VS: Moddergooien kost verkiezingen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Behalve de president valt er straks op vier november nog véél meer te kiezen voor de Amerikanen. Afgevaardigden, senatoren, volksvertegenwoordigers op staats- en lokaal niveau. Te veel om op te noemen. En net zoals in sommige staten al lang van te voren vaststaat naar welke presidentskandidaat de kiesmannen gaan, is het in veel andere verkiezingen vaak vooraf een bekeken zaak. Districten zijn soms zo ingedeeld dat de uitslag vooraf al vast staat. Of dat voor Minnesota’s zesde district ook op gaat weet ik niet, maar van Michele Bachmann werd als republikeinse kandidaat verwacht dat ze het op haar sloffen zou gaan redden. Toen kwam er een interview op ‘national television’.


Stoer hoor. Bachmann moet hebben gedacht: wat Palin kan, dat kan ik ook. Dus wreef ze Obama maar een beetje aan dat hij anti-Amerikaans is. Of toch tenminste onamerikaans. En iets met terroristen natuurlijk. En dat zou allemaal maar eens goed onderzocht moeten worden, want misschien dat er nog wel meer van dat soort types in de Senaat of het Huis van Afgevaardigden rondliepen. Daar was niet iedereen het mee eens, om het maar zachtjes uit te drukken. Katrina Vanden Heuvel legde de link met McCarthy en op het grootste Democratisch-georiënteerde weblog Daily Kos verschenen de oproepen om de campagne van de tegenkandidaat maar eens te gaan steunen.

Die tegenkandidaat is Elwyn Tinklenberg. Op 16 oktober viel er dit te lezen op zijn campagnewebsite:

“Tinklenberg trails Bachmann in the money race and has not yet run any TV ads.

Kathryn Pearson, a political science professor at the University of Minnesota, said the cash difference might hurt Tinklenberg in the final weeks of the campaign.”

Drie dagen later zijn die zorgen in ieder geval voorbij:

“Elwyn Tinklenberg’s congressional campaign received about $450,000 in contributions in the 24 hours after U.S. Rep. Michele Bachmann’s controversial talk show appearance Friday afternoon, campaign officials said Saturday.”

Het bleef nog even aanhouden, die stroom van geld. Via ActBlue, en gewoon via zijn eigen campagnewebsite verzamelde ‘El’ in een week zo’n $1,3 mln. hij heeft tot 4 november om het uit te geven, dus hij kan er nog even een stevige reclamecampagne tegen aan gooien. Bachmann zaagde zo de poten onder haar eigen relatief veilige zetel vandaan. In de laatste peiling staat Tinklenberg al op voorsprong. En dan moet hij zijn geld nog gaan uitgeven!

Natuurlijk wordt Tinklenberg ook geholpen door de upswing die Democratische kandidaten in het algemeen hebben, maar naast een mooi verhaal is er nog wel wat anders aan te duiden. Allereerst werkt het kennelijk niet om je politieke tegenstanders als ‘unamerican’ neer te zetten. Ten tweede moet je je – althans in Amerika – niet de woede van de internets op de hals halen. Als eentiende van de bezoekers van DailyKos bereid is een paar dollar weg te geven is een campagnekas voor lokale verkiezingen zó gevuld. En ten derde is dit natuurlijk voer voor grappenmakers:

Reacties (8)

#1 KnapZak

Ik denk niet dat Obama het haalt. Of hij “verliest” of ze schieten hem kapot.

 • Volgende discussie
#2 Kilgoretrout

eigenlijk is het niet eens zo’n slecht idee. Laten we Amerika opsplitsen tussen het ‘echte Amerika’ en alle liberale afvalligen.

Binnen no-time is het ‘echte Amerika’ dan een hulpeloos 3e-wereldland vol vervelende religeuze-triggerhappy-freaks die er dan toch niet meer toe doen.

We moeten er dan wel voor zorgen dat er een flink hek komt om het ‘echte Amerika’ zodat ze de verstandige wereld de komende 8 jaar niet zoveel slechts kunnen aandoen als ze de afgelopen 8 jaar hebben gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 sjef de vries

-verwijderd door redactie, doodwensen worden niet getolereerd-

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gronk

@2: eigenlijk nog geeneens zo’n slecht idee. Ik zou alleen wel van tevoren afspreken dat dat rechtse 3e-wereldlandje geen kernwapens heeft. Je weet maar nooit, enzo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

“Districten zijn soms zo ingedeeld dat de uitslag vooraf al vast staat.”

Mooi Gerrymander daar! Het schijnt daar volkomen legaal te zijn om de districten dusdanig in te delen, dat bepaalde stemgroepen erin vallen, om verkiezingen te beïnvloeden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 sjef de vries

::verwijderd door redactie::

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 wabri

off topic (maar wel te zien in bovenste video vanaf 4.15)
bush laat visa requirements vallen voor 6 europese landen…
– is dit een laatste sprong van hem om toch nog een wit voetje te halen in europa?
– wat hebben die 6 landen er voor opgegeven?
– zit nederland er ook bij?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Christian

@7 De visabeperkingen voor Nederland zijn al eerder opgeheven. Dit gaat om zes oost-europese landen en zuid-korea.

Meer hier.

 • Vorige discussie