Bad hijab en zonnebrillen

Foto: copyright ok. Gecheckt 28-09-2022
,

In Iran bestaat speciale politie die je als vrouw kan beboeten wegens bad hijab, het op onjuiste wijze dragen van hoofdbedekking. Europa krijgt de smaak op dat vlak ook te pakken. Na Frankrijk, waar de eerste boetes zijn uitgedeeld, en België krijgt ook Nederland een bad hijab wet, in de vorm van het boerkaverbod, dat ook nikabs, integraalhelmen en bivakmutsen meepikt om de schijn van een aanval op de islam zoveel mogelijk te vermijden.

In Frankrijk is de weg naar het Europese Hof ingezet, dus de vraag of het verbod door de mensenrechtenbeugel kan, wordt vanzelf beantwoord. Het is toch vooral symboolpolitiek over de rug van onderdrukte moslimvrouwen, die meer geholpen zouden zijn bij een actievere emancipatiepolitiek.

Dit alles laat onverlet dat het dragen van een boerka inderdaad onbehoorlijk is. Het kabinet stelt terecht dat het bedekken van je gezicht “fundamenteel in strijd [is] met het karakter van het publiek verkeer, waarin wij elkaar met herkenbaar gelaat gelijkelijk tegemoet treden”. Maar als je via de wet de fatsoensrakker wilt uithangen, doe het dan goed.

Een veel groter probleem dan het handjevol boerkadraagsters vormen namelijk lieden met donkere of glimmende zonnebrillen, die menen dat ze die niet hoeven af te zetten als ze je aanspreken. Toegegeven, Beatrijs Ritsema vindt het geen probleem, maar die vindt dat je ook van een boerkadraagster maar hebt te accepteren dat ze zich verschuilt. Dat is voor haar van dezelfde orde. Het blauwe boekje is helderder: “Een zonnebril houdt u nooit op bij een tweegesprek. Ook niet als u een celebrity bent.”

De toenemende boertigheid in de omgangsvormen is een breed maatschappelijk verschijnsel. Half Nederland doet eraan mee, iedereen op zijn eigen wijze. Zo bezien doen de boerkadraagsters gewoon mee aan een maatschappelijke middelvingertrend, die de afgelopen week ook in het parlement opgeld deed. In Iran kost het op onjuiste wijze dragen van een zonnebril je vijftien dollar. Dan kan Nederland toch niet achterblijven?

Reacties (5)

#1 Inkwith Barubador

Ik verwacht een inhoudelijk stuk en krijg dan zo’n flauwe grap in de tweede helft. Sargasso onwaardig.

  • Volgende discussie
#2 Bookie

Inderdaad boerkadraagsters zijn er weinig (handjevol tot 150). Hebben we het over de niqaab zullen dat er duizenden zijn. Uit ervaring (inwoner Slotervaart) weet ik dat vele cassières, lokettisten, leraressen etc. zich daar uitermate ongemakkelijk bij voelen. Ikzelf kan ze negeren en hooguit uitlachen, maar de mensen die er beroepsmatig mee te maken hebben mag je best beschermen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Prediker - Reactie op #2

Hoe kom jij bij die cijfers, Bookie? Tot 150? Serieus? Volgens mij draagt er bijna niemand de boerka in Nederland, aangezien dat een typisch Afghaanse gewoonte is. Onder invloed van het salafisme zijn er wel wat niqaabdraagsters.

http://drabkikker.wordpress.com/2009/12/15/burqa-%E2%89%A0-niqaab/

#2.2 Bookie - Reactie op #2.1

Bijvoorbeeld:
Gezien het geringe aantal vrouwen dat zich in Nederland in boerka of niqaab hult – naar schatting zijn dat er 150
http://www.hpdetijd.nl/2011-09-16/boerkaverbod-is-zieltjes-winnen

Inderdaad heb ik nooit een vrouw in een boerka gezien. 150 met een boerka kan veel te veel zijn. 150 boerka+niqaab is te weinig. in mijn portiek woont er 1, in ons blok ken ik er 2. Minimale schatting voor Slotervaart (omgeving August Allebeplein) is wat mij betreft 50. Ik kom ze in ieder geval regelmatig tegen. Zeg 40 a 50 wijken als Slotervaart plus wat incidentele bekeerlingen her en der kom je aan een paar duizend. Op zich is dat dan weer slechts ongeveer 1% van de moslima’s natuurlijk.

#3 JVechter

Ik woon met uitzicht op de vrouweningang van de http://www.eltawheed.nl/
Op zich een redelijk salafistisch gebeuren. Toch denk ik dat er daar hooguit tussen de 10 en 25 niqaab-dragende vrouwen komen. Tien omdat ik er weleens drie tegelijk zie, en daarna nog enkele, 25 omdat ik natuurlijk niet de hele dag met een kladblok uit het raam hang.

Er zou eens iemand kunnen bellen met wat salafistische moskees, hoeveel zij denken. Onder moslims leeft het beeld van 150 ook, trouwens.

Hoe kom je op 40 wijken als Slotervaart? In Bos&Lommer zag ik er ook nooit veel, Baarsjes dus ook niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie