (255)
6. Het liberalisme: een ideologie for all seasons (251)
7. KRO diep in klimaatsceptici zwendel (244)
8. Sargasso Lijst – Beste covers (223)
9. Marijnissen vliegt (rechts) uit de bocht (213)
10. Sargasso Lijst – Beste Stripreeks (198)
11. Beheersing of censuur? (197)
12. Sargasso Lijst – Ongelezen boeken (180)
13. Waarom ook alweer de EU? (170)
14. Quote du Jour: de Wekelijkse Wilders (169)
15. Gratie (165)

Met dank voor de inspiratie: De Nieuwe Reporter

 1. 3

  Je mag best man en paard noemen, hoor Steeph. Spreek gerust met veel dedain over “iemand”. Het zegt vooral nogal veel over jou.

  Maar toch de beste wensen!

 2. 4

  Cico: ik ben een relatief nieuwe Sargasso lezer en jouw bijdragen aan de reacties verpesten de commentaar mogelijkheid nu alweer voor mij.

  Hoewel deze reactie zelf natuurlijk puur persoonlijk is — zou jij het goed vinden om je repertoire iets uit te breiden voorbij de persoonlijke aanval en te pogen enige inhoud in stand te laten in de comment threads?

 3. 5

  Spreek vooral Steeph aan op zijn bijdrage en erger je niet zo aan mij. Doe gewoon je duit in het zakje en wordt eens iets toleranter. Zo erger ik mij aan jouw reactie, maar zou het onbenoemd hebben gelaten als je er zelf niet om had gevraagd.

 4. 6

  Leuk dat die lijstjes hoog scoren. Zijn ook big fun, met alle hulde aan wie ze optelt (Steeph meestal ?) en opstelt.

  Ceterum the pox upon al dat links rechts gezeik, en een toast op minder vergallen in 2008. Peace, love & understanding I thee wish y’all.

 5. 9

  IP bans uitdelen is trouwens tot daaraan toe, maar reacties veranderen vind ik echt ronduit smerig.

  Ja, jullie staan hoog op mijn lijstje van gore fascisten.

  Ik neem aan dat dit tegenwoordig weer gezegd mag worden aangezien je hier alles mag zeggen en ik me gedraag.

 6. 13

  Op zich wel een aardig idee — een troll-collector thread en dan in een grote klap alle reageerders IP bannen.

  Bwahaha.

  Aan de andere kant — die kusjes is ook wel een goed idee inderdaad.

  Shrug…

 7. 14

  @ Rene

  Volgens mij ben jezelf de grootste trol door iedereen aan te spreken op zijn vermeende trollengedrag (en zelf buiten schot te blijven) en vervolgens te vragen om een IP ban.

  Ik heb mijn buik al weer vol van je intolerante gez…

 8. 20

  De beste wensen voor allen die op Sargasso hun meninkjes ventileren en zich een professionele columnist wanen. Nog veel meer beste wensen voor hen die hier vooral over de inhoud willen discussieren.

 9. 21

  @DP,

  ip-ban opgeheven en meneer is direct weer back in town.

  @ DP10,

  ….te uiten dat ik jullie het goorste vind wat ik de laatste 6 jaar heb meegemaakt.

  Zo schrijf je.
  ‘T is wat met de wereld maar inderdaad Sargasso is inderdaad een log from hell, niet waar.

 10. 22

  Ik vind gewoon dat het collectief mij een ontzettend smerige stinkstreek heeft geleverd. En dankzij de huidige glasnost maak ik van de gelegenheid gebruik om dit te uiten. Tot stalinist Steeph weer de stekker eruit trekt.

  In principe heb ik dit natuurlijk niet per se nodig; ik kan ook met een ander IP en met een andere naam iets anders opschrijven dan mijn mening; dan laat dit democratische weblog het ook staan.

 11. 25

  En dan zeggen ze dat de discussie over links of rechts niet meer relevant is. Misschien tijd voor lijstjes over linkse of rechtse politici? Of bestaan die ook al niet meer?

 12. 26

  Als ik zo die paar boze reacties hier lees kan ik toch niet anders concluderen dat het verdomde goed gaat zo over het algemeen met de Nederlander. Als een weblog als Sargasso of iemand als Steeph het ergste is in je leven om je kwaad over te maken heb je best een verdomd goed en gemakkelijk leven ;)

 13. 28

  Ik had het niet beter kunnen zeggen S’Z:
  “Leuk dat die lijstjes hoog scoren. Zijn ook big fun”
  en daar gaat het tenslotte toch om. In die context verwelkom ik ook DP terug, het doet me deugd te zien dat ie het in tegenstelling tot larie’s belabberde advies niet los gelaten heeft, volhouden DP, je bent toch geen mietje zeker.

 14. 30

  Nee ik ben geen mietje, caprio, en ook geen holocaustontkenner trouwens. De laatste keer dat ik jou sprak noemde je jij mij zo. Toen kreeg ik een “spreekverbod” van de redactie. Omdat jij mij een holocaustontkenner noemde.

  En dat is “niet chique”, holocaustontkenner genoemd worden.

  Jij ook een vrolijk 2008.

 15. 32

  Ik weet het. Caprio doet dit vaker. Op dit moment zie ik overigens bij de huidige redactieleden geen kandidaat-slachtoffers. Het is allemaal erg mainstream. Het is overigens natuurlijk wel zo dat gebleken is in de geschiedenis dat juist de mainstream lui de goorste fascisten zijn. QED trouwens.

 16. 38

  ECHT
  “Dit begrip is een heel elementair begrip, dat evident lijkt en geen tekst en uitleg behoeft. Veel vakwetenschap gebruikt het begrip werkelijkheid ook als evident ofwel als zeer duidelijk, maar in de filosofie en de wetenschapsfilosofie is dit begrip omstreden.”

 17. 40

  35bis @33 == @32.

  Laatste zin #32 is klets. En de voorlaatste. Waar zal ik je plaatsen ? Bij de kapo’s of de Bijzonder Rechtspleging ? Want je gaat me niet vertellen dat de goorste fascisten de SS zijn geweest….

 18. 43

  @mescaline nou de goorste fascisten vind ik de brave burgers die het spelletje meespelen. Ik heb meer respect voor een die hard ideologische fascist dan voor een burger die kamp capo wordt omdat dat een leuke career opportunity is.

 19. 46

  Denk dat je ‘career opportunity’ moet vervangen door het woord ‘overleven’ om waarheidsgetrouw te zijn. Trouwens, zij die zich grote oorlogshelden wanen in vredestijd zijn het zelden als het spannend wordt.

 20. 47

  Dat betekent dus, dat de goorste fascist gewoon de echte fascist uit ideologische overwegingen moet zijn geweest. De echte goorste fascist blijft toch die Himmler, die Hitler. Niet die Eichmann.

 21. 50

  Ook leuk om te zien is dat zonder censuur de discussie een stuk prikkelender is, weet niet of dat de vroege veertigers van Sargasso aanspreekt of niet, misschien is het net effe teveel als je eindelijk in je venix huisje in je hobbykamer zit na je werk.

 22. 51

  @46 caprio jij mag nou effe je bek houden en ik ga dan het vuur in voor je uit principe. Maar je houdt voortaan wel je scheve muil over “me goeie vrind waar ik zo close mee was…”.

 23. 54

  Ik heb overigens nooit geprobeerd om caprio de mond te snoeren maar ik verdenk hem er wel van dat hij wel degelijk de bedoeling heeft gehad dat bij mij te doen, gebruik makende van de redactie als nuttige idioten.

 24. 57

  Caprio is X. Carlos besliste. Op grond van zijn wanen, van ideeën uit de media, van stemmingen van mij, X en Sikbock.

  De breuk is nu 2, 3 jaar geleden gebeurd en dat hoort genoeg te zijn DP. Ik geef je die 3 jaar. Laat eens zien hoever je verder bent dan… Caprio, Carlos, Larie.

 25. 58

  verdenkingen van bedoelingen middels manipulaties van derden in het verleden

  zelfkennis
  ———-
  ik nooit
  hij wel bij mij
  nee ik zit goed
  maar zij niet
  mij aangedaan door
  fascisten en idioten

 26. 69

  @67:

  Ik denk aan een wens van Sargasso om een relevant forum te zijn.

  Ik doe ook mee aan deze discussie hoor maar het valt me ook op dat het al lang geleden is dat ik nog vrouwlijke inbreng hier heb gezien. Niet dat ik die altijd grondig waardeer maar de laatste tijd is het wel echt een en al testosteronspiegel-frustratie wat de klok slaat.

  En dat terwijl ik net had besloten dat Sargasso leuk was. Zie? Zo gaan die dingen en voor je het weet ben je http://www.geenstargasso.nl.

 27. 70

  @67 Nou uh, datweetiknie.
  En verder moetjenouiedereendie je tenakomt maar eens goed op zunbek slaan.

  Caprio zit al te wachten.

  En je zal nietmeergebanne worde zonder dat ik je een ongelofelijke knal in je muil heb gegeven.

 28. 78

  Voor de geinteresseerden in de achtergrond van sommige uitspraken, de paraphrase ‘laat een miljard bloemen bloeien’ is afgeleid van Mao Zedong’s ‘laat honderd bloemen bloeien, laat honderd scholen van gedachten wedijveren’. Nadat de campaigne met bovenstaande slogan mislukte volgde er een keiharde repressie van diegenen die zich verkeerd hadden uitgesproken. Mao Zedong is verantwoordelijk voor de dood van ergens tussen de 19,5 en 75 miljoen Chinezen.*

  *Ik bedoel hiermee niet te zeggen dat DP te vergelijken is of moet worden met Mao Zedong, of dat er nu een soortgelijke linkse censuur moet worden uitgeoefend hier.

 29. 86

  Wonderlijk wel dat iedere keer als in een post de namen Wilders of Verdonk voorkomen bezoekersaantal en reacties skyrocketen. En het maakt dan ook niet uit waar het over gaat lijkt het. Of het nu Wilders is die de kamerplantjes vergeten is water te geven, Verdonk last van een eksteroog of de kat een lui oog, maakt niet uit: hatsjiekiedee: kaassie voor de redactie.

  M.i. hetzelfde vreemd soort sensatiebelustheid om b.v. langzamer in file te gaan rijden als op de andere rijbaan een gruwelijk auto-ongeluk heeft plaatsgevonden. Een onbeheersbare drang daarbij aanwezig en deelgenoot te zijn. Vast omdat in het zielige geordende en risicoloze leventje van die dolende kutmongolen niks gebeurd natuurlijk. Het syndroom van Lewandowsky-Lutz. Een soort jeukend virus, MOEHAHA. Zoiets, jawel.

  Moest oudjaarsnacht overigens persoonlijk zelf naar een brand in buurt. Doos lawinepijlen was nauwelijks leeg of ik zag dat een schuurtje met 20 hobbyschapen vlakbij op de dijk in de fik stond. Snel met fototoestel erheen gerend (je weet maar nooit of nwe media interesse tonen). En ja hoor, staan er al 30 mensen met handen voor de mond besluiteloos ramptoeristje te spelen (u kent dat wel Bep & Toos: “Meiid erug hè voor die schapen”) Maar het duurde maar en het duurde maar dus ik zeg na eerst wat foto’s genomen te hebben nijdig mens lul niet waar blijft de brandwedert hè. Om een lang verhaal kort te maken: ben toen op een container geklommen en het vuur zélf maar uitgezeken (moest sowieso al pissen als een manke beer). Ik zal de dankbaarheid in de betraande ogen van de hobbyboerin nooit vergeten en als ik wil kan ik daar elke dag een stuk appeltaart komen eten.

  Dus u begrijpt nu waarom ik nog geen tijd gehad heb iedereen het beste te wensen.

  Bij deze dus.

 30. 88

  Als het wat teveel wordt om nog te negeren, de klok terugdraaien naar de dag voor de amnestie. Volgend jaar slechts een amnestie van enkele dagen, de “spamdagen”.

 31. 89

  @Yevgeny Podorkin: bij mij treedt er anders acute moeheid op bij de zoveelste plompe Verdonk- of Wilders-headline. Ik ken het nou wel. Ze hebben een punt, maar ik stem toch liever op partijen die echt over hun ballonnetjes hebben nagedacht.

 32. 91

  Waarom is het hier trouwens zo verschrikkelijk stil? Dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Omdat ik momenteel geen IP ban heb heb ik vandaag eens opgelet maar als hier vandaag 30 reacties waren is het veel.

  What’s going on? Zijn ze Steeph’s lijstjes moe? Writer’s block bij de harde kern? Te weinig zielige bedreigde diersoortjes? Te weinig grote tieten?

  What the fuck is your problem?

 33. 94

  Graftent. Moehahaha. Misschien helpt het als je uit volle borst alsnog een liedje
  zingt DP? Een soort ode aan het door jouw zo verfoeide Sargassobeest?

  Ik probeer maar wat.

  Neemt niet weg dat ik me hier “ontvangersgewijs” de tiefus lach om jullie “taferelen”.

  Eeuwig Dank.

 34. 97

  Storm nee dat doen ze hier niet. Gewoon IP bannen en vervolgens alles met een ander IP wat toch op de criticasters lijkt ook bannen.

  Maar je schijnt hier tegenwoordig alles met je eigen IP te mogen zeggen. Mooi. De voltallige 30 koppige redactie blijft stil. Ook mooi. Of dat lamlendigheid of hautaine ridderlijkheid is; ik vraag het me af.

  Ik denk het eerste.

 35. 98

  Ja, nou ja, jaja, JA! die “30- koppige redactie” is zo soms best een heikel puntje daar heb je gelijk.

  Maar het vuur moet blijven branden DP and shit. Zorg dat die die eeeh…glooiende weiden…dat die begroeid raken met een zee van mals gras en klaver, met eilandjes van madeliefjes, klaprozen en hier en daar kleine explosies van tere orchideeën of zo. Die dingen. Dat die zachte Sargasowind je afkoelt zodat overmatige inspanningen die de Zon, tussen ons gezwegen en gesproken, maakt om je te heethoofdig te verhitten geen vrij spel heeft. Diezelfde wind die ooit zorgde dat een overweldigende geur van bloemen bedekte weiden je neus prikkelde. Jawel. Dat die kleine beek vrolijk verder kabbelt moet je maar denken. Opdat het water zò langs die o zo kleine zandbanken koerst en hipt en hopt over stenen en met mos begroeide rotsen dat het lijkt of het water een guitige zin en haast heeft om langs deze hindernissen te komen. Maar dat behoeft verders geen uitleg. Met als doel uiteindelijk Samen Het Ultiem Gelukzalige Bos te bereiken. In die geest.

  En dat het dan op een dag als den deze in de wereld lijkt alsof er geen plaats meer was voor zorgen.

  Zo.