Baku bewapent zich met oliedollars

de Caucasus regio Volgens Scott Ritter vallen de VS Iran binnen via Azerbaijan enwel in juni (Sargasso 23/06). Vooralsnog hebben ze daar nog anderhalve dag de tijd voor en ondanks dat de nieuwe president van Iran vandaag wat olie op het vuur gooit door een wereldwijde islamitische revolutie uit te roepen (nu.nl) ben ik er toch een beetje sceptisch over.

Wat wel een feit is: de overheid van Azerbaijan in haar nopjes is met de oliedollars die binnenstromen na de opening van de Baku-Tbilisi-Ceyhan pijpleiding. Dankzij de sterk gestegen olie-export kan zij haar defensiebudget met 70% verhogen. Wat vindt u: geld goed besteed…?

Azerbaijan is using revenue from record-high oil prices to fund a massive increase in military spending, President Ilham Aliyev said Saturday, warning that the army would be prepared to reconquer the ethnic-Armenian separatist region of Nagorno Karabakh. (BakuToday)

 1. 1

  ’t Is een mooi cirkeltje in ieder geval: de Amerikanen vallen daar de regio binnen ‘om vrijheid en democratie te brengen’ *kuch* maar vergeten dat ‘vrijheid’ in moslimlanden betekent ‘vrij van christelijke=westerse afhankelijkheid en overheersing’. Nah jah, de één moet je ‘bevrijden’ door-em plat te gooien, de ander heb je nodig en koop je dus om. En sja, met dat geld gaat de laatstgenoemde natuurlijk zichzelf bevrijden: lekker een legertje opbouwen en straks tegen de VS knokken, of Rusland lastigvallen zodat die er ook bij betrokken wordt. De hele regio wordt zo één kookpot en de VS kúnnen zich niet meer terugtrekken (want het aantal te bestrijden ‘terroristen’ neemt natuurlijk ook toe, en wordt door al dat geld beter geschoold=geoefend) en moeten, tegen zeer hoge kosten van geld, materieel en mensenlevens, in de regio blijven.

  Tot nog toe past het allemaal in het schema van Pericles: http://www.dailykos.com/story/2004/11/10/01247/557

  Interessante ontwikkelingen allemaal, ben blij dat ze ver weg zijn.

 2. 2

  Dat je met geld ook wat welvaart, onderwijs en gezondheidszorg kan creëren gaat aan sommige presidenten voorbij. Het probleem is al heel oud. o die topschurk in Turkmenistan die de gezondheidszorg afschafte…

  Wanneer komt er een Cultureel Slijmbureau van de VN in aktie ? Doet ons kereltje geen oorlogsbewapening, dan krijgt het een wereldreis met operetteontvangsten. Zoiets. Werkt gegarandeerd ook in Afrika.

 3. 3

  Nagorno-Karabach.

  Dat zal wel weer tot anti-armeense pogroms in Bakoe leiden. Even ter verduideliking, de Azerbeidjanen zijn ethnisch zeer verwant aan de Turken, en pogroms door Turken raakt een open armeense zenuw.

  De vorige keer dat het daar oorlog werd steunde Iran overigens heimelijk Armenie.

 4. 5

  Hoe dan ook zien we dus misshien wel weer de Nagorno-Karabach oorlog oplaaien. Misschien ook niet, want tot nu toe hebben de azeris zich die oorlog niet zo goed bevochten, met name door de corruptie van hun leiders die uiteindelijk eigen rijkdom zelfs belangrijker vonden dan wapens (zie daar een mooie overeenkomst met Saddam).

 5. 6

  @Spuyt 12

  Ik denk dat een openlijke erkenning en veroordeling van de armeense genocide wat mij betreft een absolute voorwaarde is voor een eventuele turkse toetreding tot de EU. Dat lijkt me belangrijker dan “Cyprus”

 6. 7

  Ik denk dat ze nog liever dood neervallen dan dat ze het zullen toegeven. Ze zijn er echt oprecht van overtuigd dat het niet gebeurd is. De reacties op mijn weblog toen ik er eens over schreef waren ook redelijk emotioneel en vooral uitgebreid. Copy-pasts van complete websites in de comments was eerder regel dan uitzondering.

 7. 8

  @Spuyt 12

  Heb je daar een link van? Overigens, de combinatie van geschiedvervalsing, ethniciteit en religie is een lekkere voedingsbodem voor fascisme.