Arctic freeze teistert VS en Kerry spreekt over Midden-Oosten

ELDERS - Terwijl bij ons het weer bijzonder zacht is voor de tijd van het jaar, is Amerika in de ban van een sneeuwstorm die zich uitstrekt van de midwest tot New England. Er zijn reeds zestien doden gevallen en het einde van de storm is nog niet in zicht. De komende dagen wordt nog meer sneeuw en een temperatuur ver onder nul graden met ijskoude windvlagen verwacht. Het is in twee decennia niet zo koud geweest, schrijft CNN, en instanties waarschuwen burgers voor het verlaten van hun huis. Als je in zulke kou rondloopt met een deel van je huid onbedekt, kun je binnen vijf minuten frostbite krijgen.

Ondertussen heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken aangegeven dat de VS geen militairen naar Irak zullen sturen. Al-Qaeda heeft daar dit weekend de stad Fallujah overgenomen en vecht met overheidstroepen op de weg tussen Fallujah en Baghdad. Kerry zei tijdens een persconferentie in Jeruzalem: ‘This is a fight that belongs to the Iraqis.’ De VS zullen er alles aan doen de Iraakse overheid bij te staan, maar niet met militaire inzet, zegt Kerry. Eén van Obama’s successen de afgelopen jaren was de volledige terugtrekking van troepen uit Irak, en het Amerikaanse volk zit niet te wachten op een nieuwe ronde van Amerikaanse militairen in Irak.

Op diezelfde persconferentie sprak Kerry over betrokkenheid van Iran bij de vredesonderhandelingen over Syrië die 22 januari beginnen. Iran heeft in 2012 het Geneva-1 akkoord niet ondertekend en is derhalve niet uitgenodigd bij de vredesonderhandelingen. Maar Kerry zei:

Now, could they contribute from the sidelines? Are there ways for them, conceivably, to weigh in? Can their mission that is already in Geneva … be there in order to help the process? It may be that there are ways that could happen, he said.

But that has to be determined by the (U.N.) secretary-general, it has to be determined by Iranian intentions themselves.

Tenslotte twee doden die de headlines haalden. Phil Everly, helft van the Everly Brothers, overleed op 74-jarige leeftijd aan een longziekte. En filmproducent Saul Zaentz, die drie Oscars won voor beste film (One Flew over the Cuckoo’s Nest, Amadeus, The English Patient) overleed op 92-jarige leeftijd in San Francisco.

 1. 3

  @1:
  Dat is ook helemaal niet nodig, die zijn er al.
  De VS heeft een elftal militaire bases in Irak aangelegd, die doen denken aan middeleeuwse forten, maar veel beter zijn, binnen de muren kunnen transportvliegtuigen landen.

 2. 6

  ”Ondertussen heeft minister Kerry van Buitenlandse Zaken aangegeven dat de VS geen militairen naar Irak zullen sturen. Al-Qaeda heeft daar dit weekend de stad Fallujah overgenomen en vecht met overheidstroepen op de weg tussen Fallujah en Baghdad. Kerry zei tijdens een persconferentie in Jeruzalem: ‘This is a fight that belongs to the Iraqis.’”

  Euh, huh? Als we hun aanvankelijke rechtvaardigingen serieus zouden nemen, dan zouden ze nu juist alleen maar méér reden hebben om Irak binnen te vallen.

  Doelstellingen in 2003*:
  (1) het vinden van massavernietingswapens;
  (2) het verminderen van Al-Qaeda in Irak;
  (3) het verbeteren van de humanitaire situatie.

  De score anno 2014:
  (1) waren er niet;
  (2) is alleen maar erger geworden;
  (3) is alleen maar erger geworden.**

  Het was al bekend natuurlijk, maar nu is het dus officieel: ook doelstellingen (2) en (3) waren gelul.

  __________________
  * die twee laatste werden weliswaar achteraf aangevoerd en waren secundair en officieus, maar ze werden aangevoerd … bovendien moeten we die serieus nemen, want van hun primaire reden wisten ze destijds zelf al dat het niet waar was

  ** en dat is, à propos, met name te wijten aan keuzes van de Amerikanen zelf, o.a. hun keuze te voor de zogenaamde ‘Salvador Option’ (zeg maar het opleiden en inzetten van plaatselijke doodseskaders tegen de Iraakse opstandelingen, een strategie waarvan ze uit ervaring wisten dat die een burgeroorlog zowat onvermijdelijk maakt) en hun rampzalig verlopen vrije-marktexperimentatie (‘Year Zero’, baby!) met de Iraakse economie zijn wat dat betreft boosdoeners geweest