Beetje droog in Spanje

Afgelopen weekend kwam er een linktip binnen over de wolkbreuk in Spanje met de mooie omschrijving “De Costa staat Blanca”. Maar die wolkbreuk is helaas voor Spanje slechts een druppel op een gloeiende plaat gebleken. Het land beleeft haar droogste tijd sinds de metingen 60 jaar geleden begonnen.
Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat Barcelona drinkwater met grote vrachtwagens moet aanvoeren. Bruikbaar water is trouwens wereldwijd best wel schaars, maar in Spanje hebben ze het nu echt zwaar. Een van hun de grote waterreservoirs, het meer van Sau, begint droog te vallen. Het best is dat zichtbaar aan het kerkje van Sant Roma de Sau dat eigenlijk tot bijna de punt onder water hoort te staan. Die staat nu vrij op een droge rots. Wel handig voor de toeristen.

 1. 1

  Overigens was die situatie al in 2005 zo volgens de wiki. Dit terwijl de foto van Google Earth van sep 2006 zou moeten zijn en het water dan weer op bhoorlijk niveau is. Het fluctueert nogal zou ik zeggen.

  Overigens is het grondwater in de Languedoc ook ver beneden niveau en problemen lijken zich aan te dienen. Afgelopen jaar ongeveer 1/3 van de normale hoeveelheid regen gevallen.

 2. 5

  Wat ik probeer naar voren te brengen op deze plek: is het heet (te) veel zon dus gebruik het het met reverse osmose…presto..elk nadeel heb z’n voordeel.

 3. 6

  In Spanje zelf zijn ze ook niet onbekend met ontzilting van zeewater. Op Lanzarote ontstaat al het drinkwater hieruit.