Amerika zoekt een donor

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Jasmina Adema (rechts)

Het begon allemaal met een video en een website, opgepikt door zangeres Rihanna. Inmiddels hebben de NBA-sterren Paul Pierce, Tyson Chandler, Chris Wilcox, tv-presentatrice Oprah Winfrey en, naar verluid, zelfs het Witte Huis zich aangesloten bij de campagne. Lijdend voorwerp is de inmiddels zes jaar oude Jasmina Anema. Ze lijdt aan natural killer-leukemie, een ontzettend agressieve vorm van leukemie. Ze heeft een donor nodig.

Jasmina’s biologische moeder is drugsverslaafd en bood haar ter adoptie aan. Een modeontwerpster uit Nederland, Theodora Anema, adopteerde haar. Het kleintje spreekt daardoor vloeiend Engels en Nederlands. Op 20 januari bezoekt ze met haar moeder het ziekenhuis in haar woonplaats New York vanwege een infectie aan haar voet. De dokters constateren leukemie en Jasmina blijkt opeens minder dan een half jaar te leven te hebben, tenzij er een beenmergtransplantatie komt.

Daar blijkt echter een probleem te zitten. Voor een beenmergtransplantatie is een donor nodig waarvan de genen overeenkomen met die van Jasmina. Die is er op dit moment niet, vooral omdat zwarte Amerikanen ondervertegenwoordigd zijn in het donorbestand. Vandaar dat familie en vrienden een campagne opgezet hebben om zwarte Amerikanen te bewegen om zich in te schrijven als donor. Daarvoor moeten ze een DNA-test ondergaan, die 65 dollar kost. Veel geld voor de vaak zeer arme zwarte Amerikaanse bevolking. Er is inmiddels 40.000 dollar ingezameld om ook de arme mensen de gelegenheid tot een test te geven.

De kans om een donor te vinden is echter meer dan één op de miljoen. En veel tijd is er niet meer. Jasmina ondergaat inmiddels chemokuren, maar de leukemie groeit sneller dan een chemokuur kan tegengaan. Dokters verwachten dat ze nog twee maanden te leven heeft, tenzij…

Vorige week zaterdag kwamen er meer dan duizend mensen naar een ‘bone marrow drive’, een bijeenkomst waar gezocht word naar een persoon die gelijke genen heeft als Jasmina. Tevens kunnen mensen zich daar inschrijven om donor te worden. En dat allemaal vanwege het onderstaande filmpje, mede gemaakt door Isabelle (5), het beste vriendinnetje van Jasmina.

Reacties (1)

#1 Chris

America’s Next Bone Donor?