Barack Obama wint in Wyoming

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)De uitslag is helder: Barack Obama wint de caucus in de staat Wyoming, waar de opkomst overweldigend was. Hij behaalde bijna 60 procent van de stemmen, tegen 40 voor Hillary Clinton. De omvang van de staat Wyoming zorgt ervoor dat hij nauwelijks meer delegates kan toevoegen aan zijn zegereeks dan de voormalige First Lady. Het is psychologisch echter een belangrijke overwinning, want a.s. dinsdag is de volgende voorverkiezing in Mississipi. De Amerikaanse media dichten Obama daar de meeste kansen toe.

Clinton opperde de afgelopen dagen om gezamenlijk de verkiezingen in te gaan. Ze liet daarbij in het midden wie van de twee kemphanen genoegen zou moeten nemen met de status van running mate. De strijd is zo hard, dat een gezamenlijke Clinton/Obama-ticket voor de Democratische nominatie nog ver weg lijkt. Zo nam een Obama-adviseur een paar dagen geleden ontslag, nadat ze Hillary Clinton ‘een monster’ had genoemd. Het lijkt erop dat de senator uit Illinois, die de eerste zwarte president van Amerika kan worden, een paar overwinningen kan gebruiken om het momentum weer terug te pakken.

Barack Obama leidt volgens CNN met 1.527 delegates tegenover 1.428 van Hillary Clinton. Er zijn 2.024 nodig om de meerderheid te halen. Belangrijker nog dan deze telling is de sfeer rond de kandidaten zelf, aangezien super delegates – die straks 20% van de uitslag bepalen – officieel vrij zijn om zelf te kiezen. Aangezien de race nog zo close is, zal degene die de meest onoverwinnelijkheid uitstraalt de meeste van deze ‘superkiezers’ achter zich krijgen bij de Democratische conventie in Denver in Augustus. Barack Obama heeft dit weekend weer een belangrijke stap in de richting van een overwinning gezet.

Reacties (5)

#1 Obscura

Het moet toch eens worden gezegd: zo’n beetje alle nieuwtjes omtrent de voorverkiezingen van de VS zie ik als eerste hier, bovendien goed uitgelegd. Zo ook weer vandaag. Ik heb het 12 uur Journaal gekeken (niets over winst Obama) en op Teletekst blijkt (nu ik er speciaal even voor kijk) een heel klein berichtje te hebben dat ik vanochtend na het opstaan over het hoofd had gezien.

Hartstikke goed! En vooral ook omdat de berichten zo compleet zijn, met een vooruitblik en de daadwerkelijke tussenstanden.
Hulde!

  • Volgende discussie
#2 Choco

@Obscura, http://www.nos.nl/nosjournaal/amerikakiest2008/

Waarom blijft de pers zeggen dat Clinton Texas “gewonnen” heeft?
Zelfs de popular vote heeft ze verloren:
http://www.dailykos.com/storyonly/2008/3/7/11339/50182?detail=f

Daarnaast, zijn haar stemmen wel democraten?
http://coolaqua.blogs.com/coolaqua/2008/03/clintons-washin.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Arnoud

@ 2: dat komt omdat Clinton de primary heeft gewonnen, de verkiezing die niet alleen bestaat uit hardcore Democratische leden. Primaries zou je in dat opzicht kunnen beschouwen als meer democratisch en om die reden. Een simpeler verklaring is dat de caucus-uitslag pas later binnenkwam.

Overigens kon je op GeenCommentaar in de zijdelinks al de overwinning van Obama in Texas vinden:

# Hoe Obama toch Texas wint…(0) http://www.dailykos.com/storyonly/2008/3/5/191638/9251

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Het feit dat ook Republikeinen (en andere niet-democraten) mee mogen stemmen in de prinaries maakt die dan weer juist wat twijfelachtiger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 pedro

@3/4: lijkt me meer een gevalletje net als bij de VVD. Rutte vs Verdonk. Rutte gekozen door de leden alleen, Verdonk als ´kampioen´ van de VVD stemmers.

  • Vorige discussie