Advies Beatrix: ?Onderzoek andere staatsvormen?

[b]”Het was een interessant experiment, maar dit slaat nergens meer op.”[/b]

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Beatrix (Wikicommons/Emiel Ketelaar)

Na het ontvangen van de fractievoorzitters heeft Koningin Beatrix geadviseerd om ?andere staatsvormen dan de representatieve democratie te onderzoeken, teneinde het bestuur van het land effectiever te kunnen bewerkstelligen.? Hare Majesteit noemde het democratische stelsel dat Nederland en België sinds de 19e eeuw kennen een ?interessant en bij vlagen geslaagd experiment?. Maar in goed overleg met ministers van staat en eminente politici is zij tot de conclusie gekomen dat democratie ?een doodlopende weg? is. Di Rupo en Rutte hebben aangegeven de stap ?begrijpelijk? te vinden.

Het besluit is genomen daags nadat in beide landen de zoveelste formatiepoging is mislukt. ?Het duurt te lang, het kost teveel geld, en de economieën van de lage landen hebben geen enkele baat bij deze besluiteloosheid. Tijd voor een herwaardering van klassieke staatsvormen zoals de absolutistische monarchie?, aldus Tjeenk Willink, die de koningin adviseerde. ?Zo lastig zal het ook niet zijn om de klok een paar eeuwen terug te zetten?, aldus de vicepresident van de Raad van State. ?België is eigenlijk nooit een echte democratie geweest. Het was natuurlijk een meesterzet om de Europese regering in Brussel te vestigen, dat heeft de verwarring alleen maar vergroot. En Luxemburg is de facto al de achtertuin van groothertog Hendrik. Dat dat stukje land ooit een democratie genoemd werd, heb ik altijd al een gotspe gevonden.?

Welke staatsvorm de drie landen nu zullen kiezen is nog niet duidelijk. ?In elk geval een staatsvorm waar de grilligheid van het volk niet zo?n funeste invloed op het besluitvormingsproces kan uitoefenen?, aldus insiders. Een dictatuur wordt niet uitgesloten, maar is volgens velen ?wel wat clichématig.? ?Dictaturen hebben natuurlijk een wat nare bijklank gekregen door mensen als Adolf Hitler, Stalin of Mao Zedong. Maar vergeet niet dat je in een dictatuur wel makkelijk dingen voor elkaar krijgt. Een snelweg is zo aangelegd, je deporteert gewoon de plaatselijke bevolking.? aldus Mark Rutte. ?Democratie is een groot goed, waar we altijd zuinig op moeten zijn, maar het moet het landsbestuur niet al teveel in de weg staan?, sprak de leider van de VVD, die aangaf ?desnoods de absolute macht op zich te willen nemen?. Beatrix zelf gaf aan de absolute monarchie als favoriete optie te hebben en is bereid daarin ?haar verantwoordelijkheid? te nemen. Ook andere staatsvormen, waaronder een anarchosyndicalistische commune, een aristocratie of een islamitische republiek worden onderzocht.

Dat de stap ietwat ironisch is, nadat de Benelux in het verleden heeft geprobeerd de democratie ?ook elders te brengen? wil Beatrix niet ontkennen. ?maar kijk nu naar Afghanistan. Daar zagen ze meteen al in dat het een stompzinnig idee is. Daar moeten ook wij onze lessen uit durven trekken.?

Reacties zijn uitgeschakeld