1. 1

  http://tinyurl.com/2e6mbs
  47-minute animated presentation of “Money as Debt” tells in very simple and effective graphic terms what money is and how it … alle » is being created. It is an entertaining way to get the message out. The Cowichan Citizens Coalition and its “Duncan Initiative” received high praise from those who previewed it. I recommend it as a painless but hard-hitting educational tool and encourage the widest distribution and use by all groups concerned with the present unsustainable monetary system in Canada and the United State

 2. 2

  Heb dat filmpje (money as debt) twee keer gezien, vraag me af wat ik er van moet geloven. Ik snap het ook niet helemaal. Heb dan ook geen verstand van economie, maar me wel vaak afgevraagd of er niet heel veel meer geld is dan ‘comoddities’ om dat geld te representeren. Snap ook niet wanneer geld zelf een commodity wordt, terwijl er toch teveel van is… Of waar die enorme vraag naar geld vandaan blijft komen. En waarom een economie altijd maar moet groeien. Lijkt me niet houdbaar.

 3. 7

  @4: Ja als er sprake is van deflatie kan ik me zoiets voorstellen, dan is je geld toch meer waard tegen de tijd dat je het terug krijgt van de lener.

  Maar in een situatie met inflatie (en als ik me niet vergis komt dat meer overeen met de situatie in d VS), is geld lenen voor niets wel erg onprofijtelijk (voor de uitlener dan). Niet alleen verdien je niets op de uitleen, bovendien is als je je geld terug krijgt de waarde ervan ook nog eens verminderd.

  Voor de lener daarentegen is het feest: Leen dollars, wissel in tegen een waardevastere munt (of waardevaste goederen), wacht tot de leenperiode voorbij is en wissel zoveel als nodig om de lening terug te betalen terug in dollars. De rest is voor jezelf!

 4. 9

  Dat filmpje “Money as dept” verklaart wel waarom je negatieve (en extreem lage) rente kan hebben. Een bank moet leningen afsluiten om meer geld te mogen maken, en als dan niemand geld wil lenen, moet je maar mensen betalen om geld van je te lenen zodat je weer meer geld kan produceren….. bizar.

 5. 11

  @8: Dan is #4 meteen ook verklaard. Als iedereen dat geld alleen leent om het in een ander land op de bank te zetten, schiet de plaatselijke economie er ook geen drol mee op (tot de winsten uit de buitenlandse leningen terug beginnen te komen).

  Dan vraag ik me wel af, kan je dan niet beter zelf dat geld naar Nieuw Zeeland brengen en de rente gewoon weggeven? Op de 1 of andere manier komt de maatregel me niet bijzonder efficient over.

 6. 13

  “Dan vraag ik me wel af, kan je dan niet beter zelf dat geld naar Nieuw Zeeland brengen en de rente gewoon weggeven?”

  Ik denk dat zelfs de toch volgzame Japanse kiezer het niet zou pikken als de regering geldt aan buitenlandse banken gaat geven.

  “Op de 1 of andere manier komt de maatregel me niet bijzonder efficient over.”

  Het is ook niet veel anders dan hopen dan dat de mensen denken: “Nou, lenen is nu zo goedkoop, ik ga maar eens flink investeren in mijn bedrijf” en dat banken het aandurven.