Basisboete voor iedereen moet justitie redden

Iedere volwassen Nederlander krijgt op 1 januari volgende jaar een boete van omstreeks 37 euro van het Centraal Justitieel Incassobureau. De maatregel volgt op het besluit eerder deze week om de boetes voor allerlei overtredingen per volgend jaar fors te verhogen. Andere maatregelen zijn het opleggen van geldboetes in plaats van een taakstraf, het verkorten van de detentieduur en het ontwikkelen van nieuw strafbaar gedrag. Zo is het vergeten van het DigId-wachtwoord voortaan strafbaar. De nieuwe maatregelen moeten het justitieel apparaat ‘kostendekkend’ maken.

De basisboete is de meest in het oog springende maatregel die justitie neemt om haar nijpende begrotingsgat te dichten. De boete geldt voor iedereen en er is geen beroep tegen mogelijk. “Justitie gaat een beetje ten onder aan haar eigen succes”, zo reageert een woordvoerder van het Ministerie van Justitie. “De overtredingsbereidheid van burgers neemt af. Dat komt doordat wij met geavanceerde technieken de pakkans voor veel overtredingen hebben vergroot. Ja, en dat moet natuurlijk wel ergens worden terugbetaald.”

Justitie verwacht dat de basisboete een tijdelijke maatregel is. “Het geeft ons in ieder geval de tijd om nieuwe vormen van beboetbaar gedrag te ontwikkelen. We zijn daarin op zoek naar gedragingen die goed te controleren zijn. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van een verkeerd wachtwoord bij DigId: dat willen we beboeten met 19 euro. Eenvoudig te controleren en het komt veelvuldig voor. Roken in het openbaar zou ook kunnen, of – zodra alle fietsen geRFID zijn – fietsen zonder licht. Maar je kunt ook denken aan spelfouten op internet, zo krijgt de boete ook een didactische functie. Bovendien zien wij veel beboetingsopportunities op het snijvlak van religie en belediging.”

Het ministerie is niet bang dat er geen draagvlak is voor de voorgenomen maatregelen. “Draagvlak doet er voor ons niet zo toe. De belangrijkste taak van justitie is het innen van voldoende geld om haar belangrijkste taak uit te voeren. Ik weet dat er nog steeds mensen zijn die denken dat de politie en justitie er zijn om gestolen fietsen op te sporen, maar dat is een achterhaald beeld”, zo constateert de justitiewoordvoerder. “Wij zijn er vooral voor ons zelf, en in die zin zijn we een prima afspiegeling van de maatschappij.”

 1. 6

  “Iedere volwassen Nederlander krijgt op 1 januari volgende jaar een boete van omstreeks 37 euro van het Centraal Justitieel Incassobureau.”

  Geintje, maar breng ze daar niet op ideeën… Oh, ja… er zit dan ook nog 6 euri administratiekosten bij.

  Dat wordt weer WOBben! :lol:

 2. 7

  @4: Om het in een justitieel kader te houden zou je dan beter kunnen denken aan een inademingsboete. Overigens ook weer zo’n overtreding die met de invoering van een verplichte RFID prima op te sporen is.

 3. 8

  heel erg eens met dit stukje:
  Ik moet 176,- betalen bovenop studieschuld, omdat het incassobureau een brief ‘moest’ schrijven met daarin de naamsverandering. Ze zijn van naam veranderd van Informatie Beheergroep naar DUO. Doordatzij van naam veranderen moet ik nu 176,- betalen. Echt waar!!! Je kunt het niet zo bizar verzinnen ofhet gebeurt wel echt.

  p.s. erik check je wel eens je linkedin?

 4. 9

  Geestig stuk, Perik, maar sta me toe even te zeuren over het gebruik van het woord beboetingsopportunities, waar “mogelijkheden” ook een fijn klinkend woord zou hebben gecreëerd. Verder dacht ik Kafka.

 5. 11

  Leuk gevonden, die basisboete.
  Helaas is het vaak zo met leuk gevonden dingen dat ze juist zo leuk zijn als ze niet uit de lucht komen vallen. Maar dat het dus ook zomaar werkelijkheid kan worden. Dat laatste is dan weer minder leuk.

 6. 15

  De overheid heeft als taak om die zuurstof enigzins gezond te houden en dus fijnstof tegen te gaan. Meer dan genoeg reden dus voor een zuurstofbelasting…

 7. 16

  Is er ook een overzicht van de overtredingen die ik voor die €37 mag begaan?

  Niet dat ik straks wild sta te plassen en dat dat een boete van €40 euro blijkt te zijn, ik net niet genoeg geld bij me heb en vervolgens ook nog een boete krijg wegens niet gepast betalen.

 8. 19

  Terug naar de basis: iedereen leeft in zonde. En zonde moet gestraft worden, dus de basisboete. Je moet je even verdiepen in het grootchristelijk gedachtegoed, maar dan snap je wel de diepere drijfveren achter zo’n besluit.
  Visionair stukje.

 9. 21

  37 euro? Dat is pas een belastingverlaging! Ik betaal nu 100 euro meer per tijdvak…

  Ps, deze t.i.c. vind ik te veel opvallen. Leuker als er enkelen écht over de zeik gaan

 10. 24

  Ik stel voor ALLE boetes 10% van het maandinkomen te maken.
  Stel je verdiend minimum jeugdloon 1700 euro netto (je werkt maar 20 uur als vakkenvuller oid) dan betaal je voor fietsen zonder licht 170 euro. Toevallig geen id bij je ook? 340. Grote bek tegen oom agent? 510.
  Maar als iemand dezelfde overtredingen maakt en verdiend 5500 euro netto (de hoofdcassiere 32 u/pw bijvoorbeeld) dan kost dat geintje haar 3*550=1650 euro.
  Toch veel eerlijker?

 11. 25

  @24: Beetje hoge boete en nee niet eerlijk. De vakkenvuller moet het die maand met nog maar een kleine 1200 euro doen, de hoofdcassiere houdt daarentegen nog meer dan 2800 euro over. Rara wie van de twee binnen een maand een huurachterstand heeft? Mag ik gezien de lonen die je de mensen toekent trouwens aannemen dat je niet werkt, of in ieder geval net voor een loon dat in de buurt ligt van de genoemde beroepen?

 12. 27

  Huurachterstand? Zo’n sociaal woninkje kost toch maar iets van 200 in mnd ofzo?

  Nee ik werk niet voor dit soort bedragen, ik heb geen idee of dit realistisch is. Ik zal het eens vragen wat de modalen lonen zijn.
  Sorry als ik te grote bedragen vermeld heb.

 13. 30

  @Peter #19: Misschien jouw basis, als atheïst ken ik geen zonde. maar als jij graag voor nop wilt dokken… be my guest!

  @22: Die CO2 is voedsel voor de planten, is dus geen vervuiling.

 14. 32

  @esgigt: Nee, mijn basis is dat ook niet, maar weten die christelijken veel….
  We betalen nu toch ook mee aan zaken waarvoor een rechtschapen atheïst eigenlijk vrijstelling wegens gewetensbezwarenvoor zou moeten krijgen?

 15. 35

  @27: Reken voor die cassiere eerder ongeveer 1200 bruto en voor die vakkenvuller 700 bruto (er van uit gaande dat er vakkenvullers bestaan die ouder dan 23 zijn).

 16. 36

  Hoe dom moet je zijn om te denken dat je voor een werkweek van 20 uur vakkenvullen 1700 euro netto krijgt? ik ben net afgestudeerd(TI Bachelor) en ik mag blij zijn als ik dat bedrag op breng bij een fulltime baan.

 17. 37

  I could birth ever taken why person has dealt so modifierly with this event. Now afford up to me full locomote. Truly interesting your thesis. Although my English is non so good, your text I can realize. Hold up the Sun.

 18. 38

  Ja precies, 1700 netto is een flink startsalaris voor een academicus die fulltime werkt.

  Ik mag hopen dat boeg niet in Nederland woont ofzo, want het is wel ernstig als je zo ver van de dagelijkse realiteit staat.