An Inconvenient Truth for Karadzic?

In het diepst van mijn gedachten ben ik eigenlijk een ontzettende lul...Balkenende besloot na het zien van de klimaatfilm An Inconvenient Truth samen met zijn collega Blair het klimaatprobleem hoog op de Europese agenda te zetten (NRC). Films kunnen blijkbaar politici veranderen en aansporen tot actie. Misschien dat dat ook gaat lukken met de film “Spring Break in Bosnia”? Deze zwarte comedie die volgend jaar uitkomt laat zien hoe de grootste nog levende oorlogsmisdadiger van Europa: Radovan Karadzic zich nog steeds vrij kan bewegen in voormalig-Joegosalvië. De film vertelt het verhaal van een groep journalisten, waaronder Harald Doornbos, die in 2002 op zoek gingen naar Karadzic. Toen de Verenigde Naties erachter kwamen hoe dicht de journalisten Karadzic waren genaderd staken de Amerikanen er een stokje voor en begonnen ze zelf een zoekactie die op niets uitliep. “These journalists, who set out for him sort of as a lark, realize no one is really looking for him,” Shepard said in an interview. “I am certainly hinting that there are bigger reasons why people are not caught.” (IHT). De makers van de film hopen dat de verantwoordelijken voor het oppakken van Karadzic zich door de film in verlegenheid gebracht zullen voelen en nu eindelijk tot actie over gaan.

Bosniërs hebben gemengde gevoelens bij deze film, want het maakt pijnlijk duidelijk dat de internationale gemeenschap te weinig doet om de kopstukken van de laatste Balkan-oorlog naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te krijgen. Uitingen van de nog steeds gespannen situatie tussen de bevolkingsgroepen in Bosnië vinden inmiddels hun weg naar YouTube: Fuck of Srpska Repuplika (let op de kaartjes) en Be Proud be Serb (let op US bashing).

Voor een echte duurzame oplossing in deze regio moet eerst schoon schip met het verleden worden gemaakt en misschien kan een Amerikaanse filmproductie hierbij helpen? Als dat lukt dan helpen de Amerikanen Europa voor de tweede maal uit de (Balkan)brand, maar zo ver laten de Europeanen het dit keer toch niet komen?

 1. 2

  De wereldpolitiek beïnvloeden – proberen dan – via de film. Toch nieuw of niet? Ben benieuwd of het gaat werken (zowel van Gore als van Anderson en Shepard. Als het werkt kunnen we nog veel realistisch drama tegemoet zien.

  Misschien nog opvallender is dat de VS dus heeft verhinderd dat Karadzic gevonden werd. Moeten we daar nog wat uit concluderen?

 2. 3

  Carlos

  Het is natuurlijk wel een aardig idee om journalisten te laten speuren naar menig joegoslavie-crimineel. Het is echter niet een nieuw verschijnsel. Talloze journalisten en interviews ontmoetten o.a OBL en ook Basajev ontving nog weleens iemand. Niet moeilijk voor te stellen dat menig legerleider dit met afgrijzen aanziet omdat zij (de journalisten) resp. wel in staat zijn om hen te vinden.

  Overigens, vind ik mening (Amerikaanse) film over joegoslavie van een stuitend niveau, maar dat terzijde.

 3. 4

  misschien kan men evn denken aan de 8000 slachtoffers van Srbrenica, de zovelen die moesten migreren, uit Kroatië, Kosovo,?
  Wat leveren dan spelletjes op?
  Ja, misschien

 4. 5

  @Stallaets

  Typ bij search eens Mladic danwle Srebrenica in.
  Dan kan je nog eens tenminste twee oudere intressante postjes inhalen , mocht je ze gemist hebben,waarbij meningeen het aan de stok kreeg met elkander.