Angsthaas Nederland

Zo zien we het graag, een net, schoon en vooral leeg strand (Foto: Flickr/F.d.W.)

Een paar honderd kuthooligans hebben het voor elkaar: de komende twee jaar waarschijnlijk geen gratis feesten meer in Hoek van Holland en verre omstreken. Te gevaarlijk. Te eng. Te veel risico op escalatie. Te veel kans op wat zand tussen je tenen.

De burgemeester van buurgemeente Westland wil dat Hoek van Holland in het vervolg zelfs helemaal afziet van massale strandfeesten aangezien “dit drama grote impact heeft gehad op onze Westlandse jongeren die in groten getale aanwezig waren. Zij zijn geschokt door het geweld en de chaos. Er heeft grote paniek geheerst.”

Rotterdam houdt het feest tijdens oud en nieuw tegen het licht: “Aangezien het evenement in de duisternis plaatsvindt, wordt er zorgvuldig naar de risico’s gekeken.”

Gadverdamme. Hoe de bestuurders van een half land over elkaar heen buitelen om iedereen te straffen voor de wandaden van een kleine groep ellendelingen die te dom zijn om te poepen. Kiezen voor de makkelijkste weg, dat is het. Over een paar jaar kan en mag niks meer, omdat we te laf zijn om te vechten voor onze vrijheden.

Ja, zo worden we vast allemaal heel oud.

 1. 4

  Een mooi artikel, Joost, waarin je je imho terecht kwaad maakt op bestuurders, die draconische maatregelen voorstellen om de door een klein groepje veroorzaakte ellende tegen te gaan.

  Ik wil me bij deze natuurlijk ook meteen distantiëren van de relschoppers.

 2. 5

  … onze Westlandse jongeren … Zij zijn geschokt door het geweld en de chaos.

  Ja hoor burgemeester. Zonder een goeie knokpartij hebben de Hoekse en overige Westlandse jeugd over het algemeen geen goed weekend gehad en nu zijn ze ineens geschokt …

  Wel eens met Joost, alleen die kleine groep (of zoals in #4 klein groepje) daar vergis je je misschien wel een beetje in.

 3. 7

  Dat Rotterdamse idee lijkt me heel slecht; krijg je een groot handhavingsprobleem mee.

  Verder getuigt het plan geen grote feesten meer toe te staan, van luiheid. Geen zin om uit te zoeken hoe het nou precies zo ver heeft kunnen komen, geen zin om te bedenken hoe het anders zou kunnen.

 4. 8

  De oplossing is heel simpel. Die kuthooligens moeten keihard aangeapkt worden. Bijv: minimum straffen voor geweld tegen de politie en dergelijke. Het tuig moet aangepakt worden, dat is de oplossing. De oplossing is niet het stopzetten van feestjes.

 5. 9

  Slim gespeeld van het burgervadercombo.

  Laat stillen geweld uitlokken, geef hooligans de schuld, en voila: je kan die duivelse drugsfeesten verbieden.

  Missie volbracht, we nemen er nog een borreltje op!

 6. 10

  @8: helemaal mee eens.

  Ik zou graag zien, dat iedereen dat ook op andere gebieden toepast, waar een (speciaal voor kropotkin: relatief) kleine groep etterbakken steeds voor problemen zorgt, in plaats van daar de schuld te leggen bij een geloof en / of bij de hele groep.

 7. 12

  @4: heel verstandig,

  nu nog wachten totdat elke voetbalclub zich distantieert van de relschoppers, net zoals we na 11 september wachtte totdat elke moskee zich distantieerde van de terroristen…