1. 1

  Apart. Na twee minuten zitten we in 1980 en zijn er 90 jaar verstreken. De volgende 27 jaar duren vervolgens nog anderhalve minuut?

 2. 6

  Gewoon wachten tot de huizenmarkt in elkaar pleurt, na de hebzucht spat de zeepbel uiteen. Da’s nou het leuke van kapitalisme…….zelfcorrectie van de markt word dat genoemd. In werkelijkheid is het dat degene die niets bezit nog harder moet werken en de degene die de poen heeft kan onderuit zakken en nog een flinke sigaar kan opsteken.
  Het is net zoals een bijenvolk (weet u wel, van die ijverige beestjes?): al moet 90% van het volk worden opgegeven, de koningin moet gespaard blijven.
  Nou is mij alreeds opgevallen dat de gemiddelde kapitalist de brains van een insect heeft, dus niets nieuws onder de zon.

 3. 7

  @6: Maar die prijzen, zijn die niet het gevolg van buitenlandse investeerders? Je weet wel, om het tekort op de handelsbalans te compenseren kopen die in de VS eigendom. Lijkt me dat de prijzen dus alleen kunnen instorten als Europa, Oost-Azie en het Midden-Oosten hun geld gaan weghalen uit de VS. Aangezien dat ook betekent dat het fors aan waarde verliest (want het duur gekochte huis is dan ineens veel minder waard), wil niemand daarmee beginnen.

 4. 8

  En wat hebben de huisprijzen in de States te maken met Europa.

  Volgen de prijzen hier ook dezelfde curve?
  En volgen de prijzen in de verschillende delen van Europa uberhaupt een gelijklopende curve?

  Ik woon in de buurt van Brussel. Heb ongeveer 2 jaar geleden een huis gekocht en weet dat er nu al ongeveer vijf- à tien-duizend euro waardestijging is aan m’n huis.
  Collega van me woont tegen Namen. Die heeft 10 jaar terug een huis gekocht en zit slechts aan een waardestijging van tien- à vijftien-duizend euro op 10 jaar.
  Mensen in de Ardennen hun waardestijging loopt nog trager.

  Ik denk dat de markt in de VS ook zo is. Bepaalde regio’s is het een zekerheid dat de prijs nog verder zal stijgen andere niet.

  Maar om terug te komen naar mijn beginvraag.
  Heeft er iemand mss een grafiekje van de prijzen in Europa of in Nederland/België. Specifieke regio’s?

 5. 9

  Je moet om huizenprijzen (of eigenlijk alle gebouwenprijzen) te kunnen vergelijken gelijksoortige regio’s nemen. Zelfde bevolkingsdichtheid en bebouwingsdichtheid en en welvaart. Oftewel: hoeveel behoefte is er om je daar te vestigen en hoeveel ruimte is er nog.

 6. 11

  Verbazingwekkend grafiekje. De crash van 1978 was veel minder dan hier. En van 1985 tot 1995 blijven de prijzen gelijk, vreemd.

  Wil er graag een VS rentestaatje naast zien.

 7. 15

  Nou, 6 procent is niet slecht. Dat is waarschijnlijk de norm voor een 30 jaar hypotheek.
  Maar ik denk dat de relatieve stabiliteit van de rente ook een rol speelt. En uiteraard het gemak waarmee mensen een hypotheek konden krijgen. Net als in nederland is daar ook een tijd lang ruimer omgesprongen met wat je op basis van je inkomen zou kunnen krijgen.