Aftrap Zwarte Pietendiscussie op Joop en TPO

En daar zijn we weer, met de jaarlijkse traditie die heel Nederland elkaar de hersens in laat slaan: de zwart-Pietdiscussie. Eigenlijk duurt deze discussie inmiddels al het hele jaar, net zoals dat pepernoten tegenwoordig inmiddels ook het hele jaar door te verkrijgen zijn, maar we moeten natuurlijk niet vergeten dat vooral November traditioneel gezien doorgebracht wordt met wild geraas. Fraaie stukjes in de zin van de aftrap vallen te lezen op Joop.nl en TPO.

Joop gaat er met gestrekt been in met een stuk met als titel: “Weert duwt oud-Hollandsch racisme door asielzoekersstrot” als reactie op een stel vrijwilligers die voor de vluchtelingen een sinterklaasfeest wil organiseren, uitdrukkelijk mét mijn vriend uit mijn kindertijd die ik de laatste jaren heb zien verworden tot de mascotte van lomp Nederland: binnenkort vervangt hij naar het schijnt de meeuw in het logo van de PVV.

Tsja, je kan je afvragen of het zo handig is om juist met dat aspect van onze cultuur te komen waar heel Nederland elkaar inmiddels jaarlijks over in de haren vliegt. Maar om nu gelijk met zo’n kop te komen is pure polarisatie en sensatiezucht. Gelukkig is daar TPO die daar van de andere kant feitelijk net zo hard tegenin gaat, met de zin:

Het is onduidelijk waarom een, naar eigen zeggen, ‘verschillige’, ‘betrokken’ en ‘sociale’ publieke omroep tegen het blijmaken van asielzoekers en hun kinderen is.

Opgelegde naïviteit alsof die hele zwarte pietendiscussie niet bestaat. Nee, daarmee komen we verder. Het stukje op Joop en het stukje op TPO zijn even tendentieus: ze blinken beide uit in hijgerigheid om nog even wat olie op het vuur te gooien. Ons journaille anno 2015.

Ik kan zelf niet wachten tot over een paar jaar de roetpiet overal uitgerold is zodat we eindelijk weer een normaal kinderfeest hebben, zonder dat de één de ander voor racist uitmaakt en de ander de één vervolgens antwoordt met puur opgelegd onbegrip dat niet zelden uitmondt in uitingen van daadwerkelijk racisme.

Want meer dan alles wil ik graag een keer van die kinderachtige discussie af. Hoe dan ook, Zwarte Piet stond de laatste tijd een beetje op een laag pitje. Momenteel wordt ons land namelijk door een andere discussie in beslag genomen: die over de vluchtelingen zelf.

Een bericht dat ik daarover veel hoor van mensen die met vluchtelingen werken is dat het die vluchtelingen vooral verbaast dat de EU zo door hun komst overvallen is. Hadden we dan helemaal niet door dat er in Syrië een oorlog woedt? Eh jawel, maar eh… wij hebben hier politici die denken dat ondanks dat we dat al jaren proberen de grenzen écht dicht kunnen en ‘de regio’ het wel opvangt, en eh, dat mensen hier niet komen om te vluchten voor een oorlog maar voor een borstvergroting, dus tsja…

Het idee dat we ons als continent wel even zouden kunnen onttrekken aan de gevolgen van ontwikkelingen in de wereld in onze achtertuin stuit bij veel vluchtelingen op onbegrip, en de praktijk wijst uit: terecht. Maar binnenkort zullen zij zien waar we het al die tijd dan wél zo druk mee hebben gehad, en dan komt het begrip. In plaats van de presentatie van ons kinderfeest krijgen zij namelijk een land te zien waarin de mensen zich gedragen als kleine kinderen, en waarin discussies dat niveau niet overstijgen.

 1. 3

  Doe mij dan maar de stellingname van Nickelodeon, die heeft vandaag z’n ongeschminkte Pieten gepresenteerd. Ik hoop dat het Sinterklaas Journaal er bij aansluit. De enige die het merken zijn de volwassenen. Dan is Sinterklaas over een paar jaar hopelijk weer wat het hoort te zijn: oud-Hollandse gezelligheid voor de kleinsten en voor de wat grotere de draak met elkaar steken via suprises en gedichten.

 2. 4

  We kunnen nu wel stoppen met de discussie (ok, een paar jaar geleden al.) Proces is in gang gezet, de oude Zwarte Piet komt nooit meer terug en de roe ook niet. Over een paar jaar ben je gewoon een loser als je nog in vol ornaat over straat loopt.

 3. 5

  @3: Dus ZP is een racistische uiting van een Afrikaan in een slavenpakje en dan gaan mensen van Afrikaanse afkomst nu een slavenpakje aantrekken? Het zal mij verbazen als dat door de antipieters wordt goedgekeurd.

  Ongeschminkt maakt een einde aan de tradities dat een bekende voor ZP speelde. Die ongeschminkte pieten (her)ken je dan immers en daarmee haal je het hele Spanjeverhaal onderuit en dan zal Sinterklaas ook wel niet echt zijn, en zo voorts.

 4. 6

  Doe nou niet alsof heel Nederland elkaar de hersens inslaat. Het is een hele kleine minderheid die heel hard schreeuwt. Maar het gros is het met elkaar eens: zwarte Piet is oke en hoort erbij.

 5. 8

  Ik begrijp niet waarom mensen hier op deze website nog in durven te gaan op zogenaamde betuigingen van racisme over onze traditie met betrekking tot sinterklaas ,terwijl Nederland één van de top meest tolerante landen is geweest tegenover vluchtelingen .

 6. 10

  Er zijn zwarte mensen die sint en klaas willen afschaffen met maar één ding als doel en dat is de afbraak van de westerse normen en waarden zodat er een dictatuur van neo -islamistische normen en waarden kan worden ingevoerd

  Wilders bedankt, voor dit soort waanzin.

 7. 13

  De zwartepietendiscussie was vroeg dit jaar. De pepernoten lagen nog niet eens in de winkel. Maar het is wel een leuke traditie. Zeker voor mensen die al te groot worden voor Sint en Piet.

 8. 14

  Tsja, en dat allemaal vanwege het waanbeeld van 1 aandachtshongerige allochtoon met een minderwaardigheidscomplex. Kan je nagaan hoe lang het duurt voordat iemand echt ingeburgerd is als zo’n eenvoudig kindersprookje al niet begrepen wordt.

  En dan staan er nu honderdduizenden nieuwe allochtonen voor de deur, die elkaar thuis de hersens inslaan omdat ze in net een andere versie van de Islam geloven. Hoe lang gaat het wel niet duren voordat die homo’s, atheïsten, varkensvlees eten en Zwarte Piet als onderdeel van hun cultuur gaan accepteren? Temeer een reden om mensen in een regio met hun eigen cultuur op te vangen. Dat scheelt een heleboel doorgedraaide en gefrustreerde Gario’s in de toekomst.

 9. 15

  Hoe krijg je het allemaal je pen uit zeg… Alsof Gario zoveel mensen kon mobiliseren als niemand er een probleem mee had gehad. Alsof het grootste probleem van Nederland is dat er te weinig varkensvlees wordt gegeten. Alsof homo’s in praktijk niet meer last blijken te hebben van het GeenStijl-gepeupel dan van allochtonen. Alsof die mensen niet juist vluchten voor geweld. Alsof die regio niet juist overstroomd en dat niet juist de reden is dat die mensen hier staan. Werkelijk, soms denk ik, waar in wat voor woewoebabaland leven we hier eigenlijk dat dit soort kleutertaal tegenwoordig gemeengoed is?

 10. 18

  @15: je hebt aan één kant de totaalmalloten (laat ik hen voor het gemak de onderbuik leegstromende schreeuwtokkies noemen), aan de andere kant heb je de vrij wereldvreemde ongezond naievelingen zoals jij waarvan het uitzicht net zo groot is als de diepte waarin het hoofd zich in de aarde bevindt. Beide zijn even ongelooflijk op de schaal van ‘Huh, WTF!?!’.

 11. 19

  @13:
  Deze is wel open:
  https://purelivinglife.wordpress.com/2015/09/13/httpswordpress-compost918953051896/

  Verder:
  Het nadeel van het afschaffen van Sinterklaas heeft wel het nadeel dat de middenstanders nog eerder met die kerstzooi beginnen:
  Men weet wel, die uit de hand gelopen Coca-Cola reclame van een achterlijke gozer met een arrenslee uit het hoge noorden.
  Zal me benieuwen wat de Inuit en/of Sami van hun medebewoner vinden.
  Misschien vatten ze die verkleedpartij wel als een belediging op ;-)

 12. 20

  @12:
  ZP is een discussie bij gebrek aan ontwrichtende grote stormen, dijkdoorbraken, overstromingen, ravage en strenge winters gepaard aan een overdaad aan gemak en luxe in dit land, en exemplarisch dat brede maatschappelijke discussies over essentiële onderwerpen hier niet meer bestaan: schimmelig, dus.
  NL is over zijn hoogtepunt en het land zou moeten worden teruggegeven aan de natuurlijke krachten en loop van zee en rivier.

 13. 21

  Het ECHTE probleem zijn die pepernoten die ieder jaar steeds eerder verkocht worden! Die pieten vreten zich het hele jaar suf dat ze groen beginnen te worden!!!

  (Zo. Zwarte piet discussie opgelost. Slotje.)

 14. 22

  IIIk stel voor dat we iedereen afschaffen, dan is discriminatie ook verdwenen ;\\
  Zzzeg maar geen nee, de atoombom is eigenlijk wel okee.
  Zwart is mooi. Black is BEAUTIFULL en Zwarte Piet (wie wil hem niet) OOK. OOK Nadat iedereen is verdwenen.

  Dit is een gezamenlijk kunstproject in samenwerking met Anton H.
  eyboe. boer. Roeb bOER. Rabiaat Mohammeddomeniationprovider.

 15. 24

  @18: Je schrijft het leuk op maar lees het nog eens over en besef: inhoudelijk zeg je helemaal niks hè? Kan ik ook doen: nee jij bent een idioot roepen. Njanjanjanjanja. Het is wel tekenend voor dit land en de discussies die hier gevoerd worden.

 16. 26

  Mijn evolutie:

  1. Pro piet, want voor mij heeft het nooit een racistische bijbetekenis gehad. En ook: Gario is een halve idioot

  2. Aanschouwen hoe het pro-pietenkamp blatant racistisch Zwarte Piet verdedigt, daarmee het gelijk van het anti-pietenkamp bevestigend. Waardoor ik mijn punt 1 moet bijstellen. Gario heeft hier gelijk, maar is nog steeds een halve idioot

  3. Constateer dat het voor het feest geen hol uitmaakt hoe die Piet er uitziet. En ik zie dat zo’n beetje iedereen die zich in het midden bevindt er zo over denkt. Gario blijft een halve idioot

  4. Conclusie: Alleen een minderheid vindt het echt erg. Dus, Zwarte Piet gaat dood. Is al dood. De strijd is gestreden. En het interesseert me niets. Maar Gario is nog steeds een halve idioot

 17. 27

  @26: over je fase 3. Ik zag net iets op m’n FB voorbijflitsen omdat iemand ‘like’ klikte en dat was de pagina van de pietitie, waar men woest was dat er ergens ongeschminkte pieten zouden verschijnen. Ook dat zou volgens hen weer het ‘afpakken van ons feest’ zijn.

  Wil ik nog toevoegen dat de personen die dit jaar ook al veel vroeger dan dit moment zijn begonnen met de piet-discussie zonder uitzondering allemaal pro-piet zijn. Of moet ik zeggen anti-andere piet, want het is een boze horde waar het woord pro eigenlijk niet zo bij past.

  Tenslotte: je fase 1 is precies waarom ik #17 schreef. Het zou al heel wat schelen als men het “ik ervaar” zou kunnen scheiden van een neutrale beschouwing, want natuurlijk was en is het sinterklaasfeest, echt zonder uitzondering, altijd al een leuke bedoening en geen haatfestival.

 18. 28

  @27: [ Wil ik nog toevoegen dat de personen die dit jaar ook al veel vroeger dan dit moment zijn begonnen met de piet-discussie zonder uitzondering allemaal pro-piet zijn. ]

  Dan ben je niet op Joop.nl geweest.

 19. 29

  Doe mij maar religie. Veel eerlijker en consequenter. Iemand die jou vertelt dat God bestaat, gelooft dat zelf ook echt. Iemand die dat zelf echt niet gelooft, gaat het jou ook niet wijsmaken.
  Mijn evolutie:
  1. Samen met een vriendje plas ik tegen het raam van de buren. Waarom vraag je? Nou, ze waren niet thuis. Quinsy Gario is nog niet geboren.
  2. Een half jaar later. Sinterklaas komt bij mij thuis. Ik mag op schoot. Sint pakt zijn grote boek erbij. Daarin staat dat ik stout ben geweest. Ik heb van de zomer tegen het raam van de buren geplast. Quinsy Gario is nog niet geboren.
  3. Eén of meerdere jaren later. Ik storm kwaad naar boven en weiger uit mijn kamer te komen. Mijn ouders hebben mij net verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Hoe haal je ’t in je hoofd om jarenlang tegen me te liegen. Quinsy Gario is nog niet geboren.
  4. Vele jaren later. Ik verbaas me erover dat volwassen mensen zich en masse druk maken (understatement) over “ons” feest. Quinsy Gario is inmiddels geboren. Hij krijgt doodsbedreigingen van sieg heilende en papoea meppende idioten. Vanwege zijn mening. Hoe achterlijk ben je dan.

 20. 30

  @27

  en is het sinterklaasfeest, echt zonder uitzondering, altijd al een leuke bedoening en geen haatfestival.

  Behalve dan voor talloze kinderen die werden en worden buitengesloten van dit kinderfeest. En dan zeg ik nu nog maar even verder niets over de talloze volwassenen die voor ‘zwarte piet’ (of erger) werden en worden uitgemaakt.

  De aanpassingen met betrekking tot de racistische karikatuur van zwarte piet, is in mijn optiek dan ook enkel maar toe te juichen. Eindelijk een gelijkwaardig kinderfeest voor alle kinderen – en volwassenen.

  Zeikerdjes die lopen te janken over een schreeuwende minderheid, zitten nog in de ontkenningsfase. Hoog tijd dat zij zich eens volwassen gaan gedragen. Of niet soms @26?

 21. 31

  @28: nee ik heb het in dit geval alleen over m’n eigen Facebook kringetje. Een gesloten groep met mensen die ik ken en waarvan ik aanneem dat er geen idioten tussen zitten. Ik denk dat zoiets een meer werkelijk beeld schept dan afgaan op het reaguurpubliek bij een aantal grote blogs.

 22. 32

  @30: je hebt gelijk en zeker hoe de zwarte piet verwensingen al heel lang gemeengoed zijn als racistisch “grapje”.

  Ik schreef ‘leuke bedoening’ juist om aan te geven hoe die belevenis van pakjesavond, surprises maken, schoen zetten, etc. bij iedereen positief is en dat slechts die link gelegd wordt met zwarte piet. Het is min of meer het volgende wat ik aan wil tonen:
  Sinterklaas is feest -> ik vier sinterklaas en ben geen racist -> zwarte piet kan dus nooit racistisch zijn.

 23. 33

  bij iedereen positief is

  En om dat stukje gaat het. Dit kinderfeest wordt al decennia lang niet door iedereen als ‘positief’ ervaren. Wat een (kinder)feest wel behoort te zijn. Wanneer kinderen van een feest worden buitengesloten, dan is er gewoon geen sprake van een feest voor iedereen.

  Verder is het volstrekt irrelevant of iemand, al dan niet met roomblanke billetjes, het zelf nooit als racistisch heeft ervaren. Tegenover ieder van hen, kan namelijk een kind of volwassene met een donkere huidskleur worden geplaatst die het wel degelijk als zodanig heeft ervaren of nog steeds zo ervaart – door bepaalde uitingen.

 24. 34

  Quinsy Gario en zijn opposanten zijn elkanders evenbeeld.
  Ze kunnen ook niet zonder elkaar….
  Zonder de ‘tegenpartij’ heeft de ander geen bestaansrecht.

  En dat is het leuke van tradities. We hebben elkaar er voor nodig.

 25. 35

  @34

  Hoefijzer is in deze zeker niet van toepassing, ook al zou je dat graag willen.

  We kunnen wereldwijd prima zonder racisme, in welke vorm dan ook.

  Overigens wel “grappig” om te zien hoe je met @34 racisme iets traditioneels noemt. Veelzeggend, ook.

 26. 36

  @34: Laatst ook al een opmerking over antifascisten die evenveel tuig zijn als extreem rechts dat is.
  Zoals E. Busch “die Partei hat immer recht” zong, zo zing jij “Das Mitten hat immer recht”?

 27. 37

  @33: misschien begrijp je me verkeerd. Alles dat ik schreef is een uiteenzetting van hoe het pro-piet deel denkt. Wat de basis is voor hun verdedigen van alles. Het begint altijd met ik.

  Het is dus niet mijn mening. Ik heb een iets andere evolutie doorlopen dan Joost. Meer iets van dit:
  1. Sint is tof, ik ben allesbehalve racist, wat is dat nou voor gezeur over piet. (ja ook ik ben daar begonnen..)
  2. Ik lees wel heel veel argumenten voor en tegen en voor beide is wel wat te zeggen en een ander deel ook juist helemaal niet.
  3. Ik heb eigenlijk nooit eerder nagedacht over wat (Sint en) Piet nu eigenlijk is. Hoe ze er uit zien en wat het voorstelt. Waarschijnlijk vanwege veel te veel focus op kikkers&muizen en cadeaus.
  4. Ik doe m’n eigen onderzoek wel. Vind van alles over de historie. Piet is gewoon een karikatuur van een zwarte slaaf.
  5. Blijf met je poten van de kikkers&muizen gvd!

 28. 38

  Waarom een discussie? Gewoon niet zo zeuren aan beide kanten. Wil de Brabo een blackface…prima. Wil de Surinamer een regenboog piet.. ook prima.

  De rest van de energie steken in het lief zijn! Komen we een stuk verder. Verdorie het lijkt wel alsof heel Nederland terug naar school moet en strafregels schrijven :”Ik zal minder zeuren en mijn vriendjes en vriendinnetjes niet met het schepje slaan als ik in de zandbak zit.”:P.

 29. 39

  @14: Bij de baardharen slepen we de Islam er even bij! :P Je doet wel heel erg je best he ;). Ook jij strafregeltjes schrijven?

  1: De discussie was er ook al in de jaren 70 en 80 hoor, lees voor de gein De Familie Doorzon strips maar eens ;).
  2: Op de Caribean en in Suriname werken ze al meer dan 10 jaar met regenboog pieten. Dus ook aan jouw kinderen kan je uitleggen als ze het niet begrijpen (Als ze nogal wereldvreemd zijn en niet weten hoe Wikipedia werkt en dus allang weten dat het om de cadeaus gaat :P): Dat is een Piet die in Suriname geboren is of van de Antillen komt, daar zijn ze wat vrolijker gekleurd.

  Maar ja dan kon je de plaatselijke Imam er niet bij slepen met de Epilady van je vriendin.

 30. 40

  @38:

  Waarom een discussie? Gewoon niet zo zeuren aan beide kanten. Wil de Brabo een blackface…prima. Wil de Surinamer een regenboog piet.. ook prima.

  Zo werkt het helaas niet. Net zoals het in Amerika als blanke not done is om “nigger” te zeggen, terwijl donkere Amerikanen elkaar er zonder problemen mee kunnen begroeten.

  Probleem is dat het voor een achtergestelde minderheid een stuk confronterender is als de meerderheid je met een stereotiep duidt dan als je dat zelf doet. Je komt al van een achtergestelde omgeving en dat voelt als een trap naar beneden. Onderling is het – terecht – anders.

 31. 41

  @36

  Ja, dat klopt. Afa’ s en neo-nazi’ s zijn elkanders tegenpolen en in feite spiegelen ze elkaar. Het ene is niet beter of slechter dan het andere.

  De kwestie ZP is wat onschuldiger, maar ook hier zie je weer hetzelfde effect. Zowel Quinsy Gario (en de zijnen) als hun tegenstrevers zijn behept met een lichte vorm van racisme.
  En ook hier kunnen ze niet zonder elkaar bestaan.

  En het is niet zo dat het ‘midden’ gelijk heeft.
  Het midden is letterlijk niets.
  Waar ik op doel is het universele verschijnsel van polen die tegenpolen oproepen. Maar wat ik bedoel kan je alleen zien als je je niet emotioneel verbind aan beide tegenpolen.

 32. 42

  @35

  Racisme IS ook een traditie. Het zijn er maar weinig die er niet aan mee doen. Ook mijzelf heb ik wel eens betrapt op racisme.
  Alleen bestaat in Nederland een groot deel van het volk uit ontkenners. Die menen dat ze aan een moraal genoeg hebben om te ontsnappen aan racisme.

 33. 43

  @41: Jeetje. Dus als iets extreems (en slechts) een extreme tegenreactie oproept, is die tegenreactie intrinsiek net zo slecht als zijn ontstaansaanleiding? En dat vind je ook nog kloppen wanneer het in historisch perspectief wordt geplaatst?

 34. 45

  @6: precies. Er was niets aan de hand totdat een klein groepje zeurpieten gesteund door grachtengordel bekend Nederland zich ermee ging bemoeien.

 35. 46

  @43

  Ik denk niet in termen van goed en slecht.
  Ik neem pool en tegenpool waar.

  In de hele kwestie rond ZP maakt het toch niks uit waar je staat.
  Als je een zwarte piet wilt, dan regel je dat en als je een groene wilt, dan ook. Rest slechts wat vermaak door je met een van de tegenpolen te bemoeien.

 36. 47

  @46: De een bedient zich wat sneller van oordelen als goed en slecht dan de ander. Prima. Jij blijkbaar wat minder snel dan ik, jouw goed recht.
  Maar neo-nazi’s? Die neo komt ergens vandaan he. Er waren dus blijkbaar ooit nazi’s. Goed, slecht, alles is relatief?

 37. 48

  @47

  Ja, alles is relatief. Relatief betekent dat iets moet worden bezien in relatie tot iets anders. Oordelen is een onderscheid maken tussen goed en slecht. Een oordeel is dus altijd relatief.
  Zonder oordeel belandt je in het niets. Dan ben je er emotioneel niet meer bij betrokken. Want dat is precies wat we zien in de zwartepietendiscussie. Beide tegenpolen zijn er emotioneel bij betrokken en beiden vertroebeld dit de blik.

  Ditzelfde gaat op voor neo-nazi’ s vs afa’s. En ja, er waren ooit nazi’ s. Doch voor neo-nazi’ s gelden net zo goed de wetten als voor jou en mij. Als nazi-verheerlijking in de door hun gekozen vorm niet strafbaar is, dan zij dat zo. Door een RELATIE aan te gaan met neo-nazi’ s (want dat doen afa’s) geef je het alleen maar vorm. Neo-nazi’ s die ergens demonstreren en niemand maakt er gewag van…die bestaan niet! Het zijn de afa’s geweest die de neo-nazi’ s in leven hebben gehouden….

 38. 52

  @51

  Niemand zou van hun bestaan weten. Eenzaam zouden ze ‘demonstreren’ in een stadje wat bijna niemand kent.
  Maar gelukkig waren de afa’s er om dit onheil te keren.
  Zo konden we hun ‘dappere betogingen’ toch nog zien in het journaal…..

 39. 53

  @52 We hebben ze nota bene bij Pauw gezien onlangs. Neonazis zorgen wel dat ze gehoord worden. Ook zonder AFA’s. Je redenatie raakt kant noch wal.

 40. 54

  @53: Je weet toch, jaren dertig, horden losgeslagen antifascisten stroopten toen Duitsland af, totdat een groep brave burgers, die later “nazi’s” genoemd zoud worden, dacht:”Dit kan zo niet langer”. Zij vormden nieuwe horden, net zo losgeslagen,immers:”les extremes se touchent” en zo was Duitsland weer in evenwicht.
  Met jou en mij valt gewoon niet te praten, on est pas au niveau.

 41. 55

  @40: Ik vind gewoon dat we de laatste tijd het in Nederland wel heel bont maken met een hekel hebben aan elkaar hoor. Ik weet het ook wel, dat heeft een VVD graag want mensen die bang en boos zijn consumeren meer en zullen niet gauw verandering willen.

  Maar laat mensen lekker vrij zijn. Je hoeft toch niet bij wet vast te gaan leggen wat voor kleur een piet heeft!? Gewoon met zijn allen er wat leuks van maken en iedereen er bij betrekken. Alle ideeën wat meenemen (dus ook Regenboog piet ) en maak er gewoon een feest van man. Ik denk namelijk dat Regenboog piet best wel eens wat populairder zou kunnen zijn bij de kinderen ;). En er misschien daardoor wel steeds meer van komen tot een moment dat de Zwarte variant niet meer zoveel voorkomt of helemaal niet meer ;).

  Maar ik vind persoonlijk dat geouwehoer en getreiter over en weer wat irritant aan het worden. En nog wel het meeste van de “Pro Pieten” die ontiegelijk treiteren, de Islam er bij halen, Vluchtelingen er bij trekken en eigenlijk gewoon NAZIs zijn die Henk en Ingrid voor hun karretje willen spannen.

  Want zeg nu zelf als je 2 jaar geleden die zakken zag dansen op dat Podium, vond je ook niet dat ze er verdacht veel uitzagen als NEO NAZI’s maar dan met schoensmeer op de bakkes? Dan mag je je als zelf verklaarde pro piet toch wel eventjes achter de oortjes gaan krabben. (Niet jij, maar in de aansprekende vorm naar de mensen die er zo boos om worden en met alle geweld schoensmeer op de bakkes willen).

 42. 56

  @54: Hij heeft wel gelijk hoor, dat ze de fotojes van de website hebben gehaald van hun nogal .. tja onsmakelijke strips over Ome “Adolf en zijn vrindjes” (Zeg maar Sesamstraat voor rechtsextremisten) en dan alleen maar lege plekken achterlaten, betekent nog niet dat de NVU geen NAZI partij is :P.

  Daar kennen we Kusters te goed voor ;). Of al die andere namen die hij heeft :P.

 43. 57

  @56: Niet lullig bedoeld hoor, maar waarom zeg je dit tegen mij (gezien het feit dat je mij daar niet van hoeft te overtuigen)? Ik vermoed een misverstandje?
  En wie is “hij”?

 44. 58

  @57: Oh ik las je comment inderdaad verkeerd nu ik hem weer lees. Sorry. En hij was SU, de persoon waar op je reactie gericht was. Maar ja mijn excuus ik dacht dat je serieus was :P.

  In Nederland lopen er namelijk mensen rond tegenwoordig die dat serieus denken ;).

 45. 60

  Zwarte pieten –> regenboogpieten. Verder feest hetzelfde laten, voila: geen feest afgepakt, geen racistische karikatuur meer en iedereen blij.

  Of ben ik nu naief?

 46. 61

  @60: Haal de leugen er uit, leg uit dat er lang geleden iemand leefde, bla bla, en dat we daarom nu als mensen (geliefden, gezinsleden, ouders, leraren) cadeautjes aan elkaar geven.

 47. 62

  #zwarte piet

  Beste mensen,

  Ik vind die hele zwarte pieten-discussie maar totale onzin.
  Vroeger ging ik als kind ook vaker naar sinterklaas en zwarte piet in de stad en heb ik zwarte piet nooit geassocieerd met racisme. Het heeft ook totaal geen invloed gehad op mijn manier van denken en handelen tegenover mensen met een andere huidskleur. Wanneer zo’n jongere zich racistisch opstelt heeft dat waarschijnlijk te maken met zijn/haar bestaanservaringen en de sociale contacten die hij/ zij heeft, of het kan zijn dat diegene niet weet wat ethisch verantwoord is.
  Vroeger deed ik vaker voetballen en had ik onder andere Patrick Kluivert als idool, terwijl sommigen in mijn omgeving een andere mening hadden over mensen met een andere huidskleur.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat jouw manier van handelen tegenover anderen niet bepaald word door het gebruik van een woord met betrekking tot een traditie. Het wordt bepaald door de manier van hoe jij je opstelt. Het probleem ligt dus mogelijk in de opvoeding en niet in een eeuwenoude traditie zoals Sinterklaas en Zwarte piet.