Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

UPDATE Zaterdag 18 juni: klik op den “More” link.

Mensen, wij die hards deden het natuurlijk al weken maar ook u zult er komend weekend niet aan ontkomen; barbecuen.

Hibachi tafelmodel BBQHou in deze rekening met het volgende; indien u nog niet in het bezit bent van een functionerende barbecue (BBQ) dient u zo snel mogelijk over te gaan tot de installatie van een deugdelijk exemplaar. Indien u op dit moment nog van plan bent een BBQ in de tuin te gaan metselen bent u wellicht aan de late kant. Zulks vereist een nauwkeurige planning en ook de materiaalkeuze is van groot belang. U wilt niet komende zaterdagavond verpesten met gepruts aan een zelfgemaakte BBQ.

Er zijn veel mobiele exemplaren te koop maar ook hier zijn belangrijke aandachtspunten; schaf geen ronde BBQ aan maar een rechthoekige, bij voorkeur een wagenmodel of een model op een paal. Zelf heb ik voor 4.95 een tafelmodel Hibachi (zie foto) aangeschaft bij de Xenos maar neem van mij aan, deze wilt u niet a.s. zaterdag om 5 voor 6 in elkaar moeten zetten, met de 120 verschillende onderdeeltjes. Be prepared !

Er zijn "alternatieven" voor de kolenstook maar;

Mensen die gebruik maken van elektrisch gestookte grilroosters zijn zielige amateurs en kunnen beter binnen gaan zitten gourmetten. ( Jeroen’s BBQ pagina.)

Dit, en veel meer zinnige adviezen voor beginners kunt u vinden op Jeroen’s BBQ pagina. Voor de ervaren BBQ’er geldt nog steeds; gewoon je hersens gebruiken.

Er zijn ook BBQ’ers die verkoold vlees eten dat toch rauw is; bij voorkeur diverse malen beroerd door hun eigen salmonella stinkhanden. Deze mensen verdienen hun (verschrikkelijke) lot. Echte BBQ’ers gebruiken verschillend bestek voor rauw en voor gaar vlees. Af en toe je handen wassen is op zich niet verkeerd maar tijdens het BBQ’en niks met je handen aanraken is natuurlijk beter. Aansteken natuurlijk bij voorkeur met spiritus, voor maximaal spectaculair effect. Na het ontsteken van het vreugdevuur (dat heb je dus met spiritus) is het een kwestie van geduld; minstens een half uur tot 3 kwartier. Steek dat ding dus gewoon 3 kwartier aan voordat je wil beginnen, zo moeilijk is dat niet.

Denk van tevoren na over wat je op de grill mikt. Voor beginners zijn bij de buurt-super BBQ setjes te koop met van alles wat. Maar eigenlijk kun je natuurlijk veel beter iets grillen wat je zelf lekker vindt. Zo denk ik voor zaterdag bijvoorbeeld aan gamba’s, kleine hete gehaktballetjes met munt en marrokaanse merguez, maar dit kan nog veranderen ! Er zijn ook mensen die gelijk kippen en forellen gaan roosteren, of spare ribs, maar dat is niet mijn ding. Serveer in ieder geval salade en bier en je bent in business !

UPDATE Zaterdag 18 juni:
Alhier zijn de voorbereidingen in volle gang, ik heb klaar liggen voor den BBQ;
1 – Brochettes van lamsvlees, welke op Provencaalse wijze zullen worden gemarineerd.
2 – Op Indiase wijze gemarineerde speklapjes
3 – Biefstuk welke ik in stukken zal hakken zodat ik ze aan spiesjes kan rijgen en die ik op Japanse wijze ga marineren met Teriyaki saus.

Reacties (28)

#1 boludo

toevallig de telegraaf van afgelopen woensdag gelezen?

  • Volgende discussie
#2 Anguilla

DP is de WWWina Born van Sargasso!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Anguilla

Ook om vleselijk te genieten:

‘The leading egde in outdoor cooking’
http://www.barbecuen.com/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 MixMasterMike

is dit de inleiding uit “the anarchist BBQ book”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sikbock

Zag laatst een BBQ bij de Gamma staan: met een schoorsteen van 1.95 m hoog, 2 m breed en 2 meter diep.

Voor de grote lappen vlees dus. Maar belangrijker nog: hoog genoeg om de rook bij de buren over de schutting te blazen..

Een echte doe het zelver ken niet zonder de Gamma! ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Degtyarev Pekhotny

Ja mijn broertje heeft ook zo’n crematorium in de tuin.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Carlos

Een BBQ uit drie betonnen platen, zo is het argentijnse standaard ontwerp. En dan gaat er een soort zwaar hardhouten kreupelhout op, dat kan je kopen bij de benzinestations. Omdat het hout eerst kooltjes moet worden moet je dus echt véél eerder beginnen (3 a 4 uur). Vervolgens gaan er kilo’s vlees op en wordt je geacht dat je door eet totdat je scheel ziet.

Een keer heb ik wel een erg smakelijke asado gehad: toen hadden ze een volledig speenvarken geroosterd, dat was smullen!

Soms pakken ze het nog grootser aan dan spannen ze halve koeien over het vuur en prikken ze schapen op stokken langszij:
http://www.renedian.com/Argentina/050315asado.JPG

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Degtyarev Pekhotny

ah……. model “holocaust”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Carlos

Het blijven de duitsers van zuid-amerika ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 boludo

kenne me die kolen schelen. lomo fino, chorizos en morcillas erop

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 boludo

carajo!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Carlos

cojones! u hier!
asado-en ze daar een beetje goed in Ecuador?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 boludo

echt wel. maar niet elke zondag verdomme. en soms vergeten ze dat het op zijn minst een halve kilo de man is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Carlos

Een halve kilo, dat lijkt me inderdaad het absolute minimum. Maarja het is (en blijft) natuurlijk een arm land dat Ecuador.

Trwouens, zijn er hier al vegetariërs gesignaleerd? Mensen die ervaring hebben met het bbq-en van wortels en courgetten?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 mescaline

Vissticks wordt het helemaal.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 bicat

ALLEMAAL DE SCHLUD VAN BUSH.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Anguilla

Courgettes en wortelen op de bbq, gezellig met vrienden het ekologies groentenabonnement verbranden. Lijkt me zoiets als de oudste beweging ter wereld met een douchegordijn ertussen.

Maar ik wil natuurlijk niemand het recht ontzeggen op een camembertje van de grill, of een aubergine gevuld met, hoe heet die industriele schimmelkweek – oja Quorn – en gesmolten mozarella. En laten we Valess niet vergeten; of zou dat gezien de semtex achtige structuur exploderen? Nee, wacht, tofu-spiesjes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Degtyarev Pekhotny

ik weet niet hoor maar ik vind vegetarisch BBQ’en een beetje onzinnig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Carlos

vertel dat die varkens maar eens DP!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Degtyarev Pekhotny

Als die varkens ons konden opvreten zouden ze het toch ook niet laten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Anguilla

En wat als er een ethical fuitarian langskomt? Waag het niet een wortel op de barbie te kwakken. Groentenmoord!
http://www.living-foods.com/articles/ethical.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Degtyarev Pekhotny

Pisang Goreng

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Sigi

Sardientjes!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 pablow

bananen met rum en bruine suikert

ech wel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Grobbo

Zeg, ik krijg ineens zin in een Sargasso bbq…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Pelayo

Groentes op de BBQ? Aardappeltjes poffen in de hete as en eten met zure room. Ik ben overigens geen vego, hoor. Maar gegrilde groente zijn best wel te doen hoor: Gegrilde paprika’s zijn heerlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Anguilla

‘Ik ben overigens geen vego, hoor.’
Dat zijn getuigenissen waar je wat mee kunt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Pelayo

@Anguilla

Dat was een reactie op #14

Trwouens, zijn er hier al vegetariërs gesignaleerd? Mensen die ervaring hebben met het bbq-en van wortels en courgetten?

  • Vorige discussie