Amazing genetics [+Poll]

Mike dit is werkelijk amazing! Voor maar 399 dollar kan je vrienden worden met mensen met dezelfde genen als jij?! Je bedoelt dat ik meer vrienden krijg die ook nog eens dezelfde genen hebben als ik?! Ja Mike dezelfde genen dat is net zoiets als familie, ik bedoel: net als je broers, je tante of je oma! Een soort genetische Hyves dus en dat allemaal voor maar 399 dollar, dat is amazing?!

Maar er is meer Mike, let op! Voor maar 399 dollar vind je niet alleen mensen met dezelfde genen. Maar kan je ook zien of je kans maakt op dodelijke en ongeneeslijke ziekten! Je bedoelt levensbedreigende ziekten?! Ja Mike voor maar 399 dollar rekenen ze uit of je zal sterven aan kanker, suikerziekte of een hartaanval. Het staat namelijk allemaal geschreven in je genen. Echt waar en dat voor maar 399 dollar, dat is amazing?!

En dat is nog niet alles, naast vrienden maken en je eigen doodsoorzaak achterhalen kom je ook te weten waar je vandaan komt? Hoe bedoel je, ik weet toch waar ik woon? Nee Mike, waar je voorvaderen vandaan kwamen! Stam je af van een woest ruitervolk uit Azië of behoor je bij een trotse krijgerstam uit Afrika? Je bedoelt dat ik eindelijk begrijp waarom ik van zonnig weer hou en zo tevreden ben als ik tijdens het douchen naar beneden kijk? Ja Mike voor maar 399 dollar vinden ze je voorvaderen waar ook ter wereld. Maar dat is amazing?! Zeker Mike, voor maar 399 dollar ben je een ander mens.

Maar is dit alles wel te vertrouwen?! Jawel Mike, ze hanteren een privacy policy en beschikken over core values die stellen dat mensen toegang moeten krijgen tot hun eigen genen …én dat de benefits opwegen tegen de risks! Maar dat is amazing! En dit alles wordt bewaakt door een indrukwekkende Board of Directors van vrouwen met wel twintig jaar ervaring. Maar dat is amazing! Hoe doe ik het, waar kan ik betalen?! Kijk Mike je ordert een kit voor maar 399 dollar, spuugt in een buisje en doet het op de post. Daarna doet de computer alles vanzelf voor je. Totally amazing niet waar?!

[poll=228]

Gerelateerde links: Nuttig of gevaarlijk onderzoek? [Sargasso, 2005], IJslandse genen (mixen) [Sargasso, 2002, Verzet tegen databank met DNA van agenten [Nu.nl 2008]

Reacties (14)

#1 S’z

Als je zo al ’s wat kwaaltjes hebt (gehad), wil je een en ander toch wel wat beter weten. Temeer daar de medici onderling weinig samenhang of samenwerking vertonen. Men verwijst onderling door, maar men benadert het niet multidisciplinair of gecoördineerd. Men rekent je geld aan om een dossier op te slaan, maar als je zelf je eigen scans en opnames en “platen” niet meesleurt van consultatie tot consultatie, loopt het alsnog in de archipel aan medische eilandmentaliteiten. Maar bon, we wijken af. Deze kit werd door Time bekroond als dé uitvinding van 2008. Linktip met plezier ingezonden ; zelf ontdekt via (klikmelink).

 • Volgende discussie
#2 Martijn ter Haar

399 dollar is te goedkoop, daar kunnen ze niet het hele genoom voor sequencen. Het streven is “the 1000 dollar genome” Het is nooit te duur: als je vroegtijdig overlijden door kanker of een dure behandeling uitspaart door vaker te controleren bij personen met een hoog risico of juist heel weinig te controleren bij mensen die een bepaalde ziekte toch niet zullen krijgen, dan heb je het geld zo terug verdiend. De verwachting is dat dit de gezondheidszorg goedkoper gaat maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Maar de vraag blijft: wie geeft anno 2008 (post 911) z’n genen op een presenteerblaadje aan een Amerikaans bedrijf? Zie de gerelateerde links, volgens mij deed National Geographic het samen met IBM voor nóg goedkoper (ala je kreeg er alleen je voorvaderen voor terug, niet je doodsoorzaak). IBM ja, die deden ook mee. Wat deden die ook alweer in de periode ’33-’39?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Martijn ter Haar

@3: Alleen de voorvaderen is ook een simpelere test.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Boekhouder Berend

@ S’z
Hoho, wie zegt dat er ook maar een enigszins betrouwbare koppeling is tussen genen en ziekten, laat staan tussen jouw genen en jouw ziekten.
En als jij je eigen scan meeneemt kan ik al raden wat er in welk ziekenhuis dan ook gaat gebeuren. Of denk je dat er ergens nog een sterkere NIH (not invented here) mentalietit heerst?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 BartB

Als je reden hebt om aan te nemen dat je drager bent van bepaalde risicogenen, kan je dat vaak verzekeringsvergoed laten testen bij een medisch centrum.

De vraag wie je voorouders zijn, is raar. Ga ver genoeg terug, en je voorouder was een wezentje dat uit één cel bestond en waarschijnlijk stonk.

En waarom ik vrienden zou willen worden met iemand, alleen omdat die genetisch op mij lijkt, is me een raadsel.

Kom nog maar eens terug als ik mijn hele genoom kan krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 S’z

True, #5. Maar waar ik de vinger op leg is : we zijn zo weinig geïnformeerd, er is dus honger naar weten. En die honger wordt tegenwoordig vaker gevoed dan bevredigd door de artsen, die vaak nog in de 20e eeuw lijken te leven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Meester

Dat gezeur over die privacy. Je kunt tegenwoordig geen normale uitvinding meer doen, geen wezenlijke vooruitgang meer voorstellen of men begint over privacy.
Als het zo daar gaat wordt het nog de doodsteek van vooruitgang in het algemeen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 gronk

Klopt. Als het aan sommige mensen ligt zou een telefoonboek verboten worden. ‘Oooooh, dan kun je iemands telefoonnummer opzoeken als je z’n naam en adres weet.’

Get a grip.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 IdeFX

@2 ‘Het is nooit te duur als je vroegtijdig overlijden…’??? Hoezo zou sterven aan kanker (jouw voorbeeld) ‘vroegtijdig’ moeten zijn? Mensen kunnen blijkbaar niet accepteren dat niet iedereen 90 jaar oud wordt – als ik over 3 jaar omflikker omdat het afgelopen is, noem ik dat niet vroegtijdig en ik heb al helemaal geen behoefte om dat ten alle koste te voorkomen! (maar ja, dat ik een afwijkende mening heb weet ik al langer ;-))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 m44

@10 Wacht maar mannetje, binnenkort sluiten ze je niet af, maar komt er een lief civiel procesje bij. Daarna betaal jij gewoon de kosten van die behandeling die van jou niet zo nodig hoeft. Eens kijken hoe lang je dat nog vindt.

Rechter: “U ? Niet wil ? Hahahaha!!” Tegen aanklager-advocaat: “Hee, hoor je wat-ie zegt …”. Beiden: “Hahahaha! Hehehe!”

;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Boekhouder Berend

@6 “En waarom ik vrienden zou willen worden met iemand, alleen omdat die genetisch op mij lijkt, is me een raadsel.”

Je hebt toch ook mensen die samen virtueel andere mensen uitmoorden op Warcraft en zich daarom vrienden noemen. Alles is mogelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie