Berlijn teleurgesteld in uitblijven terreur

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Plannen voor een vakantie of een aanslag? (Foto: Flickr/{erikv})

Na aanslagen in wereldsteden als London, Bali, Madrid en natuurlijk New York is er onder Duitse politici onlangs opgemerkt dat Duitsland volledig buiten schot lijkt te blijven. Klaus Wowereit, burgemeester van Berlijn, heeft in een interview aangegeven ‘teleurgesteld te zijn’ in het gebrek aan serieuze aanslagpogingen op zijn stad.

“Begrijp me niet verkeerd,” aldus de burger- vader, “terreur is iets verschrikkelijks, en wij proberen het koste wat het kost te vermijden. Maar toch steekt het. Er is hier nog niets geprobeerd. Nog niets! Berlijn is toch een wereldstad? Een politiek epicentrum? Behalve een wat tegenvallende incident in 2000 hebben we in dit opzicht weinig om trots op te zijn. Nu wil ik niet zeggen dat we op een aanslag hopen, absoluut niet. Maar aan de andere kant zien wij ook het belang van het hebben van een invloedrijk profiel. En dit zegt toch iets over ons.”

‘Wowi’, zoals de eerste burger van de wereldstad ook wel liefkozend genoemd wordt, ziet naast de bekende nadelen een aantal potentiële voordelen. “Iedereen weet dat Berlijn financieel niet al te lekker draait. En je staat verbaasd hoeveel middelen er ineens vrijkomen als je alleen al een terreurdreiging hebt.”

Hoe het probleem opgelost zal worden kan Wowereit nog niet zeggen. Wel geeft hij aan binnenkort met Bondskanselier Merkel om de tafel te gaan zitten en over oplossingen na te denken. Pessimistisch is hij zeker niet: “Berlijn is al tijden een invloedrijk centrum in Europa, en ik ben er van overtuigd dat we ook dit probleem het hoofd kunnen bieden.”

Reacties zijn uitgeschakeld