1. 1

  Waarom zouden we in godsnaam de oekraine moeten steunen? Dat standpunt komt namelijk neer op zeggen dat Rusland verplicht is haar gas gratis aan iedereen weg te geven. En dat lijkt me als medegasproducent niet zo handig.

 2. 2

  @1 wat rusland doet is niet meer dan de oekraine zoveel mogelijk het leven zuur maken omdat oekraine aansluiting wilt bij het westen, er is nooit gratis gas weg gegeven, gewoon de gebruikelijke poetin maffia machtspolitiek

  hoop dat het westen zo vlug mogelijk op groene energie zal overstappen zodat we niet meer afhankelijk zijn van de russische maffia en de dictaturen in het midden-oosten

 3. 5

  @2, Het is toch een feit dat Oekraine niet betaald heeft voor het gas dat ze gekregen hebben? Als Rusland zich daarbij neerlegt en gewoon gas blijft leveren zoals jij eist dan leveren ze dus gratis gas.

 4. 7

  Vuil spel, wat dacht je van de Gasprijs hier dan..gebaseerd op een vat van pakweg 160 euri en nu , noem een ’s wat 40 euri? Nou??

  Ver weg lopen pimpen/trollen maar de blik naar hier is veelal zoek.

 5. 11

  Overigens gbh, uit jouw eigen link:
  Russia earlier threatened to switch off supplies at 1500 GMT if Kiev had not paid its $1.5bn (£770m) gas bill.

  Ukraine had disputed the bill, saying it was just over $1bn.

  Dus Oekraïne zegt zelf dat zij achterlopen met betalen. Misschien had Rusland wat coulanter mogen zijn met haar schuldnaren, maar aan de andere kant: hoe coulant is het westen met landen waarvan wij geld krijgen?

 6. 13

  @JSK, dat artikel was van een jaar geleden, het is nu 2009, poetin vindt het al een jaar of 4 leuk midden in de winter oekrainetje te pesten omdat ze te veel naar het westen neigen, voor de oranje revolutie gebeurde dit niet

 7. 14

  Eigenlijk had hier een ander polletje moeten staan.

  Het gas-conflict tussen Rusland en Oekraïne is:
  -Een financieel conflict
  -Een politiek spelletje
  -Een logistiek probleem

  Die laatste optie wil ik nader verklaren: Mij valt op dat Rusland precies elke keer als het in Oost Europa goed koud wordt ergens een gaskraan dichtdraait (Oekraïne, Belarus, Baltische staten), waarbij het stelt dat dat komt omdat het betreffende land zijn rekening niet heeft betaald (of te weinig geld betaalt). Daarbij belooft het elke keer dat de EU er geen last van krijgt, hetgeen elke keer wel gebeurt, waarop het doorvoerende land dat geboycot wordt, beschuldigd wordt van aftappen.

  Zou het misschien kunnen dat Rusland bij piekgebruik simpelweg niet voldoende gas kan leveren (en daarnaast de eigen bevolking warm stoken) en er dan voor kiest om komedie op te voeren, zodat steeds iemand anders de zwarte piet krijgt?

 8. 15

  Overigens iemand Budapest gezien gisteren? Dat is de toekomst voor de hele EU als je bij het weer van de afgelopen week (weinig wind en koude dalende dus veel stil hangende lucht) gaat stoken op kolen en bruinkool. In half België gold ook al 90 rijden ivm. smogvorming.

 9. 16

  Rusland beweerde ooit dat de gasleveranties geen wapen zouden worden. Feit is dat het dat nu wel is. Om die reden laten wij (Nederland) Gazprom oude opslagplaatsen gebruiken. Dit zodat de Russen nu ons gas relatief goedkoop kunnen kopen, en zodra het bij ons op is, ze ons eigen gas weer tig keer duurder aan ons terugverkopen.

  Vrije gasmarkt werkt zolang er genoeg gas is. Zodra er een tekort ontstaat ergens valt de markt ineen. Oekraine kan toch nergens anders gas kopen? hoezo vrije markt? Men moet betalen wat Rusland vraagt.

  En wij ons gas maar exporteren….

  Onze kleinkinderen zullen het ons kwalijk gaan nemen, als het gas op is en we ook geen import krijgen (en dat gaat gebeuren, BBC heeft daar een mooie docu over gemaakt).

 10. 17

  @16 Ware woorden, en onze regering werkt mee aan de EU plannen die ons verplichten om gas aan het buitenland te blijven verkopen, zelfs als we zelf een tekort hebben. Energiesolidariteit noemen ze dat. Alle andere landen zijn voor want die hebben toch zelf niks.

 11. 18

  Begrijp net dat Rusland wel de kraan heeft opengedraaid maar dat Oekraine het nog niet kan doorgeven om “technische redenen”.
  Oftewel, iemand moet nog wat smeergeld krijgen.