1. 2

  Australische – en andere – critici van de oorlog in Irak hebben de invasie van maart 2003 van meet af aan gebrandmerkt als greep naar de olie van Irak eerder dan als inspanning om Saddam Husseins massavernietigingswapens onschadelijk te maken. Die massavernietigingswapens bleken er vervolgens niet te zijn. NRC

  Gelukkig bleek die olie er wel te zijn.. Anders was het helemaal een fiasco geworden… : s

 2. 4

  “Shiiiit it actually costs more money to steal the oil than if we would buy it.”

  Ergens in deze aflevering, wellicht niet deze specifieke link?!?

 3. 6

  Stelen @zazkia..wie besteelt nu wie precies? Wel eens in de regio geweest en waargenomen of er geld binnen rolt (tsunami zeg maar) en waar dat dan tercht komt, die achterlijke rijkdom voor zo few.

  Wie steelt van wie?

 4. 9

  @zazkia..het is pas “rijkdom” als iemand er belangstelling voor heeft. Geheel met je eens, het behoort aan groep mensen die bovenop die plek lang heeft geleefd..ECHTER.. so what ?

 5. 10

  Sorry mensen, dat Iraq citaat zit toch hiero, in deel 3, lastig vinden altijd.

  “Did I tell you about the epiphany I had when I was covering the war? I was over there in 2003, I’m in Quwait and I’m flying around over the country in the helicopters of the US army, with this amazing view over Quwait, which is not as small as it looks on the map […] I’m looking down there and there are just tanks and missiles and planes and more helicopters and 160.000 troops and all the trucks and missile batteries stuff that go with it, right before we go in, it was wall to wall war, 360 degrees .. al the way to the horizon and I’m looking at this, going, Shiiiit is it more expensive to steal oil than it is to buy it”

 6. 12

  Hallo! Denk je dat niemand in Irak belangstelling heeft voor olie. Denk je dat de mensen in ik noem maar wat, Nigeria denken, ach die olie, die hebben we helemaal niet nodig, wij zijn namelijk maar boerenhufters die geen verstand hebben van olie. Kun je daar auto’s mee rijden dan?
  Je kan de filmpjes op youtube downloaden met de files van uren voor het pompstation in Nigeria met op de achtergrond enorme olietorens van de Texaco die de olie de grond uit slobberen doordat de bovenste laag van de bevolking door Halliburton van genoeg geld voorzien wordt om zijn kop te houden. http://www.youtube.com/watch?v=0HFlRG8-Uk0
  so what what,

 7. 14

  Ik geef het op, als geoloog/oliegedoe en daar lang geweest..Ga maar lekker achterover op je hautaine betweterige burostoel:(

  grtz

 8. 16

  @jlarie, das nou goedkoop, een beetje gaan schelden aan het einde van je argumentenlatijn. Nee hoor, amerika is het beste land en de negertjes of ze nu zwart zijn of uit het middenoosten komen, hebben al die olie niet nodig. [/irony]

 9. 17

  Larie dat je denkt dat je het beter weet zonder daar verdere uitleg voor te geven ok das dan jammer, wat ik maar wilde aangeven is niet zozeer dat de top in die landen helemaal niets te verwijten valt, meer dat zij er ook niet veel aan kunnen doen, de hele grote, hele rijke oliebedrijven zijn degene die het financieren.
  Wat er aan gedaan zou moeten worden is dat olieraffinerende landen eens wetgeving maken tegen internationale uitbuiting en milieudelicten. En dat gebeurt niet omdat de mensen in Nederland, die wel wat te zeggen hebben over hun lokale bestuur, er nauwelijks voor wakker te maken zijn. Die laten zich liever met een corrupte ambtenaar in het verre olieland zand in de ogen strooien. “ze zijn zelf ook corrupt”. Voor een goed salaris zijn een heleboel mensen corrupt.
  Precies zoals in de Max Havelaar overigens.
  Jammer dat alles altijd 1000 keer gezegd moet worden.

 10. 21

  Kom kom..olie onder de grond..van wie..Chief Seattle, 1854..zaz’s “de top in die landen helemaal niets te verwijten valt” mijn broek zakt geheel af, ik heb daar lang gewoond en gewerkt..van verre beoordeeld door Zaz..en dan “M”..mijn geest springt dan naar boven en onderwereld, M en metropolis..vandaar.

  Koest bello ;)

 11. 22

  BTW, geen “opoe”gedoe mesc. Er is kalenderleeftijd en geestelijke leeftijd. Ik haeb onlangs een behoorlijke schop onder de reet gehad, how about U?

 12. 23

  Is het werkelijk @larie ? Het kan, letwel kan ook NIET aan jou liggen. Heb ik ook gehad, wat jaren terug. Maar Bright & shining as ever again.

 13. 26

  Het enige verhaal waar larie zoal mee komt -niet alleen in dit verhaaltje, is de ik ben er geweest en jij niet, een reductio ad verweggium, enigszins gerelateerd aan leeftijd en inkomsten, ik ben ouder/wijzer/vaker verder weg geweest. De Max Havelaar staat vol met Nederlanders die zo goed weten waar de fouten van de lokale bevolking liggen omdat ze allemaal in De Oost zijn geweest, als er dan iemand komt die zegt dat het misschien ook wel iets te maken heeft met de uitzuigende woekerwinsten van de koffijmakelaers dan is de boot aan.

 14. 27

  @de top in de landen helemaal niets te verwijten valt, en laries afzakkende broek (sja, als je doorlekt…) larie ik zeg je dus dat die lui zo corrupt zijn omdat zo niet iedereen dan toch wel heel veel mensen in theorie zo corrupt zijn, als er maar mensen zijn die genoeg geld lappen om ervoor te zorgen dat je corrupt bent: het inzicht dat je niet alleen corrupte mensen nodig hebt voor corruptie, maar ook een grote semi-legale geldstroom, maakt corruptie nog niet een legaal iets.

 15. 28

  Het enige gat wat ik wil dichten is dat de woekerwinsten ook ter plekke worden/werden gemaakt…both way’s. De slavenhandel (om maar wat te noemen) was vanuit nederlands perspectief zo succesvol omdat stam a zo graag stam b wilde leveren. Wij (het zo verdorven westen denken daar over na) zij (stam b, heeft daar nog wat tijd voor nodig)..zo ook in Nigeria, vooral in het noorden.

  Ik ben wijzer geworden daar in die regio, beroofd tot mijn onderboek waar ik mee naar huis moest door prikkers in leidingen.

 16. 29

  Ik geef het op, spijtig..alhoewel ik denk dat we staand naast de tap zullen merken dat “we” eigenlijk hetzelfde denken.

  tis beperkt niks soms zo’n blog. Je bent uit het goede hout, dat denk ik wel.

  groet

 17. 30

  Het blijft toch raar dat de burger steeds een reconstructie moet maken van de beweegredenen achter het gevoerde beleid.

 18. 34

  @Steeph,

  Daar hoor je nooit wat over wanneer de stemming plaatsvindt in de tweede kamer…aardige reconstructie Steeph, anderen nog meer ideetjes?

 19. 36

  @7: Ik viel gewoon even van mijn stoel. Zie jij JPB ooit toegeven dat we meededen vanwege de economische belangen die we in de VS hebben?