Als u het zou zeggen …..

Foto: © Rijksoverheid schermafbeelding persconferentie ivm coronacrisis
Dossier:

Vanavond weer een persconferentie waarin, naar verwacht, premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen zullen aankondigen om het stijgend aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

Twee vragen:  A) welke maatregelen zullen er volgens u genomen moeten worden en B) welke maatregelen denkt u dat de heren zullen afkondigen?

Mocht u bij A) het zelf niet kunnen bedenken, dan kunt u misschien kiezen uit:

– Niets, het gaat prima zo;
– terug naar de lockdown van 16 maart;
– een veel strengere lockdown dan we tot nu toe hebben gehad;
– verplichte quarantaine voor een ieder die positief wordt getest;
– laten we 1 week een landelijk carnaval houden om de groepsimmuniteit een boost te geven.

Mocht u wél wat kunnen bedenken, meldt het dan a.u.b. Wie weet hebben anderen er wat aan.

Bij B) zou u natuurlijk de koffiedikkijkers kunnen volgen in de diverse media. Zo zagen we ergens voorbij komen dat Rutte het volk zal oproepen zich nu toch beter aan de regels te houden. Wij hebben het niet opgezocht, maar hoe vaak heeft hij nu al een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van het volk?

Wie weet zal minister De Jonge eindelijk mee kunnen delen dat de testcapaciteit nu echt op meer dan volle sterkte is en dus kunnen we overgang tot verplicht testen van gans het volk.

Awel,  wij onderschatten uw voorspellende gaven niet, dus wat zullen de heren ons bieden denkt u?

Reacties (11)

#1 Bismarck

We kunnen er niet onderuit dat Nederlanders in te grote mate onverantwoordelijk zijn. Veel teveel mensen houden zich niet aan adviezen en zelfs regels worden door een te grote groep niet nageleefd. Dus Rutte zou eens kunnen beginnen met de coronawerkloosheid een stuk aan te pakken door een flink blik handhavers in dienst te nemen. Dan maar #dictatuur all over de Twitters. Zo niet, dan elke twee maanden zo’n purgeweek (daartussen wel steeds lockdown), zodat we een beetje in golven (ivm. capaciteit van de zorg) richting groepsimmuniteit gaan.

 • Volgende discussie
#2 paul

De Jonge cs dienen te regelen dat de GGD’s hun belangrijkste werk bij pandemie bestrijding, track and trace (weer?) goed leren doen. Schandalig en verontrustend dat de GGD’s daar volstrekt niet (meer) toe in staat bleken in Amsterdam en Rotterdam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Cerridwen

Het is duidelijk dat er nu te weinig regels zijn, dus in elk geval lokaal moeten er meer regels komen. Bijvoorbeeld:
– beperkingen aan groepsgrootte
– mondkapjes verplichten binnen
– minder vrijblijvende quarantaine
– verbetering bron en contactonderzoek

De situatie is nu veel beter dan in maart, dus een algehele lockdown lijkt nu niet nodig. Het is nu al meermaals gebleken dat snel testen en uitgebreid onderzoek in staat is lokale uitbraken de kop in te drukken, maar niet als het er te veel zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Reinaert

Aanvullend:
Lokaliseren via de waterzuivering (wat wordt uitgebreid) lijkt mij een prima zaak. Vervolgens: dorpen en of steden in een 14 daagse lockdown of langer tot het water “schoon” is.
Het doneren van bloed (van ex patiënten) financieel belonen, zodat plasmapillen kunnen worden gemaakt om IC zo veel als mogelijk leeg te houden.
Meteen luchtzuiveringsinstallaties voor scholen aanschaffen, zie het onderzoek in Eindhoven. Die dingen moeten natuurlijk ook naar ziekenhuizen en verzorgingshuizen.
Miljarden investeringen (voor na Corona en om pandemieën minder kans te geven) in de verduurzaming van de economie. Daarnaast zorgen voor werkgelegenheid door een nieuw deltaplan, waarbij de groene opwekking van energie wordt meegenomen. Trouwens ook vliegen ontmoedigen.
De mensen uit de frontlinie beter belonen zodat daar voldoende bevoegde krachten met plezier hun werk kunnen doen.
Niet strenger handhaven, maar mensen publiekelijk “shamen” als zij zich niet gedragen. Uiteraard tegelijk mensen publiekelijk prijzen voor goed gedrag en bereikte resultaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 lmgikke

Als eerste een preek dat we het toch echt allen moeten doen. Eigen verantwoordelijkheid. Vervolgens gaat hij aankondigen dat de jeugd weer naar school gaat. Met een paar extra maatregelen:

1.5 Meter maatregel ook op de middelbare scholen voor de jeugd vanaf 15 jaar (om het makkelijk te maken :D).

Tevens zal men melden dat er een ventilatie team scholen opgericht is. Dat verspreiding via Aerosolen niet bewezen is, maar men toch gaat controleren of de scholen aan het bouwbesluit voldoen.

Dat mondkapjes niet werken, maar dat ze toch op sommige plekken verplicht zullen worden. (even testje m.b.t. ‘grote’ druppels, spuug zonder mondkapje op en kijk hoe ver het komt, doe het nogmaals met mondkapje op. En dat zou niet werken tegen de verspreiding???)

Ook zal de App worden aangekondigd. Dat deze geheel vrijwillig zal zijn, en dat in de nieuwe corona wet die in de maak is dat geregeld zal worden.

O en natuurlijk moeten we na 1 september nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken.

Voor de rest een hoop adviezen, verzoeken maar geen concrete maatregelen. Daarnaast ben ik benieuwd wie de schuld nu gaat krijgen. We hebben reeds gehad: de vakantieganger, de jongere, de horeca, niet voldoende afstand houden.

Uitkomst: De overheid heeft de set regels uitgebreid. Legt de verantwoordelijkheid bij de burger en het bedrijfsleven met de voice over:

“Jullie moeten het doen, en als er toch besmettingen komen dan kunnen wij je bedrijf sluiten voor een paar weken. Nee we geven geen heldere set waar je als bedrijf aan moet voldoen, als bedrijf moet je gewoon voldoende doen.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 lmgikke

De maatregelen die genomen zouden moeten worden:

1. Handen wassen
2. Afstand houden
3. Goed ventileren met verse lucht in binnenruimtes
4. Mondkapjes verplicht in de publieke binnenruimtes (winkels, gemeente, OV, supermarkt, bibliotheek, museum, etc)
5. Vermijd drukte

En daarnaast komt er een landelijk actieplan om actief de ventilatie in gebouwen verbeteren met ook op komende herfst.

Dat alles natuurlijk met de mededeling dat voortschrijdend inzicht laat zien dat aerosolen een belangrijke rol spelen. Mondkapjes wel degelijk werken (de drager en de omgeving!). En dat we daarom nu deze acties ondernemen.

En als bonus: als we de ventilatie op orde brengen, krijgen we veel minder andere jaarlijks terugkerende ziektegevallen zoals de griep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 beugwant

Die foto lijkt wel een promovendus NGT met twee paladijnen. 🤓

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jos van Dijk

Ik vraag me af of mensen weten (of beter: zich realiseren) hoe de verspreiding van een virus werkt en hoe dat verhinderd kan worden door afstand te houden en handen te wassen etc. Het herhaald oproepen van Rutte om die regels te volgen lijkt me echter minder effectief dan het overal en bij herhaling laten zien van een animatie met een korte uitleg waarin je laat zien hoe besmettingen in de praktijk plaatsvinden. Ik zocht naar een voorbeeld, maar kon het nergens vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hans Verbeek

@7: ik dacht dat die paranimfen genoemd werden.

De virusbubble gaat een beetje aan mij voorbij. Ik kijk nauwelijks TV en lees geen kranten. Als ik op zoek ga naar nieuws, dan is het naar interessantere dingen dan een virus.
Om mij heen merk ik dat steeds meer mensen de schouders ophalen over de epidemie. Het aantal besmettingen neemt toe, maar het aantal IC-opnames en sterfgevallen niet.
Ik wens jullie veel regels en strenge handhavers toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

@9: Ik moet in Meester Prikkebeen zijn blijven hangen.

Quote van de dag: “…en zeker geen polonaise!”
Benieuwd wat Fokke en Sukke daarmee gaan doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@10: Met een paar kleine aanpassingen is “Welterusten, meneer de president” ook weer uiterst actueel.

 • Vorige discussie