1. 2

  ‘kweenie; Duitsland wordt omringd door landen als Nederland, Oostenrijk en Polen. Allemaal landen met krankzinnige ontwikkelingen in de politiek de afgelopen tien, vijftien jaar. Volgens mij is het meer gewoon een kwestie van afwachten. En hopen.

 2. 5

  Wat KJ zegt en Duitsland is gewoon nog iets langer geschokt dan wij door de tweede wereldoorlog (om begrijpelijke redenen). Bij ons duurde het 55 jaar voor een nieuwe extreem rechtse beweging opstond en getolereerd werd, misschien duurt het in Duitsland 70 jaar.

 3. 6

  Alsof Geert Wilders hier wel serieus genomen wordt. We denken allemaal dat hij wel even een kabinetje met het CDA gaat vormen waarin hij zichzelf helemaal belachelijk maakt. (oh wat heerlijk zo’n waanlink waarbij ik onbeperkt fantastische godwins kan maken)

 4. 7

  @3 Het verschil is dat zulk gedachtengoed daar nog niet geaccepteerd wordt, in de andere landen wel, en dat er nog geen grote politieke beweging bij is ontstaan. Natuurlijk zijn Duitsers an sich geen betere mensen als de mensen in de omringende landen (in tegendeel zou ik zeggen) maar de normen en waarden in de maatschappij daar zijn voorlopig nog anders. (ik ben trouwens wel benieuwd wat een zelfde onderzoek in Nederland op zou leveren)

 5. 9

  Hier ook en dan niet enkel om zijn coiffure. Helaas lacht een groot deel van de bevolking niet mee.

  @Marcel: Otto Waalkes of Harald Schmidt zijn behoorlijk leuk. Nederlanders weten doorgaans vrijwel niks van Duitsland, buiten de geijkte clichés en spreken amper de taal. Dat helpt allemaal niet mee.

 6. 10

  @2 @5, zoals 3 aangeeft; extreem rechts is een veel groter probleem in Duitsland dan hier. Die ‘uitlach’-policy lijkt dus averechts te werken. Wellicht is het verstandiger om op iemand zijn standpunten in te gaan dan om hem uit te lachen.

  Zijn argument “er kan 3x gestemd worden, dus de democratie blijft sterk” is een redelijk bijzondere redenatie. Overigens kunnen we in Nederland sowieso 4x stemmen.

  En het argument dat een democratie gezond is omdat alleen de status quo en niet de extremere uithoeken van het politieke spectrum vertegenwoordigd worden lijkt me ook niet helemaal waterdicht.

 7. 13

  @11
  De geschiedenis herhaalt zich eigenlijk nooit.

  Wat mij nog veel ongezonder lijkt dan de denkbeelden van de heer Wilders is de hoeveelheid publiciteit die deze kwast zelfs op een blog als dit weet te genereren. Het is ook wel gemakzucht, natuurlijk; alles met het woord Wilders erin is nieuws.

  Ondertussen krijgt Balkenende’s Nederland met electronische kind-en patientendossiers, cameratoezicht, rookverbod, registratie- en legitimatieplicht en gedachtenpolitie een steeds Orwelliaanser aanzien.

 8. 14

  @10: Misschien bedoelt de ambassadeur dat de (nationale) verkiezingen zo onduidelijk zijn, dat de uitslagen wat stabieler zijn. Als je begint te praten over Erststimmen, Zweitstimmen, Fünf-Prozent-Hürden, Direktmandate, Überhangmandate en negativen Stimmgewichte, dan haakt de nieuwkomer al snel af.

 9. 15

  Overigens kan de Ambassadeur wel trots zijn op het Duitse stemsysteem, het Bundesverfassungsgericht heeft toch opgedragen dat het voor 2011 veranderd moet worden (vanwege dat negatieve stemgewicht).

 10. 16

  In het islamitische tijdschrift TNT schrijft El-Zayat, algemeen secretaris van het islamitisch concilie in Duitsland: de islam heeft tot doel Duitsland te veroveren.Op dit moment wonen er ongeveer 3.5 miljoen moslims in Duitsland.Door de genade van Allah leven wij in een van de rijkste landen van deze wereld. Ik geloof dat de bondskanselier van Duitsland in het jaar 2020 een in Duitsland geboren en opgegroeide moslim is en dat wij in de constitutionele rechtbank van Duitsland een islamitische rechter hebben. Ach, waar maak ik me druk om,EU is al naar de kloten.

 11. 17

  @13
  De geschiedenis herhaalt zich eigenlijk nooit? wat is dit nu voor onzin? daarbij is het woord ‘eigenlijk’ wel erg zwak. Nu zeg je ‘eigenlijk’ niets….