Amerikaanse verkiezingen: het blijft spannend

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
USelections (Foto: Flickr/Kevglobal)

Uiteraard kunt u, beste verkiezingsjunk, elke dag even hier kijken of er al weer wat nieuws te melden is op het verkiezingsfront, maar als extra-de-luxe lezersservice brengt GeenCommentaar het laatste verkiezingsnieuws uit de Verenigde Staten op een presenteerblad op de voorpagina. U heeft wellicht meegekregen dat 16 dagen geleden veel mensen op een zwarte Amerikaan gestemd hebben. Die verkiezing was ditmaal redelijk snel duidelijk, maar in de gelijktijdige verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat waren nog wat losse eindjes. Wat is nu de stand van zaken?

Eerst de presidentsverkiezingen: de overwinning van Obama staat uiteraard niet meer ter discussie. Integendeel, nu ook zo ongeveer alle stemmen per post of van afwezigen meegeteld zijn is zijn voorsprong zelfs nog gegroeid. Obama wint nu met 52,7 tegen 45,9%. In stemmen zijn dat er ruim 8,5 miljoen meer. Ook aardig: Missouri in zijn bellwether status kwijt. Voor het eerst in 100 jaar was de winnaar in Missouri niet de winnaar van de verkiezingen. Weliswaar was het verschil miniem, maar toch.

Senaatsraces
Dan de Senaat. De Democraten hebben daar nog altijd zicht op 60 senatoren. Dat is belangrijk omdat ze daarmee zogenaamde filibusters kunnen blokkeren. Op de verkiezingsavond waren nog drie staten onbeslist en was de vraag wat er met Joe Lieberman zou gebeuren, die weliswaar met de Democraten meestemt, maar onafhankelijk is en nogal openlijk campagne had gevoerd voor John McCain.

In Georgia kwam het eerst duidelijkheid, nou ja, soort van. Zowel Republikein Chambliss als Democraat Martin hadden geen 50% gehaald, dus komt er twee december een run-off, ofwel een herverkiezing met alleen deze twee kandidaten. Zowel Republiekeinse als Democratische zwaargewichten en Sarah Palin reppen zich naar Georgia om hun partijgenoot bij te staan. De grote vraag is of Obama zich er ook in gaat mengen. Het zou kunnen helpen om de 60 zetels te halen, maar aan de andere kant: als het niet lukt, kost het hem politiek kapitaal en het gaat in tegen zijn boodschap om de partijen bij elkaar te brengen. Chambliss haalde in de eerste ronde de meeste stemmen en is in de polls voorlopig licht favoriet. Dit soort verkiezingen wordt echter voornamelijk gewonnen door de partij die het beste zijn eigen kiezers naar de stembus kan krijgen. Veel veteranen van de Obama-campagne zijn in Georgia neergestreken om precies dat voor elkaar te krijgen. Hoe dan ook, het wordt een dubbeltje op z’n kant.

De mogelijkheid dat de Democraten nog tot 60 zouden kunnen komen, heeft waarschijnlijk ook Lieberman’s hachje gered. De Democraten dreigden hem het voorzitterschap van zijn commissie af te nemen, waarop hij dreigde de fractie te verlaten. Uiteindelijk kwam het niet zover, ook omdat, naar verluidt, Obama zelf pleitte voor vergeving van Liebermans zonden. Niet iedereen is daar even blij mee, overigens.

Alaska en Minnesota
In Alaska heeft Republikein Ted Stevens gisteravond toegegeven dat hij verloren heeft van Democraat Mark Begich. Dat zat er al even aan te komen, maar is nu dus officieel. Hiermee komt een einde aan de carrière van de langstzittende Republikeinse senator, die vlak voor de verkiezingen veroordeeld werd voor corruptie. Begich is momenteel nog burgemeester van Anchorage en is de eerste Democratische senator voor Alaska sinds Mike Gravel in 1981 de Senaat verliet.

In Minnesota is de hertelling tussen Norm Coleman en Al Franken van start gegaan. Op dag één van deze hertelling is ongeveer 15% van de stemmen geteld en heeft Coleman 43 stemmen van zijn voorsprong van 215 stemmen verloren. Als je dat extrapoleert wordt het dus echt een nagelbijter, maar dat mag je niet zomaar doen. Franken maakte ongeveer de helft van zijn achterstand goed in één county waar ze met oudere apparatuur werken en beide kandidaten hebben vandaag de beslissing op zo’n 170 stemmen aangevochten. Die worden allemaal dus nog eens individueel bekeken en zitten nog niet in de telling. Hierrrr kan je wel aardig zien hoe dit soort aangevochten biljetten eruit zien. Een voordeel voor Franken is dat de stemmen op de eerste dag vooral uit Republikeinse districten kwamen. De goede districten voor Franken moeten dus nog komen. In het kader van de triviale weetjes: Coleman’s vrouw is de uitvinder van de Blo & Go. Dat is, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen speeltje voor orale sex, maar een haardroger waarbij je beide handen vrij hebt.

Huis van Afgevaardigden
Hoewel er nog een paar races onbeslist zijn, is het verder niet zo spannend. De Democraten hebben een ruime meerderheid en het vergroten van die meerderheid heeft geen verdere, bijzondere consequenties. Op dit moment zijn er nog drie races niet beslist en komt in twee districten in Louisiana een tweede ronde. In de drie nog niet besliste lijkt Tom Perriello in Virginia’s vijfde district een vrijwel zekere winnaar. Perriello is Democraat en weet hiermee een verrassende overwinning te boeken op zittende Republikein Virgil Goode. In Ohio-15 is het nog steeds heel close tussen Mary Jo Kilroy voor de Democraten en Steve Stivers voor de Republikeinen, die beiden strijden om een open zetel, nadat de vorige Republiekeinse Afgevaardigde zich niet meer verkiesbaar stelde. Ook in California’s vierde district zijn zittende afgevaardigde Tom McClintock en Democratische uitdager Charlie Brown nog steeds in een nek-aan-nek strijd verwikkeld, waarvan niemand durft te voorspellen wat de uitkomst is. Ook dit is een open zetel, die eerst door een Republikein bezet werd.

Zoals gezegd, dit maakt echter voor de meerderheid in het Huis niet veel uit. De spanning zit dus echt in Minnesota en Georgia. Dat worden hoogstwaarschijnlijk beiden zwaar betwiste verkiezingen, in de rechtszaal en op het campagnepad.

Reacties (2)

#1 Martijn

Chambliss wint vrijwel zeker in Georgia heb ik begrepen, dus die 60 zetels wordt lastig.

  • Volgende discussie
#2 Cerridwen

@Martijn:
Speciale verkiezingen buiten het seizoen zijn notoir lastig te voorspellen en onberekenbaar. De opkomst is veel lager, en het maakt dan alles uit wie er opkomt.

Chambliss heeft zeker de grootste kans op de overwinning, maar het zou me niet verbazen als Martin het toch wint.

  • Vorige discussie