Amerika wederom verkeerd begrepen?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Op kosten van het US State Department nodigt de Amerikaanse ambassade in Jordanië Arabische journalisten uit voor zogenaamde familiarisation trips. Deze mensen mogen dan een paar dagen een kijkje nemen in de Verenigde Staten en krijgen en passant ook nog wat uitleg over de Normen en Waarden van the Good Force. “Dat is niet zo best” zegt de Jordaanse blogger Batir Wardam die zich als een ware Jordaniër beleefd en voorzichtig uitdrukt: “a sensitive topic and I hope that none of my colleagues in the media will take the matter personally…” Maar Wardam’s boodschap is duidelijk: Arabieren laat u niet in de luren leggen. Het zijn diezelfde Amerikanen die uw broeders in Irak doden en Israël volledig steunen in het onderdrukken van de Palestijnen. Instead of enlightening the Arabs and preaching to them the American democratic model, Wardam says it is the Americans who need reschooling. (GlobalVoices). Op het prijzenswaardige brugblog Global Voices dat d.m.v. een netwerk van vrijwilligers de taalbarrières tussen de verschillende blogosferen overbrugt wordt het Arabische verhaal van Wardam toegelicht. Een comment op deze post brengt echter al snel de nodige nuancering dat het wel mee zou vallen met alle propaganda en brainwashing tijdens deze tripjes. Ook veel Chinezen worden namelijk uitgenodigd en zij maken van deze kans gebruik om flink te netwerken, familie te bezoeken en de toerist uit te hangen. They also managed to educate the Americans they met along the way about China and Chinese perspectives. So it doesn’t have to be a completely one way street (Global Voices).

Reacties (6)

#1 WZNM

Embedded journalism ook nog zeker ?

  • Volgende discussie
#2 HansR

De problemen zijn ook niet met goede bedoelingen oplosbaar. De kloof is zo diep. En het verschil tussen de Chinezen en de Palestijnen is zo groot dat dat nauwelijks als voorbeeld kan of mag gelden.

In China wordt de VS ook gezien als het Voorbeeld. In de Arabische wereld is de VS de boeman. De Arabische houding van wantrouwen naar de VS is zo groot. Dat verschil overbrug je niet in een paar dagen met een aardig bezoekje.

Ik denk dat een zin uit het arabische deel van de discussie een kern van het probleem zeer sterk weergeeft: Dialogue is necessary no doubt but it should take place according to Arab priorities….

De Arabieren willen in control zijn en niet aan de hand van en op initiatief van. Het kan toch niet zo moeilijk zijn op die basis een dialoog te beginnen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 RennieB

Voor 9/11 was er ook al eens een tripje van bepaalde personen naar de VS, net als voor de inval in Irak en de coupe op Chavez… Waarschijnlijk moet iedereen weer even weten wat ook al weer de bedoeling is….

Man, stop
deze
waanzin nou eens….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 caprio

@HansR: dat is een flinke generalisatie die je daar gevonden hebt. Ik kom juist ontzettend veel Islamieten in de VS tegen die een soort van VS-adepten zijn, zich beroemend op de rechten en vrijheden die ze hier genieten vergeleken met de Arabische corrupte dictaturen. Ben jij zo’n Europeaan die gelooft dat Arabieren nooit in vrijheid zullen geloven, en zo’n anti-Amerika Europeaan die wishful gelooft in de ‘alle arabieren haten Amerika’ propaganda?

Enfin, het menselijke gezicht van de vijand zien is een prima initiatief, dat maakt het altijd een stuk moeilijker om iemand dood te wensen, dat zouden de Amerikanen ook met de Amerikaanse media/poltici/alle Amerikanan (en als we dan toch bezig zijn: alle Hollanders (behalve die van Turkse en Marokkaanse afkomst dan naar Turkije en Marokko) moeten doen: ze naar de Islamitische wereld sturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

@caprio
Ben jij zo’n Europeaan die gelooft dat Arabieren nooit in vrijheid zullen geloven, en zo’n anti-Amerika Europeaan die wishful gelooft in de ‘alle arabieren haten Amerika’ propaganda?

Nee.

Probleem is wel dat de Arabieren die in de VS zitten hun land ontvlucht zijn en daarmee hun gewicht niet meer in de schaal leggen. De dynamiek vlucht uit de samenleving aldaar. Wat rest zijn mensen die hun leven daar maken met hun meningen en politieke systeem. En daar moet je ook mee redeneren. Niet met de Arabieren in de VS. Die zijn al om.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 touretteketetteke

https://sargasso.nl/archief/2007/02/13/foto-des-tages-de-vrijheid-van-fotosjop/#comments

wat jammer dat deze draad gesloten is, ik heb er net wel zo gevatte aanvullingen (lekkendichtsels) voor; hier bij deze dan maar.

Larie’s baboon plaatje is een mooi voorzetje en welkome aanleidingen om de namen Sapolsky en Kummer in dat verband te laten vallen (op noorderlicht behandeld en terug te zien geloof ik).

Het verschil in de grof kwetsenden en hen die dat niet kies achten is de beslissing er van uit te gaan dat de brute realiteit niet (en de aangehaalde vrede voortspreiding ((want daar gaat het bij K en S om)) wel als onrealistisch) af te doen/schilderen valt.

soort van ‘get used to it’en overtref de ergsten.

Niet kwetsen om de opgeblazen en tot oorlog leidende lijders egootfiguren door te prikken maar juist om bij hen te slijmen en je voor hun ‘dienst(plichten) aan te dienen.

Of zit er mischien toch nog een vleugje, lekker puh, moet je maar niet zo stom zijn je voor het oorlogskarretje te laten spannen in?

  • Vorige discussie