Bananenoorlog eindelijk voorbij

B&EHet langst lopende handelsgeschil uit de WTO-historie is gisteren bijgelegd en hiermee komt een eind aan de bananenoorlog tussen Latijns-Amerika en de Europese Unie (France24, DeStandaard).

Het was de bananen producerende landen in Latijns-Amerika jarenlang een doorn in het oog dat de EU een importtarief voerde voor latino bananen, terwijl dit voor bananen uit voormalige koloniën in Afrika en de Cariben (ACP-landen) niet gold. Nu is overeengekomen dat het importtarief geleidelijk wordt verlaagd zodat de armere ACP-landen de tijd hebben om zich aan te passen. Het akkoord is mede (of misschien wel voornamelijk) een overwinning voor de Verenigde Staten aangezien de bananenproductie in Latijns-Amerika in handen is van grote Amerikaanse multinationals als Chiquita, Del Monte en Dole. Hun aanwezigheid aldaar is te danken aan de échte Banana Wars van al wat langer geleden…

  1. 2

    Da’s 1 soort die uitsterft, namelijk degene die je in de supermarkt koopt van Dole en Chiquita. Er zijn andere bananen, maar die smaken niet zo lekker en/of zijn niet zo groot en/of zijn niet zo goedkoop te verbouwen.

    Afew had een goed stuk hierover op de European Tribune (zie ook de commentaren).

    Het regelen van het bananenconflict komt in ieder geval goed uit voor Spanje, dat vanaf 1 Januari onze Europese banden met Latijns-Amerika wil aanhalen.