Afghanistan laat WK 2022 aan zich voorbijgaan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]

Hamid Karzai (Foto: Wikimedia Commons/U.S. Dept. of State)

Afghanistan trekt zich terug als kandidaat van het WK van 2022. De te verwachten financiële impuls en het betere imago voor het land wegen volgens de regering van president Hamid Karzai niet op tegen bezwaren om met een frauduleuze organisatie als de FIFA in zee te gaan. Karzai: “De geruchten over omkoping, corruptie en machtsmisbruik staan ons tegen. Ik kan niet één commissaris noemen die niet verdacht is geweest van dubieus handelen.”

De vele eisen die de FIFA aan organiserende landen stelt, gaan volgens Karzai in tegen de fundamenten van de pluralistische Afghaanse rechtsstaat. “In Afghanistan is iedereen gelijk, FIFA-official of niet. Het is dan ook onaanvaardbaar om een rijbaan vrij te houden voor meneer Blatter. We gaan hier geen wetten opschorten om FIFA-officials te beschermen.”

De Afghaanse regering heeft ook problemen met de eis van de FIFA om geen btw en andere belasting te betalen. “Afghanistan is geen belastingparadijs voor een paar dikke bobo’s. We vinden het ook onaanvaardbaar dat reclameuitingen en de verkoop van producten van niet-sponsoren rond de stadions verboden zijn. We willen hier geen toestanden zoals met de Bavaria-babes.”

“De FIFA zal eerst even goed in de spiegel moet kijken voordat wij in heroverweging gaan voor het WK van 2026,” concludeert Karzai.

Reacties zijn uitgeschakeld