1. 5

  Grappig dat op het kaartje van de AEL Sudan en Somalie tot het Kalifaat behoren. Blijkbaar zijn deze “staten” wat AEL betreft al ingelijfd.

 2. 7

  Als ik bovenstaande reacties lees, geneer ik me voor deze westerse uitwas.

  Abuh Jajah heeft geprobeerd om bruggen te slaan tussen verschillende culturen (met behoud van de identiteiten). Enig respect mag je daarvoor wel betonen. Tot nu toe heeft het westen weinig gebrouwen van vredespogingen in het oosten, commentaar op Abuhs wijze is dan vooral arrogant.

  Als hij de westerse cultuur de rug toe keert zullen velen dat met hem doen, vermoed ik. Ook dat is treurig.

 3. 8

  @ Maria

  Nounou, die AbouJahJah was nou niet bepaald een lieverdje hoor.
  Een beweging met haast géén leden ( vanwege de naam)
  Standpunten en meningen die heel erg eenzijdig zijn en geen ruimte laten voor De Ander.
  Een soort Benelux-versie van Pat Robertson.

 4. 11

  Neenee, je leest niet goed :)

  Hij zegt dat hij ‘denkt aan een manier om’ naar Libanon te gaan, en dat dit misschien zijn laatste stukje is.

  Over een jaar komt ‘ie weer tevoorschijn om te vertellen dat hij niet met het vliegtuig kon en zijn auto kapot was, gok ik.

 5. 12

  Op dit moment staat er een verhit arabisch ogend menneke met drie reusachtige bodyguards op vliegveld Zaventem te overleggen of zijn bodyguards niet mee mogen als extra bagage op een campingvlucht naar Damascus? De grondstewardess blijft geduldig herhalen dat dat niet mag. Zionistische hoer van het racistisch grootkapitaal bijt het menneke haar toe en beent woedend de vertrekhal uit. Hoeveel dagen rijden is het naar Beiroet vraagt de grootste wat dommig ogende bodyguard?

 6. 15

  @Maria: De pooier van de profeet heeft met zoveel woorden ontkend dat hij bruggen wilde bouwen. Hij zei ooit: “Ik wil geen bruggen bouwen, dat kan alleen maar tussen twee bergen, maar de moslimjeugd ligt in het ravijn, dan moet je gewoon deuren inslaan.”

  (Ook al zo’n originele visie op de aardrijkskunde, net als die groene kaart van de Arabische natie.)

 7. 16

  @Edwin den Boer

  “Ik wil geen bruggen bouwen, dat kan alleen maar tussen twee bergen, maar de moslimjeugd ligt in het ravijn, dan moet je gewoon deuren inslaan.”

  Helaas is er geen website meer te vinden van de AEL. (Die site is er wel geweest.) Ik kan dus geen uitspraken natrekken. Voor zover ik weet heeft Jajah nooit letterlijk deuren ingetrapt. Hij houdt zich aan de wet. Hij kiest voor het debat. Zijn macht zocht hij binnen het democratisch bestel door een politieke partij op te willen richten.
  Als hij roept over moslimjongeren die in het ravijn liggen is dat vooral plastisch uitgedrukt. Bij twee bergen denk je aan twee gelijke grootheden. Een berg en een ravijn roept andere beelden op. Het laat zien dat de brug niet haalbaar is, dat stoeltjeslift/hijskraan oid meer op zijn plaats is. Dat het 2 voor 12 is voor die kinderen. Jajah daagt uit om te discussieren over de diverse posities. Of je het met zijn waarheden eens bent is hier (voor mij) niet aan de orde. De meningen in de wereld zijn al net zo verdeeld als in het Midden-Oosten zelf.

 8. 17

  @ Maria

  Die dweeb is een mongool van De Winter gehalte.

  (En wees maar zeker dat hij zich niet voor de kogels zal werpen, maar zal proberen zoveel mogelijk goedgelovige mensen dat wel te laten doen.)

 9. 18

  Desondanks zou het geen goede zaak zijn als hij naar Libanon gaat. Hij zal daar beinvloed worden door radicalere mensen die vechten als belangrijkste oplossing van problemen zien. Hij zal er kennis nemen van tactieken, van wapens en hoe ze met eenvoudige middelen te fabriceren. Hij zal er mensen leren kennen die misschien met hem terugkomen. Misschien gaat hij zelfs mensen uit Belgie mee op en neer nemen.

  Dat alles lijkt me een stuk problematischer dan Abu Jahjah af en toe bij koppen of de zevende dag op interview.

 10. 19

  Hmm… zo had ik het nog niet eens bekeken, de nog verdere geweldadige radicalisering van Abu Jahjah zou inderdaad wel eens heel vervelende gevolgen voor de Lage Landen kunnen hebben.

 11. 20

  Ik begrijp niet dat je Abu Jahjah als bruggenbouwer kan zien. Hij propageerde een onsmakelijke cocktail van calimero- en wij/zij-denken: wij zijn zielig en het is allemaal de schuld van de ander. Ik heb hem nog nooit een constructieve oplossing horen bijdragen.

  Zijn vertrek naar Libanon hoeft niet noodzakelijk (nog) meer radicalisering tot gevolg te hebben: hij kan ook inzien dat Belgie zo slecht nog niet is, en dat zijn Thuisland-illusie een illusie is.

 12. 25

  Q: Ik hoop dat je gelijk hebt! Ik kan me alleen voorstellen dat hij Israel gaat identificeren met de Antwerpse joden (of omgekeerd, weet ff niet wat taalkundig correcter is).

  Daarnaast is er nog veel ruimte in radicale zin vanuit Abu Jajah. Ik vond hem tot nu toe wel meevallen, al deed ie wat uitspraken die mij niet al te realistisch klonken (arabisch als officiele taal van Belgie eisen enzo). Verder heb ik het idee dat zijn invloed te beperkt is om daadwerkelijk schade te kunnen aanrichten (vooropgesteld dat hij niet naar de wapenen grijpt). Bij de laatste verkiezingen kreeg hij vrijwel geen stemmen.

 13. 27

  @TRS:Zullen ze toch moeten wachten tot hij terug dunkt me. Hoe broeder hij zich ook voelt met Libanon, hij is toch een Belg van nationaliteit. Zonder paspoort kan de rest van de wereld hem alleen maar uitwijzen… naar Belgie.

 14. 30

  @Heidekonijn

  Niet als hij voor een ander land vecht. Dan ben je meen ik zelfs als je maar een nationaliteit hebt je Nederlanderschap kwijt, en ik meen dat dat ook voor Belgie geldt.

 15. 32

  @30: Wordt je state(n)loos dan? En waar wordt je dan naar uitgewezen als je ergens aangetroffen wordt? (Ik stel me ff voor dat ik voor de Papoea’s ga vechten in Indonesisch Nieuw Guinea, dat land pakt me op en wijst me uit… waarheen?)

 16. 33

  Jahjah is libanees van geboorte, dus het is niet zo gek dat hij nu terug wil. Sterker nog, hij heeft al eerder, in 1988, voor Hezbollah gestreden tegen de bezetting van Zuid Libanon door Isreal.

  Volgens Jahjah is hij door diezelfde Huzbollah echter ook ontvoerd (na een dienstweigering) en vervolgens door een islamitische rechtbank ter dood veroordeeld. Althans, dat was zijn verhaal tijdens zijn asylprocedure. De Belgische rechtbank heeft dat verhaal nooit geloofd, en gezien zijn sterke wens nu om terug te keren naar Libanon, lijkt dat terecht. Jahjah heeft uiteindelijk via een huwelijk de Belgische nationaliteit gekregen.

 17. 34

  Er is wel nog een website van AEL, http://www.arabeuropean.org. Dyab Abou Jahjah zou intussen al in Libanon zijn, geïnterviewd door Rudi Vranckx. Twee of drie jaar geleden zei hij al, als er nog één Arabisch land aangevallen werd, dat hij erheen ging. Bewijst dat hij van zijn woord is. Zo’n politici zouden we hier best kunnen gebruiken. Critici hebben makkelijk praten, wie van jullie heeft hem ooit ontmoet? Ik persoonlijk ben trots op hem, en op het feit dat ik hem een paar keer heb ontmoet. Als de Vlamingen zo voor elkaar zouden opkomen als de Arabieren, zouden er misschien wat minder Belgen doodgeslagen of neergestoken worden.