COLUMN - De afgelopen jaren heb ik geprobeerd om de mensen wakker te schudden. Soms netjes, soms minder netjes; soms met een goed stuk, soms met een minder goed stuk. Maar het heeft niets uitgehaald. Zoals Wilders van ‘een probleem met de uitwassen van de islam’ afgegleden is naar een pleidooi tot sluiting van alle moskeeën, zo is de gewone Nederlander afgegleden van ‘Maar je moet toch toegeven dat er een probleem is met de Marokkanen in dit land’ tot dit:

Basta1

Ik heb dus al die jaren voor de kat zijn kut zitten spitten in de geschiedenis, verbanden aangetoond tussen de opvattingen van Wilders en die van de nazi’s, alsmede die van het hedendaagse fascisme, en de noodklok geluid over het toenemend racistische klimaat in Nederland. (Zoek die links er zelf maar bij, het staat allemaal op deze pagina’s, ik doe het niet meer.) En u, u heeft zich al die jaren voor niets halfslachtig proberen te verdedigen met uw moslims-zijn-geen-ras en uw ze-moeten-zich-aanpassen. En uw dat-mag-ik-toch-vinden en vooral uw het-zal-zo’n-vaart-niet-lopen.

Hier staan we nu, dankzij de fascisten, de meelopers en die meute onuitstaanbaar slappe dweilen die telksens maar weer van één kant een matiging van de toon eisten. Waar je vroeger nog zulke dingen las op de twitteraccounts van anonieme lafbekjes, zetten we het nu gewoon onder onze eigen naam op internet. Ik hoef er niks bij te zoeken om iets te bewijzen, het is wel duidelijk genoeg zo.

Hier heb je godverdomme je feestdagen. Ik hoop dat jullie elke keer als je die bespottelijke boom in je huis ziet staan, of zo’n mierzoet vrede-op-aarde-liedje hoort, aan de woorden van Amanda Cazemier moeten denken:
Kerstlampjes

Basta2

Basta così, da me nemmeno una parola di più.

(afbeeldingen via @wittepiet2014 en krapuul.nl)

Reacties (42)

#1 Herman

Aan het taalgebruik te zien is die Gerard van der Veen zwakbegaafd. Ik weet niet hoe serieus je zo’n uitspraak dan moet nemen. Het was ernstiger als dit kwam van iemand die wel volledig geestelijk ontwikkeld was.

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

@1: Maar het is geen incident. Er komt een heleboel vuile rascistische praat voorbij op Twitter, en de meeste van die mensen plaatsen het gewoon onder hun eigen naam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bullie

Sargasso is er altijd als de kippen bij om ongewenste “rechtse” beeldvorming (over bijvoorbeeld onveiligheid, misdaad en immigratie) re relativeren met cijfers. En terecht.

Ik denk dat het even ongepast is om je punt te maken via dit soort extreme uitingen. Je toont hier net zo min iets mee aan als wanneer je vanwege een koude winter de klimaatverandering betwijfelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 penderie

Waarom is een kerstboom nou weer bespottelijk? Er lijkt me niks mis met een symbool voor het licht in de duisternis. Opmerkingen als ‘bespottelijke boom’ versterken juist de verdere verschraling van de symbolische waarde van een kerstboom tot mierzoet, leeg, commercieel symbool waarin zelfs ruimte is voor haat. Symbolen kunnen mensen houvast geven om goed te leven, maar dan moet je de symbolen juist beschermen, of herdefinieren, maar en niet afdoen als ‘bespottelijk’.

‘Het is beter om een kaars aan te steken, dan de duisternis te vervloeken.’ (ook op Twitter).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olav

@4:

Waarom is een kerstboom nou weer bespottelijk?

Daarom. Bomen horen niet binnenshuis.

Fijn dat je je zo druk maakt over de diepere symbolische betekenis van de kerstboom. Had je ook een mening over het onderwerp dat Edge heeft aangedragen? Te weten afzichtelijk racisme dat tegenwoordig ook in het openbaar beleden mag worden. Of vind je dat van minder belang?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sjap

Voor iedereen:

Wat je ziet,Edge of Europe, is het volgende. Naast de malloten en zwakbegaafden speelt het volgende.

Vroeger werd racisme nog anoniem op internet gezet en nu met naam en toenaam vanwege het volgende:

De jonge generatie ziet berichten op facebook en twitter als het gesproken woord. Ze hebben een ander begrip ervan dan de oudere generatie (waar ik me zelf toe reken en ik ben 30+).
Misschien hebben ze ook wel deels gelijk gezien de enorme hoeveelheid data/geschreven tekst op internet die alleen maar exponentieel toeneemt.

En dus vang je ineens ‘gesprekken en uitspraken’ op die altijd al gedaan werden maar in de beslotenheid van een woning waar je nooit van je leven mee in contact zou komen, vervolgens anoniem op internet werden gezet en nu open en bloot.

Twee: Je lijkt boos te zijn in je stukje omdat ondanks jouw eerdere stukjes mensen dit soort teksten uitkramen. Daar snap ik niets van. Je overschat de impact van je blog schromelijk lijkt het?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 gronk

@0: Ik denk dat je het die mensen niet persoonlijk kwalijk moet nemen. ‘Malloten en zwakbegaafden’ kun je zien als een luikje op de samenleving. Ze roepen na wat d’r in de massamedia staat. Ze geven ‘de stemming op de straat’ weer. En die onversneden haat die je dan ziet is best schrikken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

Toch wel leuk een Nederlandse scroto toerist in zuid Italië die aan de hand van een paar tweets denkt te kunnen bepalen waartoe ik ben afgegleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Olav

@8: “You’re so vain, you probably think this song is about you.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 penderie

@5 Haha. Ik neem even aan – je stelt een vraag dus ik weet het niet zeker – dat jouw kritiek op mijn reactie is dat ik niet reageer op het belangrijkste punt van @0. In de geest van David F. Wallace hoop ik dat je ziet dat jouw kritiek problematisch is: Jouw kritiek op mijn punt is dat ik niet reageer op het belangrijkste punt van @0. Maar daarmee reageer jij ook niet op het belangrijkste punt van @0, je stelt slechts vragen aan mij en dus voldoet je kritiek niet aan de normen die je in je eigen kritiek impliceert.

Verder verwijs ik je door naar @4.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gbh

@9: Het gaat bij @0 om de gewone Nederlander waar ik mijzelf ook toe reken, natuurlijk niet over de boven alles en iedereen verheven zelfverklaarde gutmensch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jack Random

Mwoah, als je je alleen maar baseert op social media, zou je tot de conclusie van @0 kunnen komen, maar ik denk dat je dan een erg selectief beeld van ‘de Nederlander’ tot je neemt. Die paar rabiaat rechtse schreeuwerds op twitter, facebook e.d. betkent echt niet dat ‘de Nederlander’ een keiharde racist is met een NSB-lidmaatschapskaart.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Inkwith Barubador

@12: Dat denk ik ook niet, maar gezien de ontwikkelingen (bijvoorbeeld rondom de zwartepietdiscussie) heeft het er de schijn van dat openlijk racisme steeds acceptabeler wordt voor bepaalde mensen.

Dat kan je niet loszien van de (rechtse) media die voortdurend over “negerts” spreken en het geen probleem vinden om grote groepen Nederlanders (met name moslims) als schuimbekkende gewelddadige IS-aanhangers af te schilderen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Olav

@12:

Die paar rabiaat rechtse schreeuwerds op twitter, facebook e.d. betkent echt niet dat ‘de Nederlander’ een keiharde racist is met een NSB-lidmaatschapskaart.

Racisme bestaat natuurlijk in gradaties. De harde categorie waar jij het over hebt is inderdaad gelukkig geen meerderheid, eerder (gezien verkiezingsuitslagen e.d.) “slechts” een procentje of twintig van de bevolking. Maar dat betekent natuurlijk niet dat racisme geheel afwezig is bij de overige 80%. Gezien de bagger die tegenwoordig vrijuit gespuit mag worden op de opiniepagina’s van de Volkskrant en andere zgn. kwaliteitsmedia rust er in elk geval absoluut geen taboe meer op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 okto

Ik vind dat hier te veel gebagatelliseerd wordt. Het verhaal van @6 klopt wel: vroeger werd dit in de kroeg geuit via gesproken woord, nu ook op twitter. Tot zover niet zo veel nieuws.
Echter, toch denk ik dat de trend zeer verontrustend is. Punt is dat het er niet gaat om “die paar rechts rabiate schreeuwerds”. Het zijn er niet meer een paar. De PVV is in de peilingen de grootste partij, en Nederland is eenvoudigweg aan het afglijden naar semi-fascistoide tendenzen, als het aan een flink deel van de bevolking ligt.

Ik voor mij ben me aan het orienteren op emigratie. Ik wens niet te wonen in een fascistoide land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 su

@11 Tsja, als je GeenStijl terminologie gaat bezigen. Wie de schoen past..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Olav

@15:

Ik voor mij ben me aan het orienteren op emigratie. Ik wens niet te wonen in een fascistoide land.

Ik kan het me voorstellen, maar welk land had je in gedachten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Mario

@12

“paar rabiaat rechtse schreeuwerds

https://twitter.com/search-home

Trefwoorden:

-moslim
-islam
-buitenlanders
-joden
-aap/ apen
-PVV
-zwarte piet

-babyboomer ;-p

…et cetera

Telegraaf: https://twitter.com/DeReactiegraaf
Nujij: https://twitter.com/nujijreacties
Screenshots (verschillende): https://twitter.com/drsYell

Facebook weet ik zo niet, aangezien ik daar geen account heb en het meeste van die bagger in de block heb.

Het gaat allang niet meer om “een paar”. Punt is, dat zulke uitingen 1:1 worden overgenomen/ gekopieerd. De verrechtsing van de Nederlandse maatschappij.

Er is sprake van een verhoging van mogelijk strafbare uitspraken, die veelal gedaan worden onder de noemer “vrijheid van meningsuiting”.

Hier een klein fragment, met een verstrekkend effect.
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/waarom-jelmer-siljee-kapot-moet-van-de-rechtsmensen.html

Ga nu maar eens terug naar dat zoekding van twitter hierboven en voer daar ´Siljee´ in. En zie wat voor verdere uitspraken de getoonde `twatteraars` tevens doen. Maak rustig gebruik van de hierboven genoemde ’trefwoorden’. Geheid dat je die zal tegenkomen.

Een v/ d problemen is m.i. dat veel Nederlanders te dom zijn om niet in te zien wat men zoal ter sprake brengt. “Ach, da’s toch grappig”…en meer van dat stompzinnig gebazel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sigi

Deze ochtend.
“PVV-leider Geert Wilders neemt niets terug van zijn ‘minder Marokkanen’-uitlatingen eerder dit jaar. Dat blijkt uit een verklaring die hij heeft afgelegd in zijn verhoor door de Rijksrecherche. ‘Ik neem geen woord terug van wat ik gezegd heb. Ik heb namelijk niets verkeerd gezegd’, aldus Wilders in zijn verklaring, die hij het ANP heeft gestuurd.”

Hierdoor gesteund denkt iedere halve zool dat hij/zij maar een eind heen kan discrimineren, verketteren en racistische taal uitslaan. Ze zeggen immers niets verkeerds? Vrijheid van meningsuiting en zo?

Diep treurig en droevig vind ik het. Men schaamt zich niet meer omdat het “normaal” is geworden. En niet alleen onder mensen die “hangden” schrijven maar ook onder mensen die je meer verstand zou toedichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jack Random

@18: Maar is dat niet een kwestie van impact vanwege de nieuwe media? ‘Vroeger’ werden dat soort uitingen gedaan op verjaardagsfeestjes door je ietwat foute oom, en hoorden 10-20 mensen het. Nu worden zulke foute ‘grapjes’ door 100.000 mensen op twitter gelezen.

Ik betwijfel of ‘de Nederlander’ racistischer/xenofober wordt, maar dat misschien altijd al wel geweest is. Als je uitgaat van de PVV-sympathisanten lijkt dat misschien zou, maar een grotere groep mensen stemt nu misschien rechtser, omdat ze de buit (vaste baan, goede arbeidsvoorwaarden, eigen huis, auto van de zaak etc. etc.) binnen hebben, meer dan genoeg te vreten hebben, en zich dus druk kunnen maken om buitenlanders en vatbaarder zijn voor angst-retoriek door rechts. Waar men vroeger PvdA stemde voor meer loon, is men nu bang dat Marokkanen hun tweede auto komen stelen.

Laat wel onverlet dat de traditionele media als krant en tv tegenwoordig wel heel erg nadrukkelijk als spreekbuis van de rechtse angst-retoriek opereren. Het gebruik aan kritische ‘oude’ media vind ik wel een groot probleem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Sigi

@20
“Ik betwijfel of ‘de Nederlander’ racistischer/xenofober wordt, maar dat misschien altijd al wel geweest is.”

Of hij dat altijd al geweest is doet er niet zo veel toe wat mij betreft. Het besef dat het fout is is aan het verdwijnen en dat beangstigd mij.
Ik neem aan dat er bijvoorbeeld ook altijd wel mensen zijn geweest die anderen in elkaar zouden willen slaan of misschien wel vermoorden of met 150 door het centrum willen rijden of bedenk maar iets dat ongewenst of verboden is maar dat niet doen omdat het fout is. Stel je voor dat daar dezelfde laconieke houding voor in de plaats zou komen. Ach ja, hij heeft hem wel de hersens ingeslagen maar hij is zwakbegaafd dus hoe serieus je dat moet nemen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 okto

Ik denk dat NL wel degelijk racistischer is geworden. Probleem is ook dat de gevestigde orde het racisme omhelsd heeft. De media zijn al meermalen genoemd hierboven. Maar ook de politiek: dat de PVV nu de grootste partij is had ik al genoemd. Maar ook toen dat nog niet zo was werd de PVV door brave-gegoede-burgerij-partijen bij uitstek VVD en CDA gekenschetst als “een heel gewone partij”. Ondanks standpunten als kopvoddentax en de ook toen al aanwezige openlijke pleidooien om delen van de grondwet ongeldig te verklaren voor grote groepen mensen van Nederlandse nationaliteit op basis van etnisch-religieuze afkomst.
Een partij die b.v. stelt dat vrijheid van onderwijs een groot goed is en dat iedereen een school van z’n eigen gezindheid mag oprichten BEHALVE de moslims, dat is gewoon geen “heel gewone partij”. Toch stonden zulk soort dingen doodleuk in het PVV-programma ten tijde van het gedoogkabinet.

Met name dat deel is ook bepalend geweest, en dat valt VVD/CDA heel erg kwalijk te nemen.

Feitelijk kun je dus stellen dat in Nederland een meerderheid van de tweede kamer besmet is door het fascistische virus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Amateur Commenter

Misselijkmakend hoe Edge iedere keer weer zichzelf als held van het fatsoen kroont. Echt, stop maar, graag zelfs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Olav

Overigens is het natuurlijk onzin om iemand die niet 100% foutloos schrijft meteen voor zwakbegaafd uit te maken. Ook de teksten die door gestudeerde lieden worden afgescheiden staan soms vol fouten. Over het verwisselen van d en t in de werkwoordsvormen doet al helemaal niemand meer moeilijk, want: pfff, lastig (helemaal niet, maar dat terzijde). Ik denk dat je moet aannemen dat de racistische twitteraars in het artikel heel normale mensen met een gemiddelde intelligentie zijn, en gewoon keurig hun schooldiploma hebben gehaald. Misschien niet met een 10 voor Nederlands, maar wat zou dat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 zmoooc

1. Volgens mij is dat niet “de gewone Nederlander”.
2. Sinds Verene Shepherd de Nederlander op 22 oktober 2013 en masse uitmaakte voor racisten en dat bovendien deed op een racistische wijze, zijn veel Nederlanders zich daarnaar gaan gedragen.

Want wie is de gewone Nederlander om een onderzoekster van de VN, ook al sprak ze op persoonlijke titel domme taal, ongelijk te geven?

“Als we racisten zijn dan zal dat wel. Vooruit dan maar.”

Geef ze eens ongelijk.

In plaats van je te verzuchten over de uitlatingen van “de gewone Nederlander” zou ik liever zien dat je de kiem aanpakt, namelijk de “Amerikaanse” interpretatie van racisme waarin Rihanna zichzelf wel niggah bitch mag noemen maar Eva Hoeke niet. Die racistische interpretatie van racisme past en hoort niet bij Nederland en misverstanden daarover liggen ten grondslag aan de problematiek die je hier beschrijft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 basszje

Ja de ‘interpretatie’ van racisme is het probleem in Nederland, want ‘de Nederlander’ is helemaal niet racistisch, dan zijn immers alleen buitenlanders maar.

Interessante site om eens dor te lezen: http://verdwenengelijkheid.nl/category/verhalen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Mario

“Maar is dat niet een kwestie van impact vanwege de nieuwe media?”

Zeker speelt dat ook mee. En zeker speelt Wilders/ PVV daarop in. Nota bene de enige plucheplakker die zowel pro als anti in de tang heeft met louter 140 lettertekens.

“Ik betwijfel of ‘de Nederlander’ racistischer/xenofober wordt”

‘de Nederlander’ bestaat niet. Hoewel menig PVV’er zichzelf wel als zodanig ziet. Het prototype Nederlander. Zij zijn goed en de rest is minderwaardig. Volgens hen dan.

En hou je ze een simpele spiegel voor, door exact dezelfde houding aan te nemen, beginnen ze te piepen en te janken, want dan worden zij ‘gedemoniseerd’. Zou er om kunnen lachen als het niet zo triest was.

Maar veel Nederlanders ‘verruwen/ verharden’ wel degelijk in hun uitspraken, dit mede door de invloed van de media in het algemeen, die clicks en inkomsten vanuit advertenties willen scoren. Wilders laat een natte waaien en heel Nederland op z’n kop.

“maar een grotere groep mensen stemt nu misschien rechtser, omdat ze de buit (vaste baan, goede arbeidsvoorwaarden, eigen huis, auto van de zaak etc. etc.) binnen hebben”

Is het je nog niet duidelijk dat er tegenwoordig amper meer ‘vaste banen’ zijn? Daarbij optellende de slechte arbeidsvoorwaarden (ZZP bijvoorbeeld) en dat het grote gros van de burgers in een huurhuis woont. Over auto’s laat ik mij niet, maar ook voor leasebakken zal men extra bij moeten gaan betalen. Ah, op je werk aangekomen? Parkeergeld betalen!

Oh, en mocht je geen werk hebben, dan: http://www.doorbraak.eu/?s=dwangarbeid

“is men nu bang dat Marokkanen hun tweede auto komen stelen.

Hoeveel gaten ik alleen in die uitspraak al kan schieten. Effect van zowel Opsporing verzocht, maar ook door de retorische invloed van Wilders. Met je ‘Marokannen’

“Laat wel onverlet dat de traditionele media als krant en tv tegenwoordig wel heel erg nadrukkelijk als spreekbuis van de rechtse angst-retoriek opereren.

Tegenwoordig? Gast, heb je de afgelopen ruim tien jaar onder een steen geleefd? Nee toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Mario

@27 = @20

Pardon

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Mario

@25

” Sinds Verene Shepherd de Nederlander op 22 oktober 2013 en masse uitmaakte voor racisten”

Ook niet opgelet dus.

Ze had het, hoewel voorbarig, expliciet over de racistische karikatuur van Zwarte Piet.

En dat deze op basis van de kennis waar zij op dat moment over beschikte, inderdaad, als racistisch gezien kon worden.

Nergens, maar dan ook fucking nergens, heeft zij (of Gario et al) alle Nederlanders voor racist uitgemaakt.

Dat komt o.a. voort uit het gezuig van extreemrechts tuig en berichten op geenstijl etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Olav

@25:

interpretatie van racisme waarin Rihanna zichzelf wel niggah bitch mag noemen maar Eva Hoeke niet.

Mijn God, krijgen we die discussie weer?

Doorlopen mensen, hier is niets (meer) te zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 zmoooc

@29 Je weet wel heel zeker wie er wel en niet hebben zitten opletten he?… Ik refereer aan deze uitspraak van Shepherd en dan met name het stukje dat ik bold heb gemaakt:

“Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!

Daar ging het mis. Kun je het mee eens zijn of niet, maar dat is mijn stellige overtuiging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Mario

@31

En waar exact staat dat ‘alle Nederlanders’ racisten zouden zijn?

Juist, nergens.

Sterker nog, ze roept op om juist tegen racisme te ageren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 zmoooc

@32 Ze zegt het niet letterlijk, maar ik denk dat je dondersgoed begrijpt wat ze zegt en hoe haar woordkeus buitengewoon racistisch en kwetsend is.

Sterker nog, ze roept op om juist tegen racisme te ageren.

Ja en Geert Wilders roept op tot vrede.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Mario

“Ze zegt het niet letterlijk”

En dus lees jij net datgene er in wat jou uitkomt. Feitenvrij gezwam, gelijk menig onderbuikertje.

Niks geen racistische en/ of kwetsende uitspraken van haar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 zmoooc

@34 Behalve mijn slokdarm komt er in mij vrij weinig uit. En volgens mij is er geen interpretatieslag nodig om de blank-zwart tegenstellingen die Shepherd in de door mijn gequote uitspraak creeert als zodanig te lezen. Er was geen “wij-zij”-situatie totdat zij hem creeerde met die uitspraak. Maargoed. Lees er gerust in wat je wil, maar ik ben bang dat ik bepaald niet de enige ben met die “interpretatie”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Mario

“Er was geen “wij-zij”-situatie totdat zij hem creeerde”

En exact waarom deed zij haar uitspraken? Vanwege een ‘wij-zij’ situatie. In de zin van mensen die -terecht- een reëel probleem aan de kaak stellen (racisme) en onderbuikertjes die op hol sloegen, vooral vanwege de invloed van extreemrechts tuig. Zie o.a. Malieveld & Pro Patria.

En je kan mij wel gaan verwijten er dingen in te lezen, maar zoals je hierboven al aangaf, zei Shepherd nergens (letterlijk) dat alle Nederlanders racist zouden zijn.

Die komt toch echt geheel voor je eigen rekening.

En ja, helaas ben je niet de enige.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Toko Senang

@19: hebben we in Nederland een recht op vrije meningsuiting, of maak jij dat uit. Wilders mag zeggen wat hij wil, Samsom en iedereen. Als je het daar niet mee eens ben doe je aangifte. Dit is bij Wilders minder Marokkanen uitspraak het geval geweest. En nu wachten we de uitspraak af.

En even een herinnering aan de tijd dat de facisten in Europa het voor het zeggen hadden, toen was er geen recht op vrije meningsuiting. Menig tokkie, communist, wie dan ook is toen gestorven om dit grote voorrecht terug te krijgen.

Personen zoals jij die dit recht verwarren met het recht-op-uiting-van-jouw-mening-en-anders-niet, kunnen we missen als kiespijn, fine reis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 kevin

@37

recht-op-uiting-van-jouw-mening-en-anders-niet

’Tuurlijk, want haat zaaien is ook maar een mening…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Richard

Euh … .

Eerst proberen linkse mensen het probleem met marokkanen te negeren, iedereen die er wel over begint voor fascist en racist uit te maken en als dat niet lukt (… heel gek allemaal …) gaan we zitten pruilen!

Dat is nou niet echt een volwassen manier van argumenteren.

Zullen we gewoon bij het begin beginnen? Met de feiten?

1. Massa immigratie maakt ons land kapot
2. Met de islam is iets fundamenteel mis
3. Mensen die dit zeggen zijn geen rechtse tokkies

Kom, haal de duim uit de mond en slik je trots maar in. Je zat er naast en al die onderbuikende pvv’ers hadden het goed gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Mario

@39

“Eerst proberen linkse mensen het probleem met marokkanen te negeren”

Quatsj. In plaats van schreeuwen over uitzetten en wat al niet, zijn over de loop der jaren, met wisselend succes, meerdere projecten opgezet om problematiek aan te pakken. Rechtse rukkertjes kijken daar maar wat graag van weg. Alsook zij die niet verder komen dan napapegaaien, omdat men veelal de verstandelijke (denk)vermogens ontbeert om zich in het e.e.a. te verdiepen.

Feiten wil je, Richard?

1.) er is geen sprake van massa-immigratie
Zie o.a. de artikelen van Flip van Dyke hier op Sargasso, of op z’n eigen site: http://www.flipvandyke.nl/

2.) ‘de islam’ bestaat niet.
Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Islam#Denominations

3.) dat is wat men er zelf van maakt/ wil maken.

Haal je nu je hoofd uit je aars en stop je met pruilen? Mooi.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Richard

@40:

Iemand die de ander uitmaakt voor ‘rechts rukkertje’ neem ik niet serieus.

Als die persoon ook nog begint te roeptoeteren over ‘feiten wil je?’ kan ik een milde glimlach niet onderdrukken.

Zo lief. Zeg eens eerlijk: Hoe oud ben jij? En mag je van mams wel op de laptop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 JANC

@41: roeptoeteren? terwijl hij zijn beweringen aan het onderbouwen is, met al dan niet dubieuze linkjes? Nee Richard, wat jij doet is shoot the messenger.

 • Vorige discussie