Arabische partijen Israël gaan met gezamenlijke kieslijst verkiezingen in

NIEUWS - De diverse Arabische politieke partijen in Israël zijn het vorige week donderdag eens geworden over het samenstellen van één gemeenschappelijk kieslijst voor de komende Israëlische verkiezingen van maart. Aan het sluiten van het akkoord zijn de nodige moeizame onderhandelingen vooraf gegaan tussen groeperingen die zo ver uit elkaar liggen als de communistische Hadash (Het Front) en de Islamitische Beweging. Maar het uiteindelijke resultaat is volgens de deelnemers een zorgvuldig compromis.

Het akkoord was nodig geworden nadat de Israëlische Knesset vorig jaar op voorstel van Likud en Yisrael Beiteinu, de partij van minister Lieberman van Buitenlandse Zaken, de kiesdrempel had verhoogd naar 3,5% (vier zetels), met de bedoeling de Arabische partijen bij de volgende verkiezingen buitenspel te zetten.

Het besluit gaat waarschijnlijk nogal paradoxaal uitpakken. Opiniepeilingen geven aan dat 70% van de Israëlische Palestijnen bij een gecombineerde lijst zal gaan stemmen. Tot nu toe was dat niet meer dan zo’n 56%. Verwacht wordt dat de nieuwe lijst zo’n 10% van de stemmen zal krijgen, goed voor elf tot twaalf zetels.

Op de lijst staan twee vrouwen op verkiesbare plaatsen, Aida Touma-Sliman van Hadash (Het Front), en Hanin Zoabi van Tagammu (Balad), plus één Jood, Dov Kheinin van Hadash. De plaatsen 12, 13, 14 en 15 zullen, als deze zetels worden binnengehaald, roteren tussen telkens twee partijen. De lijst ziet er als volgt uit:

 1. Aiman Odeh (Hadas)
 2. lMassoud Ghneim (Islamitische Beweging)
 3. Jamal Zahalka (Balad)
 4. Ahmad Tibi (UAL-Ta’al / Arabische beweging voor Verandering)
 5. Aida Touma-Sliman (Hadash)
 6. Abd al-Hakim Hajj Yahya (Islamitische Beweging)
 7. Hanin Zoabi (Balad)
 8. Dov Khenin (Hadash)
 9. Taleb Abu Arar (Islamitische Beweging)
 10. Basel Ghattas (Balad)
 11. Yosef Jabareen (Hadash)
 12. UAL – Ta’al, roteert met Islamitische Beweging
 13. Hadash, roteert met Balad
 14. Balad, roteert met Hadash
 15. Islamitische Beweging, roteert met UAL – Ta’al
 1. 1

  Moet vreselijk zijn daar in het parlement machteloos toe te moeten zien hoe Israel mensenrechtenschending op mensenrechtenschending stapelt.

 2. 2

  Hadash trekt ongeveer 10% joodse stemmers. Recent heeft Avraham Burg (http://en.m.wikipedia.org/wiki/Avraham_Burg) bekend gemaakt Hadash sterk te steunen. Hij nam echter ook afstand van Balad en de Isalmitische beweging.

  Lezenswaardige interviews met uitspraken die de gemoederen in Israel nogal bezig hield/houdt:
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4615046,00.html
  http://www.i24news.tv/en/news/israel/politics/57155-150109-avraham-burg-a-journey-from-the-jewish-agency-to-an-arab-party