Amsterdamse taxirit probleemloos verlopen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

De grimmige taxistandplaats bij Amsterdam CS (Foto: Flickr/mpauws)

Vanochtend heeft een taxi een Amerikaanse toerist zonder problemen van Amsterdam Centraal Station naar zijn bestemming in de Rivierenbuurt vervoerd. De man betaalde een normale prijs en de rit ging via de kortste route. Bovendien pakte de chauffeur zijn koffers aan, om deze voor hem in de achterbak te leggen. Het lijkt om een tragisch misverstand te gaan. Burgemeester Cohen heeft al aangekondigd maatregelen te zullen nemen.

De toerist, Ian Remington, zei tevreden te zijn over zijn taxirit. “Voor tien euro van Centraal Station naar het Hilton, dat leek me een erg schappelijke prijs,” aldus de senior audit manager van HP Digital. En over de chauffeur was Remington ook tevreden. “Hij sprak goed Engels en was behulpzaam,” aldus de Amerikaan.

Het lijkt erop dat dit een eenmalige samenloop van omstandigheden was. Het is nog niet eerder voorgekomen dat voor een taxirit in Amsterdam de normale prijs werd betaald of dat de chauffeur klantvriendelijk was. Wel was er in 2006 zeer kortstondig melding van enkele chauffeurs die de koffers aanpakten, maar hier bleek het gelukkig te gaan om dieven.

Job Cohen heeft maatregelen aangekondigd naar aanleiding van het incident. “Dit past niet in het plaatje dat wij als Amsterdam neer willen zetten,” sprak de burgervader. “Weet u zeker dat de rit zonder strubbelingen is verlopen en dat de toerist in kwestie tevreden was? Als dit echt zomaar is gebeurd, dan moeten we drastische maatregelen gaan nemen.”

Ook de beroepsvereniging van vrijgevestigde taxichauffeurs, WATDAN, heeft zeer geschokt gereageerd. Het was in onze hoofdstad tot nog toe de gewoonte dat toeristen grof werden opgelicht door een keurkorps aan schuinsmarcheerders van divers allooi, de Engelse en zelfs de Nederlandse taal vaak niet of nauwelijks machtig. Dat deze ‘prachtige traditie’ nu is doorbroken, is WATDAN een doorn in het oog. Een anonieme woordvoerder: “Zo’n tyfusmietje verpest de hele markt met zijn blije dienstverlening. We zoeken hem een dezer dagen wel op thuis. Nee, dat is absoluut geen bedreiging. Gewoon een goed gesprek tussen collega?s onderling.”

Inmiddels is achterhaald hoe de comfortabele taxirit plaats heeft kunnen vinden. De dader bleek een Hengelose taxichauffeur te zijn, die sinds kort in Amsterdam werkt. Hij is inmiddels vriendelijk verzocht zich aan te passen aan de heersende mores in de binnenstad. Over twee maanden verwacht men dat hij ontslagen wordt uit het ziekenhuis.

Reacties (5)

#1 Verbal Jam

De mooie bijgaande foto is van Marco Pauws, via Flickr. Dat weet ik, omdat wij hem op Amsterdam Centraal ook hebben gebruikt.
In de Creative Commens license staat dat je dan ook zo fatsoenlijk moet zijn om de maker credits te geven.
Alleen de auteur vermelden in de alt-aanduiding is wat armoedig en volgens mij niet de bedoeling.
Anders is het straks gauw afgelopen met rechtenvrije content en zet iedereen er standaard ‘all rights reserved’ bij. Lijkt me niet in het belang van de weglogs.

  • Volgende discussie
#2 Joost

@Verbal Jam: De alt en title tags vinden wij voldoende, zeker omdat het geen bepalende foto is. Het is gewoon wat vulling om het stukje op te leuken. Als we grote foto’s gebruiken (zelden) dan geven we complete vermelding.

Het plaatje klikbaar maken is verwarrend, en een link eronder wordt al snel groter dan het plaatje zelf. Dat alles gaat het doel voorbij. Werkelijk bijna niemand is geïnteresseerd in het plaatje, en de mensen die dat wel zijn kunnen de bron achterhalen. En dat is mijns inziens voldoende.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Oh ja: “Anders is het straks gauw afgelopen met rechtenvrije content en zet iedereen er standaard ‘all rights reserved’ bij.”

Ik zie niet in dat ons minimale gebruik van CC-content dit tot gevolg zal hebben. Sterker nog, we hebben van meerdere cc-fotografen gehoord dat ze blij zijn met ons gebruik (en de manier waarop) van de foto’s.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Verbal Jam

Kijk dan hoe wij het gedaan hebben, gewoon onder het artikel, kleine moeite, extra service aan de lezers als ze de grote afbeelding willen zien, respect voor het werk van de fotograaf.
Niet dat ik jullie beleid niet respecteer, maar het leek mij een goede suggestie om aan alle officiële voorwaarden te voldoen en iedereen tevreden te stellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Joost

Foto linken: Is verwarrend, want mensen verwachten onder zo’n klink een artikelgerelateerde verhaal, niet de site van de fotograaf. Qua interactiedesign geen goede zet.

Tekst onderaan: Zo verbreek je de link tussen foto en zijn maker. Maakt hergebruik foto’s bij ons onmogelijk, want je bent de info kwijt.

Daarbij, we voldoen aan alle officiële voorwaarden. Er staat nergens dat we moeten linken naar het profiel. En iedereen tevreden stellen kan je nooit.

  • Vorige discussie