Politieagenten in Afghanistan zijn dagelijks betrokken bij offensieve militaire acties tegen Taliban en andere opstandelingen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Kunduz Monitor. De provincie Kunduz is hierop allerminst een uitzondering.
Na een paar uur googlen vond Kunduz Monitor, in de eerste vier weken van oktober, maar liefst 21 artikelen waarin expliciet wordt verwezen naar politiedeelname aan militaire, veelal offensieve acties, waarbij vermeende opstandelingen werden aangevallen.* De politie trad soms alleen op, maar meestal in samenwerking met Afghaanse en internationale militairen. In totaal gaat het om 130 operaties waarbij 287 opstandelingen zouden zijn gedood en 392 opstandelingen gevangengenomen. Zes artikelen noemen operaties in Kunduz.
Het is mogelijk dat agenten aan sommige van de 130 operaties niet deelnamen. De artikelen waren hier soms vaag over. Daar staat tegenover dat het zeer waarschijnlijk is dat de gevonden artikelen geen volledig beeld geven van alle militaire operaties waaraan agenten deelnamen. Geregeld werd in artikelen bijvoorbeeld alleen verwezen naar Afghaanse veiligheidsdiensten, niet specifiek naar politie. Ook was er soms sprake van mogelijke overlap. Hierdoor konden deze artikelen niet gebruikt worden. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal operaties een stuk hoger.
Twee voorbeelden uit Kunduz maken duidelijk dat ook hier politie op oorlogspad doodgewoon is. Op 1 oktober vielen agenten, 250 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad en zonder hulp van andere eenheden, een schuilplaats van de Taliban aan. Naar eigen zeggen kwamen daarbij drie opstandelingen om. Een week later voerden agenten in Kunduz-Stad, samen met NAVO-militairen, een andere aanval uit. Vier Talibanleden zouden daarbij zijn gedood.
Deze omvangrijke praktijk van militair offensief ingezette politie zet vooral grote vraagtekens bij de haalbaarheid van de Nederlandse ambitie om met deze praktijk te breken. Duidelijk is dat de huidige situatie in het geheel niet aan het Nederlandse wensenlijstje voldoet. Daarnaast, aangezien de trainingsmissie inmiddels is begonnen, is de vraag relevant of de betrokken agenten in Kunduz van Nederlanders training hebben gehad.
* Klik op de data voor de links naar de gebruikte artikelen. Artikelen waarin een operatie in Kunduz wordt genoemd zijn voorzien van een (K): 1 oktober (K), 2 oktober, 3 oktober, 4 oktober, 5 oktober (K), 6 oktober, 8 oktober (K), 9 oktober (K),10 oktober, 11 oktober, 12 oktober, 14 oktober (K), 15 oktober, 17 oktober, 17 oktober, 18 oktober (K), 22 oktober, 23 oktober, 26 oktober, 26 oktober, 28 oktober
Reacties (1)
Dat die “opbouwmissie” feitelijk een vechtmissie was veranderde ook niets aan de Nederlandse politieke besluitvorming. Het belangrijkste is gewoon net doen alsof.
Want het is belangrijker om de Amerikanen rugdekking te verschaffen,
dan om bruin 1 te laten vallen.