Antisemitische incidenten vanaf 1999

Foto: Hakenkruisen op Joods monument

DATA - Net als voorgaande jaren plaatsen we ook nu weer de jaarcijfers van het CIDI over het aantal antisemitische incidenten in langjarig perspectief.
De eerste grafiek toont de totalen.
cidi2016_1_475

Zoals vaker in het verleden benadrukt het CIDI in de kop van haar persbericht een negatief aspect. In dit geval de stijging van het aantal incidenten op scholen. Dat is ook het hoogste aantal sinds 1999, zover de data bekend is.
Maar ten opzichte van 2014 is het totaal gedaald. En ook zitten de cijfers van de afgelopen jaren nog steeds onder die van de periode 2003-2007.
De invloed van de intifada’s blijft zichtbaar.

Onderstaande grafiek geeft een opsplitsing naar groepen incidenten, zover bekend.

cidi2016_2_475

Data via Datagraver

Reacties (9)

#1 Jos van Dijk

Het CIDI hanteert als definitie

“Joden anders behandelen dan andere mensen, en
vooral je vijandig opstellen jegens Joden op grond van
vooroordelen.”

Daar voegt het CIDI aan toe: Kritiek op Israel, hoe rabiaat ook, valt daar niet onder, tenzij er óók iets beledigends wordt gezegd over Joden.

Het probleem is dat er meestal geen verschil gemaakt wordt tussen Israëliërs en Joden. De regering van de Joodse meerderheid in Israël wordt verantwoordelijk gesteld voor de discriminatie en de onderdrukking van de Palestijnen. Israëlische Arabieren zijn daar ook het slachtoffer van. Kritiek op Israël is dan al gauw kritiek op Joden, ook al gaat het om de dominante groep die achter de regering staat en niet om alle Joden.

Helaas is in dit conflict geen ruimte meer voor een onderscheid tussen antisemitisme en politieke kritiek.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

Twee antisemieten begroeten elkaar.
“Dag meneer Salomons.”
“Dag meneer Cohen.”

Discriminatie betekent ‘onderscheid maken.’ En er wordt inderdaad onderscheid gemaakt tussen de ‘gewone’ discriminatie van om het even welke groep en die van joden, het heeft zelfs een speciale naam. Vanwaar toch dit onderscheid? Daarbij kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het een als erger wordt gezien dan het ander, terwijl het in wezen hetzelfde is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 McLovin

@2: Die vraag stelde ikhier ook ooit, redactie moet maar even zoeken waar ook alweer. Prediker had er een enigzins antwoord op. Kan het zelf echter niet meer reproduceren exact.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Steeph

@2: Over andere vormen van discriminatie verschijnen hier ook stukken hoor :-)
https://sargasso.nl/meldpunt-internet-discriminatie-mind-krijgt-opvallend-weinig-meldingen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Mijn opmerking betrof ook niet sargasso, maar onze samenleving als geheel. Bij mijn weten hebben andere bevolkingsgroepen niet zo’n ze-doen-naar-tegen-ons-indexeerder zoals het CIDI, en bijgevolg dan ook een kanaal minder om zoiets onder de aandacht te brengen.
Ten aanzien van andere discriminatievarianten kan antisemitisme dan al snel overbelicht raken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Anderen die zo’n initiatief proberen op te zetten worden bijzonder negatief ontvangen. Denk bv. aan het Turkendiscriminatiemeldpunt, dat vorige week binnen enkele dagen (uren?) alweer werd opgeheven, vanwege felle kritiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

@6: Discriminatiemoeheid is inderdaad ook erg selectief gebleken.

Maar let ook eens op de naam: Het CIDI heet CIDI, niet Meldpunt Antisemitisme. Alsof ze dit erbij doen. Of dat inderdaad zo is weet ik niet. Het centrum van mijn belevingswereld ligt elders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mario

Denk bv. aan het Turkendiscriminatiemeldpunt

Euh…ik heb wat nieuwsberichten gemist? Welp?

Ga ik nu even verder heel hard lachen over het ‘Polenmeldpunt’ van Wilders en Bosma, terwijl er een zeer intensief gaande co-operatie is tussen bepaalde leden van extreemrechtse groeperingen, tevens zelfverklaarde “PVV’ers” (hoi, altjohan!) – die tevens als vrijwillige Jiha…soldaatje vechten voor massamoordenaars als Assad.

*SCHUDDEBUIKT*

 • Vorige discussie