Amerikanen naar de stembus

vote buttonVandaag worden er in de Verenigde Staten verkiezingen gehouden voor het Huis van Afgevaardigden en éénderde van de zetels in de Senaat. Naar verwachting zal dit een grote overwinning voor de Democraten opleveren, ondanks de gerrymandering (zie ook hier).

Vooral in Europa kijkt men reikhalzend uit naar een Democratische overwinning. Maar in hoeverre zal dit daadwerkelijk een verandering brengen voor ons? Beide partijen zijn eigenlijk niet heel erg verschillend, en doordat de Republikeinen flink zijn verrechtst de afgelopen jaren, zijn de Democraten daar automatisch in meegeschoven.

Misschien moeten we ons er maar niet teveel van voorstellen…

 1. 2

  Kleine zeurcorrectie: de Senaat is onderdeel van het Congres, dat verder bestaat uit het Huis van Afgevaardigden. Voor deze laatste is naar mijn weten elke 2 jaar verkiezingen voor het hele Huis.

  Ik verwacht met een Democratische overwinning een behoorlijke verandering van het beleid ten aanzien van Irak. Dat is namelijk waar de meeste winnaars in elk kiesdistrict met name op zullen hebben gewonnen, vanwege de anti-Bush/Irak-sfeer in het land. Indirect is dit natuurlijk ook van invloed op Europa.

 2. 4

  Al beheersen de Democraten slechts één ‘huis’, dan kunnen ze al een hele hoop verpesten voor de Republikeinen en heel wat meer inzicht krijgen in de gang van zaken in onder andere Irak.

 3. 5

  Welke idioot heeft ooit verzonnen dat politici zelf wel de kiesdistricten kunnen indelen?

  Elke keer dat ik meer te weten kom over de verkiezingen in Amerika versterkt het het idee dat het helemaal niks met democratie te maken heeft.

 4. 6

  @5 het werkte wel toen het nog een klein groepje pilgrim fathers was die het hele land voor zichzelf hadden en bovendien niet de hele wereld ervan afhankelijk van was wat voor manolo ze op de troon zette.