1. 2

  Mugabe revisited.

  Italiaanse politiek is eng, altijd zo geweest, na de “klassieke Romeinen dan”…een voorbode, alweer eentje, de inertie is bijna vol energie:(

 2. 4

  larie, dat weet jij wel en vrije pers is de belangrijkste voorwaarde voor een echte democratie

  en italie is niet eng maar tot het bot verdeelt tussen de roden en de zwarten

  als jij zo graag wilt vergelijken is het niet Mugabe revisited maar Poetin revisited

 3. 6

  @Larie
  Het is niet de Italiaanse politiek die eng is. Het is het Rooms Katholicisme dat de Italiaanse republiek sinds haar ontstaan naar het dictatoriale, fascistische en het ondemocratische heeft getrokken. Lees de anti-modernisme eed. Later ingetrokken maar in een andere vorm vastgelegd in de kerkwet.

  De onderschatting van de autoritaire inslag van de kerk haar constante druk om democratie en liberalisme te onderdrukken, te bestrijden en te vernietigen is groot.

  En dat is niet mijn mening.
  Lees wat kerkgeschiedenis sinds de Franse revolutie en het begrip van Berlusconi en andere rechtse heersers zal stijgen en in een wat grotere context worden geplaatst.

 4. 8

  Het enige verschil met Nederland is dat in Italië de zaken vaker bij de naam genoemd worden. Al is ‘ex-post-fascist’ ook geen voorbeeld van man-en-paard.

  Evengoed: hier en daar (ik heb in beide landen gewoond) wordt de dienst uitgemaakt door mafiose figuren, die zo nu en dan (daar wel wat vaker dan hier) van postcode veranderen, en van vlaggetje, maar nooit van aard, en die alles bekokstoven.

  Ook Berlusconi begon als een eenvoudige bouw-fraudeur.

  Gelukkig zijn er in Italië nog paar slimme mensen, die snappen waar het om draait. Meer dan hier, in elk geval. Of zou het dit jaar heel druk worden in Appelscha?

 5. 10

  @8, hiram hoe bedoel je vaker bij naam genoemd worden? ik ken italie vooral als land, voor zover italie als land bestaat, waarbij mensen weten wanneer ze moeten zwijgen en tegenwoordig is links bang

  de grote verleider berlusconi heeft een groot gedeelte van het volk in slaap gesust, kritiek kan je je baan kosten

  ik hoop dat berlusconi vlug van het toneel verdwijnt, zijn enigste echte kwaliteit is dat hij de zwarten cq rechts weet te binden en dat is zijn machtsbasis, voor de rest is het veel gebakken lucht

  of heb je in bologna gezeten? dat is altijd een vrijstaat geweest

 6. 11

  @10: Probleem is dat (ex-?)Fascist Fini al staat te trappelen om troonopvolger van Berlusconi te worden. Nou ben ik niet bepaald tuk op Berlusconi, maar ook weer niet zo naïef te denken dat het niet nog erger kan worden.

 7. 12

  @11, bismarck van mij mag fini morgen komen, dan dondert dat hele zooitje weer uit elkaar, italie is niet alleen tot het bot verdeelt tussen links en rechts maar ook onderling en tussen noord en zuid

  is te hopen dat er aan linkerzijde ook iemand opstaat die alle splintergroeperingen weet te binden, links is in potentie de grootste partij alleen een week regeren zonder dat onderling de pleuris uitbreekt lukt ze niet

  berlusconi is maffia en propaganda due hier beter bekent als gladio

 8. 13

  “Zittende premier van een EU- lid gaat alliantie aan met een postfascistische groepering” en: “De democratie loopt gevaar”?…gaat een beetje lauwtjes voorbij toch, hier. Tja, in Scandinavië b.v. kunnen de zittende regeringen (konden?, in ieder geval rond 2002) niet eens functioneren zonder steun van b.v. een Fremskrittsparti of Dansk Folkeparti. Haken openlijk aan bij en spelen ook de “migrantenkaart”. Zonder hun steun zouden die regeringen niet eens functioneren. En hoe zat dat in een Oostenrijk, Zwitserland, België (met moeite een soort van regering zónder de Winter), Hongarije…sowieso Oost Europa, (Kleine Generaal in Frankrijk is een geval apart) en Nederland (kan men om Wilders heen?, nee.). De gevestigde orde heeft er geen antwoord op. En de dominante kleur is onverschillig wit. Qua De kiezer (wat een sof hè, de “kiezer”).

  En dan was het nog niet eens écht crisis.

  Op de eerste rij gescreende jongens en meisjes van zestien, twee rijen gasten van overheidsinstellingen, vervolgens drie rijen vrouwen. Briljant verder daar niet van maar ik had dat toch wat vetter aangezet, filmisch, met ranke knapen en hijgend adorerende vrouwen met de handen voor het gelaat enzo..en dan van onderen gefilmd en met grappen en dan laten ontaarden in een apocalyptisch bal met veel drank, gevulde eendenborst, druiven en menig standje hopeloos….geneuk dus.

  Dat laatste natuurlijk niét, want Hitler was iemand van de soberheid.

  *sorry voor de wat gehaast ingeharkte comment*