Amerikaanse toestanden

Foto: foto: commons.wikimedia.org

ELDERS - In reactie op de gebeurtenissen in Keulen groeit het aantal burgerwachten in Duitsland.

Meer dan 13.000 mensen onderschreven op Facebook het burgerwachtinitiatief van Tofigh Hamid „Einer für alle, alle für einen…Düsseldorf passt auf“. Het aantal mensen dat daadwerkelijk als burgerwacht kwam opdagen afgelopen weekend was beduidend lager. De groepjes die in het uitgaanscircuit patrouilleerden moesten worden begeleid door de politie om linkse demonstranten en dronkaards op afstand te houden. Na deze ervaring en tal van negatieve reacties heeft Hamid besloten af te zien van nieuwe inspectierondes. Hij vindt het jammer dat zijn initiatief in de rechtse hoek terecht is gekomen.

De burgerwachten zijn volgens Mattias Quent van de universiteit van Jena rekruteringsplaatsen voor extreem-rechts. Als ze al niet door extreem-rechtse figuren zijn opgericht trekken dit soort initiatieven potentiële extremisten die op deze manier in contact kunnen komen met fascistische groepen. Burgerwachten die al langer bestaan zijn al meerdere keren in het nieuws geweest vanwege aanvallen op asielzoekerscentra, en niet alleen in het oosten van Duitsland.

De oprichting van nieuwe burgerwachten heeft alles te maken met het gebrek aan vertrouwen in de politie na de gebeurtenissen tijdens de Oudejaarsnacht in Keulen. Minister van Binnenlandse Zaken De Maizière heeft daar ook aan bijgedragen door zijn verwijt dat de politie te passief is geweest. Zijn collega van Justitie Maas waarschuwde gisteren aan de andere kant voor het gevaar van ‘eigen richting’. Burgerwachten en “zelf-benoemde hobby sherifs” moeten geen politie gaan spelen, zei hij. De staat heeft nog steeds het geweldsmonopolie. Maar veel verder dan waarschuwingen kwam hij ook niet. De regering is nu allereerst druk met maatregelen tegen vluchtelingen die de wet overtreden.

De politie toont zich ook “bezorgd” over de burgerwachtinitiatieven die overal in Duitsland opduiken. Een politiewoordvoerder van Fulda in Hessen zegt dat hij “kritisch” staat tegenover het idee van burgers om het recht in eigen hand te nemen. Deze initiatieven kunnen volgens hem gemakkelijk leiden tot onderlinge competentieconflicten en “zelfs” strafbare daden. “Parallelstructuren” moeten voorkomen worden, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Of en hoe men dat gaat aanpakken blijft voorlopig onduidelijk. Een burgerwacht is niet illegaal zo lang er geen geweld gebruikt wordt en de politie in voorkomende gevallen tijdig wordt ingeschakeld. Aanhangers van recht en orde die het vertrouwen in de overheid verloren hebben krijgen voorlopig van meerdere kanten steun voor hun initiatief om zelf de veiligheid op straat te gaan regelen. In de deelstaat Niedersachsen pleitte CDU-afgevaardigde Oesterhelweg voor een onverbiddelijk en hard optreden tegen criminelen zoals in Keulen, “ook met wapens.” Een schokkende en onverantwoordelijke uitspraak, aldus de Groenen, en buitengewoon gevaarlijke brandstof voor de burgerwachten.

De angst dat de politie burgers niet voldoende kan beschermen voedt ook de behoefte aan zelfverdedigingstechniekenKaratescholen varen er wel bij. De PVV gaat volgende week in Spijkenisse alternatieve pepperspray uitdelen. In Oostenrijk is het aantal aanvragen voor wapenvergunningen in een paar maanden verviervoudigd. De grootste stijging is te zien in Stiermarken, de deelstaat die grenst aan Slovenië. Overigens mag je in Oostenrijk met een eenvoudige wapenvergunning nog geen wapen op straat dragen, laat staan er buitenshuis mee schieten. De politie heeft aangekondigd extra alert te zijn. Criminoloog Reinhard Kreissl wijst op Amerikaanse statistieken die laten zien  dat een stijging in de aankoop van wapens voor zelfverdediging ook leidt tot een toename van gewapende overvallen.

Wie zal er in Europa een traantje laten als burgers uit angst, en vanwege hun gebrek aan vertrouwen in de politie, elkaar met geweld te lijf gaan? Bescherming tegen geweld is een van de eerste taken van een staat. Het tekent het verval van de rechtsstaat dat mensen menen het recht in eigen hand te moeten nemen, getraind en bewapend als soldaten. De overheid mag burgers oproepen zelf de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen. Maar als die overheid tegelijkertijd niet voldoende vertrouwen weet te wekken dat ze staat voor de uitvoering van haar basistaken, dan is het wilde westen niet ver meer.

Reacties (31)

#1 Joop

Rekruteringsplaatsen … tja, moet je met een doorsnee hooligan in de kroeg een praatje maken. De hooliganswereld is een visvijver voor bijvoorbeeld de Hells Angels.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

Toch knap hoe je met zoveel woorden om de hete brei heen kunt draaien (terwijl het nota bene in je eerste link genoemd wordt). Deze burgerwachtmanie wordt niet toevallig met extreemrechts geassocieerd, extreemrechts heeft massaal besloten dat de tijd gunstig is om openlijk geweld te gaan plegen tegen buitenlanders in de vorm van knokploegen door de straten. Zo vreemd is die gedachte trouwens niet, omdat de Duitse politie en justitie vorig jaar blijkbaar weinig prioriteit stelde aan de bestrijding van anti-asielgeweld en men er dus ongestraft mee weg is gekomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mario

@1

De hooliganswereld is een visvijver voor bijvoorbeeld de PVV.

ftfy

http://revu.nl/nu-in-revu/zou-kogel-geert-wilders-opvangen/
( deze : https://twitter.com/Fulcoraatsiepvv )

En zo zijn er meer van deze “vrijwilligers” (lees: useful idiots).

Hooligans zijn meelopers die graag ergens bij willen horen. Mede vanwege dat zij zich relatief snel kunnen organiseren en verplaatsen, is waarom zij in trek zijn bij extreemrechts. Dit zag je bijvoorbeeld tevens terug bij het Britse EDL.

*edit ter aanvulling*
Snel organiseren/ verplaatsen en geweld niet schuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 6822

Tijd voor een burgerwacht tegen burgerwachten dus.

Trouwens: niet alle hoolies over één kam scheren.

Edittrouwens: Karatescholen is het probleem niet zo. Disciplineloze kickboksscholen en de aantrekkingskracht van MMA op qua vechtsport verder ongetrainde mensen zijn aantrekkelijker voor veel jeugdigen en tegelijkertijd veel gevaarlijker.

Editedittrouwens: Jeetje, wat een kromme zin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@3.

Nou, nu beschuldig je de Pvv van het rekruteren van hooligans, voor geweld op straat. Dat moet je wel hard maken met bewijs. Ik denk namelijk dat de hooligans zelfs zouden willen ‘rellen’ voor Wilders en co.

Of ja, daar bij Steenbergen, waren dat niet hardcore hooligans van Feyenoord

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

Volstrekt voorspelbaar allemaal. En als reactie op extreemrechtse ‘burgerwachten’ komen er weer andere malloten opzetten.

Het monopoly op geweld dient bij de staat te blijven. Maar als deze het laat afweten, dan blijft een zwakke staat over. Zou er nou nooit eens iemand een geschiedenisboek lezen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 6822

@7: Volstrekt voorspelbaar wellicht.
Maar ja, als voorspelbaar niet mocht, hadden we nu geen @7 gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 HenkdeWaal

@7:
Eens. Het dreigt een geweldsspiraal te worden. De politie faalt eerst, extreemrechts gaat het heft in eigen hand nemen, dat zal dan weer een linkse tegenreactie uitlokken en zo gaat men straks knokkend over straat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 6822

Men is altijd knokkend over straat gegaan. Soms wat fanatieker, soms wat massaler, soms lijkt het wat rustiger. De geschiedenis wordt gevormd door conflict en confrontatie. Het zogenaamde machtsmonopolie van de staat is daar een factor in, maar het heeft nooit werkelijk bestaan.
Daar is niets goeds en ook niets slechts aan. Het is wat het is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Le Redoutable

Het is niet zo vreemd dat de burgers het recht in eigen hand willen nemen als blijkt dat de overheid daar niet alleen in faalt maar daarbij ook nog op grote schaal de bevolking daarover blijkt voor te liegen. De Duitse regering is van diverse kanten gewaarschuwd en heeft alle signalen straal genegeerd. Sterker ze hadden ook nog het lef andere regeringen terecht te wijzen die niet dezelfde fout wilden begaan.

Opvallend is dat extreem linkse groepen kennelijk niet willen dat burgers tegen geweld beschermd worden, maar in de plaats daarvan zelf geweld gaan gebruiken tegen de beschermers. Zo heeft de Duitse politie er nog een probleem bij.

Als Merkel een normaal immigratie beleid gevoerd had volgens de gebruikelijke regels, met een strenge selectie aan de poort en een hanteerbaar aantal om te laten integreren, dan had deze chaos nooit voorgekomen. Voorlopig gebeurt er nog heel weinig, dus kunnen we wachten op het volgende incident. Als dit met carnaval niet is opgelost en het loopt weer uit de hand, voorspel ik het einde voor de politieke loopbaan van Mevrouw Merkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 6822

Opvallend is dat extreem linkse groepen kennelijk niet willen dat burgers tegen geweld beschermd worden, maar in de plaats daarvan zelf geweld gaan gebruiken tegen de beschermers. Zo heeft de Duitse politie er nog een probleem bij.

Hahaha. Neonazi’s opwerpen als beschermers. Wauw. Twee ooms van me zijn vroeger ook heel goed beschermd. Achter een hekje enzo. D’r kon niemand bij ze komen. Dankbaar dat ze waren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Inkwith Barubador

Het begint toch verdacht veel te lijken op de jaren dertig, als ik even mag Godwinnen. Knokploegen onder het mom van “burgerwachten” die burgers moeten “beschermen”.

Joden, pardon: moslims, zijn natuurlijk geen burgers die beschermd hoeven te worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

#9 en #11 halen respectievelijk volgorde en daders door elkaar. Zie de laatste link in #2. Extreemrechts is al lang terreur aan het zaaien. Eerst ging dat stiekem, maar nu de politie er nauwelijks tegen op blijkt te treden gaat dat steeds openlijker. Keulen speelt daarin hooguit een rol als legitimatie/camouflagemiddel: Ineens zijn dezelfde rechts-extremistische geweldplegers bezorgde burgers, die zogenaamd medeburgers beschermen (door in de straten van Keulen willekeurige mensen met een donkerdere huidskleur het ziekenhuis in te slaan).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 6822

De grap is dat ik Mario Le Retournable al een keer heb zien verwijzen naar stormfront. Toen dacht ik nog, nou nou, Mario, je bent een beste jongen, maar is dat niet wat hard gezegd?
Mario: mea culpa.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Sjors van Beek

@14: Hihihi… lijkt wel cabaret hier. Een soort repeterende verbale Houdini-act: hoe draai ik de zaken om zodanig dat de bron nooit massa-immigratie en/of islam is?
Kostelijk!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Joop

Hier in NL hebben we de DSDA “Dutch Self Defense Army”. Reken maar dat dat nog populair kan worden in de komende jaren. De geest is uit de fles immers.

”Het Duitse, Engelse, maar ook Nederlandse volk zijn het meer dan zat. Meer en meer worden op dit moment diverse demo- en gevechtsgroepen opgericht. Als de overheid, politie en leger niets doen, gaat de Nederlandse bevolking (met steun van het buitenland) het zelf doen. Wie niet luistert, moet het gaan voelen, vinden wij. Te beginnen met demonstraties, maar misschien ook wel met speldenprikken. Wij gaan er vanuit dat politie en leger uiteindelijk de goede kant kiezen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lutine

@9

En de complicerende factor in vergelijking met Weimar1.0 is dat er sprake is van moslimextremisme aan de Europese grens. Er zijn lieden die in ‘Keulen’ een vorm van georkestreerde moslimextremisme zien.

Hopelijk komen er geen nieuwe “onder de pet schandalen” boven water. Want als degene die het primaat op geweld heeft niet vertrouwd wordt, dan gaat men zelf het primaat nemen. Dat extreem rechts vooraan staat te dringen mag geen verbazing wekken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jos van Dijk

@2: Ik heb de betrokkenheid van extreemrechts niet genegeerd. Maar actueel is juist nu na “Keulen” de uitbreiding van het fenomeen die de neonazi’s kans biedt hun troepen te versterken met hooligans en boze burgers die het vertrouwen in de overheid verloren hebben. Het meest verontrustend is dat zowel de politie als de politiek zich zo gematigd opstelt tegenover deze ontwikkelingen. Zo van: we kunnen het begrijpen, officieel is er niks tegen, maar we waarschuwen wel…..Als er ooit behoefte is aan “Verfassungsschutz”, dan is het hier en nu.
@4: Ik vind Van Aartsen een buitengewoon verstandige man waar zijn populistische partijgenoten die van alles en nog wat willen verbieden nog veel van kunnen leren. Het inschakelen van raddraaiers bij het herstel van de orde is trouwens een heel oude en effectief gebleken truc van clubhuisleiders uit lang vervlogen tijden.
@11: Ik ben bang dat ook een “normaal immigratiebeleid” (wat je daar dan ook onder mag verstaan) voor onrust onder boze burgers zorgt. Overigens wordt het probleem vooral veroorzaakt door de abnormale omstandigheden (oorlog, armoede) die vluchtelingen uit hun land verdrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 6822

Wanneer was dat er eigenlijk wel, dat befaamde “vertrouwen in de politiek”. Er is toch niets nieuws onder de zon als er geen vertrouwen meer is. Volgens mij is “het zijn allemaal zakkenvullers” nog ouder dan “hebban olla vogala nestas”.
Probleem is dat dat afwezige vertrouwen zich meestal afspeelt aan de tap.
Totdat, tadaaaa, xenofobie een rol gaat spelen. Dan rukken de dappere beschermers massaal vanachter de tap weg de straat op. En die xenofobie is als een bruinebonenplantje bij een biologieles in de brugklas. Voedingsbodempje, water geven, dag 1 niks, dag 2 niks, dag 3 niks, etc, totdat dat gekke ding een groeispurt doormaakt die het broeikaseffect haast neutraliseert. De aanleiding was het Syrië conflict, de voedingsbodem is al heel lang zorgvuldig neergelegd.

Al die mensen die zichzelf gematigd vinden, en links radicaal en extreem rechts als even slecht beschouwen, die zijn mede verantwoordelijk voor de groei van extreem rechts. Elke brutaliteit gaat in eerste instantie met schroom gepaard, totdat ‘ie doorheeft dat ‘ie niet afgestraft wordt. De brutaliteit groeit en de schroom verdwijnt als sneeuw voor de zon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Gladiool

Bange burgertjes, doe eens een cursus weerbaarheid zou ik zo zeggen. Als je vriendinnetje onder je eigen ogen aangerand of verkracht wordt, grijp dan zelf in ipv wachten op politie of neo-nazistische knokploegen. Dan voelen vrouwen zich een stuk veiliger op straat. Lafbekken. Bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 6822

Mensen, help mij.
Ik zit stiekem wel eens op geenstijl. Nu kwam ik daar het volgende filmpje tegen (wees gerust, de link is naar youtube).

Help mij: is dit scherts? Is dit een satirisch programma dat ik nog niet kende? Hoax? Ik weet het niet meer, ik raak de weg kwijt.

https://www.youtube.com/watch?v=NbXD3MGKbdM

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bismarck

@16: Och gut, komt de grijsgedraaide plaat ook weer even victim blamen. Hoe dom van me, natuurlijk zijn vluchtelingen het schuld dat ze massaal door neonazi’s worden aangevallen. Hadden ze maar niet moeten vluchten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Lutine

@21

Je promoot feitelijk knokploegen. Want ik kan natuurlijk niet in mijn eentje 1000 man aan. Ben je vergeten dat de politie in eerste instantie dat soort zaken moet regelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Lutine

@20

Al die mensen die zichzelf gematigd vinden, en links radicaal en extreem rechts als even slecht beschouwen, die zijn mede verantwoordelijk voor de groei van extreem rechts.

En natuurlijk voor de groei van extreem links.
En natuurlijk voor de groei van het moslimextremisme.
Om in je frame mee te gaan…..

En idd…ik die mijzelf als ‘gematigd’ beschouw heb ik niks met al die extremistische tokkies. Helemaal goed! Vecht elkaar de tent maar uit. Dat doet de mensheid al duizenden jaren. Ik doe alleen niet mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 6822

@25: Nee, niet die van extreem links. Zoals te lezen viel bedoel ik bewegingen die leven van hun eigen brutaliteit.
Je voelt je misschien aangesproken, als zelfbenoemd gematigde, maar zo heel bijzonder is het niet wat ik zeg.

Zelfs een overtuigd pacifist als Martin Luther King heeft dergelijke uitspraken gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lutine

@26

Ik geloof niet in pacifisme als overtuiging. Vroeger werd pacifisme als ‘links’ beschouwd. Ik denk dat die illusie wel met de vuilnisman mee kan.

Actie roept reactie op. Keulen is koren op de molen van extreem rechts. En de reactie van extreem rechts is weer koren op de molen van extreem links. En zo houdt het circus zichzelf bezig.

Ik voel me niet aangesproken. Ik kan alleen ‘gematigd’ zijn als er ook extremisten zijn. Anders zou ik ‘niks’ zijn. Zo scheppen extremisten en gematigden in feite elkander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 ed

Het creëren van een Nederlandse Nationale Politie door de VVD zou iedereen hier tot een pleitbezorger van het legaal mogen toepassen van pepperspray (door vrouwen e.a) tegen alles wat hen lastigvalt ( verkrachters ,zakkenrollers ,homo haters , joden haters en ander rechts extremistisch islamitisch tuig) moeten maken . https://www.politie.nl/jaarverslag/nationale-politie.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 ed

Ik stel voor om het internationaal gerechtshof naar de UK en of de USA te verhuizen :
http://www.bbc.com/news/world-europe-35327494

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 su

Gematigd is het nieuwe extremisme. Er sneuvelen altijd nog dagelijks burgers door gematigde bommen. Fight War Not Wars! Make Peace, Not War! 1, 2, 3, 4.. You can stuff your fucking War!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 6822

@30: (((((Helemaal offtopic, maar op crass valt ook nog heel veel aan te merken. Wel leuk, dat dan weer wel.))))))

 • Vorige discussie