Actualiteiten uit Chili, Peru en Venezuela

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - In de laatste ‘Elders uit Zuid-Amerika’ van mijn hand hebben we het over de verwoestende brand in de Chileense havenstad Valparaíso, Chinese investeringen in Latijns-Amerika en de vredesbesprekingen in Venezuela.

Afgelopen weekend is de Chileense kustplaats Valparaíso getroffen door wat begon als een heftige bosbrand. Het vuur bereikte echter al snel de buitenwijken van de stad. Inmiddels zijn ruim 12 inwoners overleden, 2000 huizen verwoest en meer dan 10.000 mensen geëvacueerd. Presidente Bachelet heeft de stad tot rampgebied verklaard.

Valparaíso is een belangrijke havenstad en ligt op 100 kilometer van de hoofdstad Santiago. In het buitenland is de stad vooral bekend als toeristische trekpleister.

Het grootste deel van de bevolking woont in houten huisjes die op de steile bergwanden zijn gebouwd. Hoewel het de stad een spectaculair aanzicht geeft, zijn de leefomstandigheden zwaar.

Doordat veel huizen van hout en golfplaten zijn gemaakt en de huizen hutje mutje op elkaar zijn gebouwd, kon het vuur zich snel verspreiden. En bij gebrek aan goede wegen konden brandweerwagens de branden maar moeilijk bereiken.

Daarnaast heeft de regio te maken met een ongekende droogte, hoge temperaturen en een sterke wind die het vuur opnieuw aanwakkert. Ruim 1200 brandweerlieden zijn inmiddels in Valparaíso om de brand te bestrijden. De autoriteiten verwachten de brand binnen  maximaal 72 uur onder controle te hebben.

De brand is de tweede grote (natuur)ramp waar Bachelet mee te maken heeft sinds ze in maart aan haar tweede termijn als presidente begon. Enkele weken geleden werd het land ook al getroffen door een zeebeving van 8,2 op de schaal van Richter. Toen werden ruim 900.000 Chilenen geëvacueerd. 

China koopt kopermijn Peru
Een Chinees consortium heeft voor 5,8 miljard dollar deelname aan een mijnproject in Peru gekocht. De verwachting is dat de mijn de eerste vijf jaar 450.000 ton koper per jaar produceert.

Het is niet de eerste, noch de laatste Chinese investering in Latijns-Amerika. Het Aziatische land is vooral actief in de mijn- en energiesector. Volgens dit artikel van de BBC is China zelfs de grootste crediteur van de regio. De Chinese investeringsbank heeft sinds 2005 ruim 69,3 miljard dollar uitgeleend. 

China heeft de grondstoffen uit Zuid-Amerika nodig om haar economie draaiende te houden. De Latijns-Amerikaanse regeringen ontvangen de Chinezen over het algemeen met open armen: zij kunnen het geld immers goed gebruiken. Er lijkt dus sprake te zijn van een win-winsituatie.

Toch lijkt vooral China te profiteren: de Chinezen diversificeren hun inkoop van grondstoffen en proberen hun economie ook te diversifiëren. De Latijns-Amerikaanse landen gebruiken de opbrengsten van de export daarentegen amper om de eigen economie te diversificeren, waardoor ze hun afhankelijkheid van grondstoffen in standhouden.

‘Vredesbesprekingen’ in Venezuela
Afgelopen donderdag kwamen de Venezolaanse regering en oppositie bijeen in het presidentieel paleis te Caracas. De afgelopen maanden vielen tientallen doden bij anti-regeringsdemonstraties. De zogenaamde ‘dialoog voor de vrede’ moet de partijen bijeen brengen om zo een eind te maken aan het geweld.

Tot voor kort leek een ontmoeting tussen beide kampen hoogst onwaarschijnlijk. Maar onder toezicht van enkele vertegenwoordigers van de UNASUR en het Vaticaan gingen de regering en de verenigde oppositiepartijen dan toch met elkaar in gesprek. Althans, dat was het idee. In de praktijk was vooral sprake van twee partijen die tegen elkaar spraken.

Het is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden hoe verschillend de partijen de politieke crisis beoordelen. Volgens de regering zijn de oppositie en de VS uit op directe regime change, terwijl volgens de oppositie Maduro’s mismanagement de oorzaak is van de protesten.

Vandaag worden de gesprekken hervat. Gezien de uitkomsten van de eerste gespreksronde is het niet de verwachting dat de partijen snel nader tot elkaar zullen komen.

En dan nog even dit
De afgelopen maanden heb ik met veel plezier jullie geïnformeerd over het wel en wee van Zuid-Amerika. De reacties op de blogs waren vaak de moeite waard en hielden mij scherp – dank daarvoor! Vanwege een toename aan betaalde klussen houd ik helaas geen tijd meer over om door te gaan met het blog voor Sargasso.

Voor het laatste nieuws uit Zuid-Amerika, kun je me volgen op Twitter. Ook werk ik als correspondent voor De Persdienst (oa. Brabants Dagblad en De Gelderlander) vanuit Argentinië en Uruguay. Voor meer informatie over mijn werk als journalist en producer, ga je naar www.studiobaires.co

Gracias totales!

 

Reacties (4)

#1 frankw

Dank je wel voor de heldere en informatieve stukken!

  • Volgende discussie
#2 qwerty

En dan nog even dit

Wat #1 zegt. Je stukken gaven een breedte en verdieping hier die node gemist zal worden. Jammer maar dank. Je stukken lieten een betrokkenheid en kennis zien die zeldzaam is vandaag de dag. Dat leest prettig kan ik je zeggen. Zeker voor een werelddeel dat zich een beetje in de mist van de tijd ontwikkelt.

Wellicht komt er binnenkort een redactioneel over wat de status is van Sargasso iha. Ik heb de indruk dat het aantal schrijvers afneemt en de professionalisering (gedeeltelijk) mislukt is. (???)

Enige transparantie op dit vlak mag wat mij betreft.

En wat betreft Valparaíso, het lijkt op de Noorse dorpsbranden. Hoop dat het geen mondiale traditie gaat worden. Vernietiging van dat soort erfgoed ligt in de lijn van de globalisering van betonnen flats. En dan gaan de platanen in Zuid-Frankrijk ook nog dood. Maar dat terzijde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

“Inmiddels zijn ruim 12 inwoners overleden” lijkt me een wat ongelukkige omschrijving.Daar krijg ik allerlei enge voorstellingen bij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Hans Verbeek

De winning van koper is een energievretend proces dat veel vervuild water en vervuilde grond oplevert. Peru blijft dus zitten met een hoop vervuiling. Ik denk dat de lokale bevolking er minder blij mee is dan de Peruviaanse regering.
Het is maar de vraag of China nog zoveel koper nodig zal hebben in de komende 5 jaar.

  • Vorige discussie